Társoldalunk:

Olimpia 2020, tizenharmadik nap: Risztov után Rasovszky?

2019.08.06. 04:42

Egy év múlva, 2020. augusztus 6-án a tokiói nyári olimpia tizenharmadik versenynapján a nyíltvízi úszóknál a férfiak 10 kilométeres számát rendezik. Az indulók között ott lesz Rasovszky Kristóf is, aki az idei, kvangdzsui világbajnokságon a negyedik helyen végzett, és ezzel kiharcolta az ötkarikás részvételt. Olimpiai sorozatunk tizenharmadik része következik.

Igazán lehengerlő az idei eredménysora Rasovszky Kristófnak, aki a vb-negyedik helye mellett az öt világkupaversenyből hármat megnyert (a két kanadai állomás előtt Balatonfüreden győzött), egyszer a második, egyszer pedig a harmadik helyen végzett az olimpiai távú versenysorozatban, és minden bizonnyal megnyeri az összetett versenyt is.

Rasovszky Kristóf számára az aranyérem sem tűnik elérhetetlennek TokióbanForrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar versenyzőt 2018-ban ismerhette meg a nagyközönség, amikor az Európa-bajnokságon 5 és 25 kilométeren aranyérmes lett, 10 km-en pedig csak a rosszabb benyúlásának köszönhette második helyét. Az olimpiai bajnok holland Ferry Weertman ugyanis előrefelé tudott belecsapni a feje fölött lógó céltáblába, míg az előrébb lévő Rasovszkynak vissza kellett nyúlnia, hogy megérintse a panelt. A két arany és egy ezüst így is sporttörténelmi siker volt. 

A 2016-os, riói olimpián még medencében versenyző magyar az idei kvangdzsui világbajnokságon sem okozott csalódást,  hiszen 5 kilométeren első lett, míg az olimpiai távon a medencés úszás mellett a nyíltvízre is áttérő német Florian Wellbrock, a francia Marc-Antoine Olivier és a német Rob Muffels mögött a negyedik helyen zárt. Az olimpiai kvótához Rasovszkynak elég lett volna akárcsak a 10. pozícióban végeznie.

Rasovszky Kristóf a 2016-os riói olimpián még medencében versenyzettForrás: MTI/EPA/Gerry Penny

Ha már az olimpiai esélyeket számba vesszük, a felsorolásból nem maradhat ki az amerikai Jordan Wilimovsky sem, aki a 2015-ben világbajnok, 2017-ben vb-ezüstérmes, idén Dél-Koreában pedig – Rasovszky mögött – ötödik lett a 10 kilométeres számban. Bár a nyíltvízi úszás esetében számos külső körülmény befolyásolhatja a verseny végeredményét, a magyar versenyzővel komolyan számolnak, akinek nagy erénye, hogy nagy iramot képes diktálni, amivel olykor még a legjobbak is alig tudják a tempót tartani. Így aztán az sem lenne meglepetés, ha Risztov Éva 2012-es londoni olimpiai aranyérme után Tokióban ismét egy magyar állna az ötkarikás dobogó legmagasabb fokán.