Kipchoge: A maratont két órán belül futni, olyan mint a Holdra szállás

2019 Virgin Money London Marathon London athletes England United Kingdom April London Marathon 2019
LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 28: Eliud Kipchoge of Kenya crosses the line to win the Men's Elite race during the 2019 Virgin Money London Marathon in the United Kingdom on April 28, 2019 in London, England Kate Green / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A világcsúcstartó Eliud Kipchoge szerint két órán belül lefutni a maratoni távot olyan, mint a Holdra szállás.

A kenyai atléta erről annak kapcsán beszélt, hogy október 12-én kezdődik az INEOS 1:59 Challenge elnevezésű rekordkísérlete Bécsben. Innentől kezdve október 20-ig megpróbálják a szervezőkkel megtalálni a legideálisabb időpontot a csúcsdöntésre. A döntő tényező az időjárás, Kipchoge szerint 11-12 Celsius-fokos hőmérséklet lenne az ideális.
"Elsőként egy maratont két órán belül lefutni olyan, mint amikor először szállt le ember a Holdra. Ez a két dolog számomra azonos értékű" - nyilatkozott a 34 éves futó, aki a kenyai Kaptagatban készül a megmérettetésre.

Monzában 2017-ben már majdnem sikerült megdöntenie a rekordot a kenyai futónak Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Kate Green

Amint elmondta, a fizikai felkészülésén nem változtatott a 2017-es Nike Breaking2 projekthez képest, amikor a monzai versenypályán próbálta áttörni a kétórás álomhatárt. Akkor 2:00:25 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot.
"Olyan voltam, mint egy bokszoló, aki bekerül a ringbe, és nem tudja mi fog történni. Most fejben jobban felkészültem" - jelentette ki.
Az olimpiai bajnok kenyai hosszútávfutó tavaly szeptemberben, Berlinben állította fel a jelenleg érvényes, 2:01:39 órás világrekordot, majd idén áprilisban Londonban minden idők második legjobb eredményével ért célba (2:02:37). Eddigi 12 maratoni versenye közül tizenegyet megnyert.