Vágólapra másolva!
38 futammal indult a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság a Maty-éren. Magyar szempontból remekül sikerült az első szakasz, minden egység továbbjutott, öt hajó pedig már biztosan döntős, és éremért küzdhet.

A 2019-es szegedi kajak-kenu világbajnokság szerdán délelőtt a parasportolók futamaival kezdődött. Férfi KL1 200 méteren a paralimpiai ezüstérmes kajakos Suba Róbert harmadikként végzett az előfutamban, így egyből döntőbe jutott, hozzá csatlakozott a friss Európa-bajnok Kiss Péter, aki megnyerte a második etapot.

Férfi KL2 200-on Rescsik Csaba és Rozbora András is középfutamba jutott, ahol a folytatásban előbbi 8. lett és kiesett, utóbbi pedig negyedikként ért célba, de így is lemaradt egy hellyel az A-döntőről, és a B-be került.

Az Európa-bajnok Kiss Péter három és fél másodperces előnnyel nyerte a férfi KL1 200 méteres előfutamát Fotó: Csudai Sándor - Origo

KL3 200 méteren Török Dávidnak és Kiss Eriknek sem okozott gondot az előfutam, azonban döntőbe egyikőjük sem tudott bejutni, Kiss a B-döntőben vigasztalódhat.

10 órától az épek szálltak vízre, női K2 200 méteren a Lucz Anna-Kiss Blanka páros az első futamban elért második hellyel egyből döntőbe került, összesítésben a harmadik leggyorsabb volt az UTE kajakos duója.

Lucz Anna és Kiss Blanka aranyéremért versenyezhetnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C2 200 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert negyedikként végeztek saját futamukban, így nem jött össze a közvetlen finálé, de a középfutamban újra próbálkozhatnak, akárcsak Bragato Giada, aki a női kenusok 500 méteres egyéni számában a második előfutamban harmadik helyen ért célba.

Férfi K1 500-on a vb-ezüstérmes Dombvári Bence erődemonstrációt tartott saját futamában, féltávnál még negyedik volt, a második részt viszont komolyan meghúzta,

és végül több mint egy hajóhosszal verte riválisait, annyira simán jutott a középfutamba,

a célban pedig a közönség felé is kiintegetett, hogy megköszönje a buzdítást. Nagy tapsot kapott egyébként a dominikai Bram Sanderson is, aki a többiekhez képest egyperces hátránnyal ért be.

Dombvári Bence egy hajóhosszal nyert Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi kenupárosok 500 méteres versenyében a Hajdu Jonatán-Fekete Ádám egység is közvetlenül került a fináléba, ugyanis gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott saját futamában.

Az Erdőssy Csaba-Tóth Dávid-Kulifai Tamás-Kós Benedek összeállítású kajaknégyes 1000 méteren második lett saját futamában, magabiztosan jutott egyből a döntőbe, így összességében a magyar kontingens eredményes délelőttöt zárt a szegedi világbajnokság első napján, ugyanis öt hajója is ott lesz a finálékban.

A „Tokió előszobája"- ként is emlegetett szegedi kajak-kenu világbajnokságra a jegyek a linkre kattintva megvásárolhatók.