Társoldalunk:

Olyan volt a kenus páros sikere, mintha Usain Bolt 1200 méteren nyerne

2019.08.21. 18:42

Szerdán délután elő- és középfutamokkal folytatódott az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A nap meglepetését a Korisánszky Dávid-Mike Róbert kenus páros szolgáltatta, amely úgy jutott döntőbe, hogy alig volt ideje együtt gyakorolni, ráadásul egy szokatlan versenyszámban kellett vízre szállnia. A K1 200 méteres olimpiai versenyszám előfutamában a női mezőnyben Lucz Dóra a második helyen végzett, míg a férfiaknál Csizmadia Kolos futott be másodiknak, így mindketten készülhetnek a középfutamra. A délutáni futamok után a magyar főszereplők elégedetten, és olykor meglepetten értékeltek.

A férfi C2 200 méteres távon a Korisánszky Dávid-Mike Róbert kettős a negyedik helyen végzett a délelőtti előfutamában, így délután a középfutamból kellett beverekednie magát a fináléba.  

Mike Róbert (hátul) és Korisánszky Dávid az esélytelenek nyugalmával indulhat a döntőbenFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar egység végül a második helyet szerezte meg, és a negyedik legjobb idővel jutott be a péntek délután háromkor kezdődő döntőbe.

„Két hetünk volt a felkészülésre, mert a világbajnokság előtt az ezer párosra edzettünk. Nekem még mindig testidegen a dolog, de próbálok alkalmazkodni Koris tempójához. Nagyon örülök, hogy bejutottunk a döntőbe, de életemben nem indultam még kétszáz méteren, úgyhogy elérhetetlennek tartom, hogy érmes helyen végezzünk. Világéletemben ezer méteren indultam, az teljesen más felkészülést igényel. Usain Bolt sem tud ezerkétszáz métert futni – utalt Mike Róbert a 200 méteres síkfutás jamaicai csúcstartójára. – Nekem valamivel könnyebb volt, mert már indultam kétszáz méteren, de meg kell dicsérnem Robit, mert nagyon szépen tudta követni a csapásaimat, amit a verseny előtt nem hittem volna. Ha foglalkozna a dologgal, akár jó is lehetne kétszázon" – mondta mosolyogva Korisánszky Dávid.

A női K1 200 méteres olimpiai versenyszám előfutamban a kétszeres Európa-bajnok Lucz Dóra a második helyen ért célba a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött.

Lucz Dóra remekül kezdett a szegedi világbajnokságonFotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel a számban 42-en indulnak a világbajnokságon, nem lehetett azonnal döntőbe kerülni, az újpesti kajakos azonban elégedett lehet a teljesítményével, és azzal is, hogy bejutott a középfutamba, amit péntek délután negyed öttől rendeznek.

„Igazi elsőpályás verseny volt, nagy volt a hátszél, ami most kedvezett nekem. Biztos vagyok benne, hogy a pénteki középfutam keményebb lesz, és a döntő is, de oda még először be kellene jutnom. Sejtettem, hogy Lisa Carrington végez majd az élen, de nem nézelődtem magam mellé, kétszáz méteren erre nincs is lehetőség, és butaság is lenne. Most az volt a legfőbb célom, versenykörülmények között gyakorolhassak, és meglegyen a továbbjutás" – értékelt a 24 éves kajakos.

A férfiak K1 200 méteres olimpiai versenyszámának előfutamában Csizmadia Kolos remek rajtot követően a második helyen ért célba, így bejutott a péntek délután fél ötkor kezdődő előfutamba.

„Köszönjük szépen – kezdte egy nyelvbotlással Csizmadia Kolos, aki már megszokta, hogy párosban versenyez, most azonban egyesben nyújtott elképesztő teljesítményt.

Csizmadia Kolos, amint éppen berúgja a hajóját a célbaFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem érzékeltem, hogy vezetek, mert jobbról erősen a szemembe sütött a nap. Éreztem, hogy nem megyek rosszul, de nem gondoltam volna, hogy vezetek. Kicsit elfáradtam, mert az elmúlt napokban leültem kicsit, úgy érzem, most tört meg a jég. Most kezdek igazán belejönni. A rajt nagyon jó volt, ott éreztem igazán, hogy fizikálisan a topon vagyok. A szellemi része a végéről kicsit hiányzott. Az amikor úgy igazán „megállatolunk", de egyébként jó pálya volt" - folytatta a 24 éves kajakos, aki a csütörtöki szabadnapját lazítással fogja tölteni. – A családommal leszek, megpróbálok kikapcsolódni. Azon lesz a hangsúly, hogy fejben rendben legyek. A rutintalanságom miatt hajlamos vagyok rástresszelni a dolgokra, de dolgozunk ezen a sportpszichológusommal. Mindenképpen szeretném megszerezni az olimpiai kvótát, ha az megvan, akár a dobogós helyezés is összejöhet" – tette hozzá Csizmadia Kolos.

A „Tokió előszobája"- ként is emlegetett szegedi kajak-kenu világbajnokságra a jegyek a linkre kattintva megvásárolhatók.