A FINA és a LEN sem fogadta el Gyárfás Tamás lemondását

Baaltonfüred hosszútávúszó vb
Julio Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke a balatonfüredi megnyitón
Vágólapra másolva!
A vizes sportokat összefogó nemzetközi (FINA) és európai (LEN) szervezet sem fogadta el a vezetőségükben dolgozó, a magyar ügyészség által gyilkosságra történő felbujtással megvádolt sportvezető, Gyárfás Tamás lemondását, értesült a Magyar Nemzet.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke azt hangsúlyozták, hogy amíg az ügyben bírósági döntés nem születik, addig nem fogadják el Gyárfás lemondását. Mindkét vezető az ártatlanság vélelmével indokolta álláspontját, írja a Magyar Nemzet.

A lap megkereste Gyárfás Tamást is, aki elmondta, a vádemelés napján mind a FINA-igazgató, mind a LEN-elnök felhívta telefonon, és egyaránt a támogatásukról biztosították.

Julio Maglione, a FINA elnöke (jobbra) és Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke a balatonfüredi megnyitón Forrás: Origo

Arra a kérdésre, hogy nem vet-e rossz fényt az országra, ha egy olyan személy képviseli nemzetközi tárgyalásokon hazánkat, akit gyilkossági ügyben vádoltak meg, Gyárfás Tamás kijelentette, ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá. Hozzátette, 1996. október 11-én a bíróság a javára döntött a Fenyő Jánossal szembeni vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy győztesként végképp nem állt az érdekében, hogy 14 hónappal a számára egyértelműen kedvező ítélet után Fenyő ellen bármely módon fellépjen.

A Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke ellen július 30-án emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Mint aznap az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják: "Gy. Tamás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt. A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki".

A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében" megöleti a sértettet,

és 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével "P. Tamást" - Portik Tamást -, akit 1994 óta ismert.

A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette "J. R-t" - Jozef Rohácot - Fenyő János megölésére.

Jozef Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. (A Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Rohácot már jogerősen elítélték.)

A Fővárosi Főügyészség "Gy. Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre" – áll a közleményben.