Olimpia 2020, tizenkettedik nap: Halász Bence nagyot dobhat

HALÁSZ Bence
Székesfehérvár, 2019. július 9. Halász Bence, a férfi kalapácsvetés későbbi második helyezettje a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2019. július 9-én. (Kanász - így hívják edzői és atlétatársai Halász Bencét.) MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 5-én a tokiói olimpia tizenkettedik versenynapján a férfi kalapácsvetés döntője lesz számunkra a legérdekesebb. Halász Bence révén jó eséllyel érdekeltek leszünk a hagyományosan magyar számnak számító nehézatlétikai versenyszámban. Lássuk, kik lehetnek a fiatal szombathelyi dobó legnagyobb ellenfelei. Olimpiai sorozatunk tizenkettedik része.

Németh Imre – 1948, London, Csermák József – 1952, Helsinki, Zsivótzky Gyula – 1968, Mexikóváros, Kiss Balázs – 1996, Atlanta és Pars Krisztián – 2012, London után

születik-e újabb magyar arany a dobókörben?

Ha ennyire merész elvárásaink talán nem is lehetnek, egy érem – mint Németh Imrének a bronz Helsinkiben, Zsivótzky Gyulának az ezüst Rómában és Tokióban, vagy Lovász Lázárnak a harmadik hely Mexikóvárosban – még összejöhet a mindössze 22 éves Halásznak. Igazán szép meglepetés lenne önmaga számára, lévén augusztus 4-én ünnepli a születésnapját.

Ami biztos, hogy a lengyel dobókkal nehéz dolga lesz.

Wojciech Nowicki jelenleg vezeti a világranglistát, méghozzá egyedüli atlétaként túl a 81 méteren (81.74 méterrel).

Ráadásul a korábbi években rendre az év aktuális világversenyén harmadikként végző versenyző – a pekingi vb-n 2015-ben, az amsterdami Eb-n 2016-ban, a riói olimpián 2016-ban, a londoni vb-n 2017-ben – tavaly szintet lépett, és a berlini Európa-bajnokságon már a győzelmi emelvény legmagasabb fokára állhatott fel

A lengyel Wojciech Nowicki, aki jelenleg a világranglistát is vezeti Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Legnagyobb riválisa a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek lehet(ne).

2013-tól, a moszkvai vb-től kezdve csak az ő nyakába akasztották a férfi kalapácsvetés világbajnoki aranyát.

A riói olimpia évében megnyerte az amsterdami Eb-t, és 2011-től 2017-ig négy egymást követő Universiade-n is a tiszteletére játszották el a lengyel himnuszt. Igen ám, de a minden idők tízedik legjobb eredményével, a 83.97 méteres egyéni csúccsal rendelkező klasszis mintha valamit szedne az olimpiákon való jó szereplés ellen. Holott 2005 óta messze az övé a legnagyobb dobás, méterekkel előzi a többieket.

A lengyel Pawel Fajdeknek nincs szerencséje az olimpiai szereplésekkel Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az ebben az érában közvetlenül utána jövő londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián is több mint egy méterrel van elmaradva tőle az egyéni legjobbját tekintve.

Krisztián ráadásul egy eltiltás után próbál visszakapaszkodni a világ elitjébe, de sérülések, motivációs problémák hátráltatják, és a napokban kiadott nyilatkozata szerint az erkölcsi és anyagi támogatás hiánya miatt sem tud kettőzött erővel Tokióra koncentrálni.

Visszatérve Fajdekre, a lengyel klasszis olimpiai vesszőfutása Londonban nemes egyszerűséggel három érvénytelen kísérlettel kezdődött, így érvénytelen kísérlet nélkül mehetett haza. Hogy aztán négy évvel később Rióban ismét egy érvénytelennel indítson. Majd következett két vérszegény dobás – 71.33, majd 72.00 méter. Ezzel világranglista-vezetőként szégyenszemre a 17. helyen zárta a kvalifikációt, és ismét mehetett haza. Vagyis vele kapcsolatban csak találgatni lehet, hogy

az egyébként klasszis versenyzőn olimpiai átok ül,

vagy egyszer tényleg képes lesz a legfontosabb pillanatokban hírnevéhez méltón teljesíteni.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy ugyanaz az edzője, mint Szymon Ziólkowksinak, és Anita Wlodarczyknak. Márpedig előbbi 2000-ben Sydney-ben a férfiak között, utóbbi 2012-ben és 2016-ban a nők között lett olimpiai bajnok. Vagyis a mester, Czeslaw Cybulski pontosan tudja, hogyan lehet tanítványaival olimpiai aranyat nyerni.

Jelen állás szerint Halász Bence legnagyobb ellenfelei ők lehetnek, bár az olimpia évében a fehérorosz, és tadzsik dobók okozhatnak még meglepetést, mint tették azt Rióban. Dilshod Nazarov például néhány Ázsia-bajnoki cím, és egy 2015-ös vb-bronz után ért fel a csúcsra, és jelenleg még „csak" 37 éves. Kalapácsvetőknél ez nem számít túl idősnek.

Főként, hogy Rió ezüstérmese, Ivan Tyihon három éve már betöltötte a negyvenet.

De, hogy Bencéről is essék szó, ne csak az ellenfelekről: a még éppen csak 22 éves fiatalember 2014 óta szinte minden évben dobogón állt valamilyen korosztályos világversenyen, vagyis nyomás alatt kiválóan tud teljesíteni. Ráadásul ezt a képességét tavaly a berlini Eb-n is megmutatta ország-világ előtt, hiszen a felnőttek között egy Európa-bajnoki bronzéremmel tette le névjegyét.

Halász Bence a 2017-es londoni atlétikai világbajnokságon Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az idén ötödik a világranglistán, de ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen az idei világbajnokság szeptember végén, október elején lesz. Így aztán még nyilván messze van a csúcsformájától, a tavaly elért 79.57 méteres egyéni csúcsától.

Ha minden jól alakul, az idén átlépheti a 80 méteres határt,

azzal pedig egyértelműen jelezheti, hogy igényt formál az olimpián is egy éremre. Ha pedig töretlen lesz a fejlődése.

Egy biztos: Németh Pál, a szombathelyi dobópápa örökét fia, az 1999-es sevillai vb-n ezüstérmet szerző Zsolt viszi tovább. Ha valaki, hát ő tudja, hogyan kell keményen, sokat és jól edzeni, hogyan kell egy versenyzőt a lehető legjobban felkészíteni egy világversenyre. Lévén Pars Krisztián is az ő irányításával lett olimpiai bajnok 2012-ben, Londonban.

Pars Krisztiánt sem szabad még leírni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bence pedig, reméljük, hogy évről évre töretlenül fejlődik, és a kellő időben – ideális esetben 2020. augusztus 5-én - meg is tudja majd villantani klasszisát.