Vágólapra másolva!
Hiába nyerte meg majdnem egy hajóhosszal a címvédő Kárász Anna-Kozák Danuta kettős a női K2 500 méteres előfutamát a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, nem örülhetett sokáig. A beérkezés után lemérték a hajót, amely 80 dekagrammal a minimum súlyhatár alatt volt, ezért kizárták az egységet. Ezenkívül viszont sikeres délelőttöt zárt a magyar válogatott. Női és férfi kajak 1000 méteren Csipes Tamara és Kopasz Bálint is erődemonstrációt tartott az előfutamokban, Noé Zsombor és Bogár Gábor kajakos kettőse 500 méteren egyből kvalifikálta magát a fináléba, a hirtelenjében összerakott férfi kenuspáros 1000 méteren továbbjutott, de ugyanez elmondható az összes magyar indulóról, ráadásul mindegyik parasportolónk döntőre készülhet.

Nem várt eseménnyel indult a szegedi kajak-kenu világbajnokság második napja a Maty-éren a magyar válogatott számára. Csütörtök reggel kiderült, hogy a férfi kenu kettesek 1000 méteres számában Dóri Bence egészségügyi okok miatt nem tud elindulni Kiss Balázzsal, helyére az a Mike Róbert szállt be, aki egy nappal korábban 200-on bejutott a döntőbe Korisánszky Dáviddal.

Mike és Kiss korábban soha nem versenyeztek együtt, most először térdeltek egy hajóban,

ehhez képest az előfutamban megszerzett ötödik hely bravúrosnak számít, ez pedig elődöntőt ért az új páros számára, és edzésnek is mindenképp hasznos volt ebben az olimpia számban. Ráadásul ők voltak a leggyorsabbak a második 500 méteren.

Mike Róbert és Kiss Balázs a C2 1000 méteres olimpiai versenyszám előfutamában az 5. helyen végzett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi K1 1000 méteren a 22 éves Kopasz Bálint számít az egyik nagy esélyesnek. A szegedi születésű kajakos töretlen ütemben fejlődik, egyértelműen az a célja, hogy letaszítsa a szám trónjáról a portugál Fernando Pimentát, ez tavasszal már sikerült neki az Európa Játékokon. Az előfutamban rendkívül magabiztosan lapátolt, 750 méternél átvette a vezetést, majd egyre inkább növelte az előnyét riválisaival szemben, végül több mint egy hajóhossznyi különbséggel érkezett be, remek idővel.

Kopasz Bálint a mezőny előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanebben a versenyszámban a nőknél az olimpiai bajnok Csipes Tamara szállt vízre. A magyar versenyző hamar az élre állt, onnantól kezdve pedig megszorongatni sem tudták a többiek. A célnál a szurkolók hangorkánja fogadta, ahová egy hajónyi előnnyel siklott be, futamgyőztesként pedig automatikusan a szám döntőjébe jutott.

Mintha teljesen egyedül versenyzett volna Csipes Tamara, pedig nem Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy Bianka képviselte a magyarokat női C1 200 méteren, és második helyen ért célba az előfutamban, ezzel természetesen ott lesz a középfutamban is. Férfi C1 500-on Bodonyi András negyedikként jutott tovább az elődöntőbe, köszönhetően az erős második 250 méterének, ahol a második leggyorsabb volt.

500 méteren Noé Zsombor és Bogár Gábor kajakpárosa is elkápráztatta a közönséget, a favorit németeket lehajrázva futamgyőztesként egyből döntőbe jutott.

A délelőtti program utolsó számában bemutatkozott a Kárász Anna-Kozák Danuta egység is 500 méteren. A táv első részében a francia duó próbálta tartani a magyarok tempóját, de a finisre már kijött a különbség a mezőny és Kozákék között, végül majdnem egy hajónyival a hazai páros nyert.

Majd jött a hidegzuhany: a mérlegelésnél kiderült, hogy a kajak 80 dekával könnyebb volt a megengedettnél, ezért kizárták az ötszörös olimpiai bajnokot és társát.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a címvédő páros ebben a számban nem szerezhet egyelőre olimpiai kvótát, ráadásul Kárász Anna nem is indul másban.

Kárász Anna és Kozák Danuta könnyedén nyerte saját futamát, aztán kizárták őket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A parasportolók küzdelmeiben csütörtök délelőtt Pulai Erika, Varga Katalin és Suba Róbert voltak érdekeltek.

Pulai női KL1 200 méteren indult, az elődöntőben 3. lett, amivel döntőbe jutott.

Varga KL2-ben úgy nyerte meg az elődöntőt, hogy a verseny közben kiugrott a csípőprotézise,

Suba pedig szoros versenyben második lett a VL2 200-on, így mindannyiuknak szurkolhatunk a fináléban, utóbbinak már ma délután, Juhász Tamás mellett, aki már szerdán kvalifikálta magát.

Suba Róbert öröme a sikeres elődöntője után Fotó: Csudai Sándor - Origo