Társoldalunk:

A férfi kajakosok önbizalmat nyertek, az aranyesélyes kenusoknak hiányérzetük van

2019.08.22. 18:35

A csütörtök délután 500 méteres előfutamokat rendeztek a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A magyar versenyzők ezúttal is kitettek magukért, így folytatódott a sikersztori a Maty-éren. Nyilatkozatok.

Magyar szempontból remekül folytatódott a szegedi kajak-kenu világbajnokság.  

Bragato Giada döntős élete első felnőtt világbjanokságonFotó: Csudai Sándor - Origo

Az első délutáni középfutamban Bragato Giada harmadik helyen végzett C1 500 méteren, így a 20 éves kenus élete első felnőtt világversenyén bejutott a döntőbe.

"Megpróbáltam hozni a begyakorolt formulát a jó rajttal és az indításokkal. A hátszélnek nem örültem, de megoldottam, kiadtam magamból mindent. Örülök, hogy odaértem a nagyokhoz a döntőbe. Remélem, most már túl vagyok az izguláson. Ha száztíz százalékot nyújtok, akkor biztosan mindenki elégedett lesz velem. A döntőben „örömevezni" szeretnék. Nem tudom mi lesz a vége, de aki húsz évesen döntőzik, az nem szégyenkezhet" - mondta Bragato Giada, aki megjegyezte, hogy a hangosan szurkoló magyar tömeg plusz erőt adott neki a hajrára.

A 20 éves kenus péntek délután 15.17-kor döntőzik.

Ezt követően a vb-ezüstérmes Dombvári Bence szállt vízre a K1 500 méteres középfutamban. A magyar kajakos elrontotta a rajtot, de végig tapadt az olimpiai- és világbajnok Tom Liebscherre, akit féltávnál megelőzött, majd futamgyőztesként bejutott a döntőbe.

A taktikám mostanában mindig ugyanolyan, ugyanis nem tudok úgy elindulni, mint régen. Az első szezon kívül a másik négyre koncentrálok. Az a taktikám, hogy az elejét nem nyomom meg, a többit viszont igen. A futam elején nem gondoltam erődemonstrációra, de láttam, hogy Tom a döntő előtt nem akar mindent beleadni, nagyon visszavett a közepén. Utolértem, majd óriási sebességkülönbség lett köztünk. Nem tudom, van-e ennek taktikai jelentősége a döntőre nézve.

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019Fotó: Csudai Sándor - Origo

Próbáltam magamból nem kiadni mindent, de muszáj komolyan versenyezni, ha az ember ilyen erős mezőnyű középfutamba kerül. Kilencvenöt százalékot adtam ki magamból. Ha holnap kijön a maradék öt, akkor az első két hely valamelyikén fogok végezni" - mondta Dombvári Bence, aki korábban már többször versenyzett a német Liebscherrel, de a felnőtt mezőnyben még sosem tudta legyőzni.

Dombvári péntek délután 15.31-kor döntőzik.

Az aranyéremre is esélyes Balla Virág-Takács Kincs kenus páros fantasztikus versenyzéssel az első helyen végzett az 500 méteres előfutamában, így azonnal döntőbe jutott az olimpiai versenyszámban.

Végig az volt bennem, hogy menjünk már, mert újra át akartam élni azt a hangulatot, ami itt Szegeden fogadja az embereket. Rengeteg erős egység volt a futamban, ezért megbeszéltük bizonyos vezényszavakat, ha át kell alakítani a taktikát, de tudtuk tartani magunkat az eredeti tervhez - kezdte Takács Kincső. Virág annyira eltalálta a ritmust, hogy nekem csak alá kellett tolnom a hajót."

A futam utáni integetés már Balla Virág védjegyévé váltFotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagy jóérzésű pálya volt. Gondolni sem mertem, hogy egy előfutamban ilyen jól lehet menni. Megbeszéltük, hogy kirobbanunk a rajtnál, és megpróbáljuk uralni a mezőnyt. Utána sikerült tartanunk egy jó utazósebességet. Az utolsó száz méteren Kincső behoppolt, és beleerősítettünk, de nagy szükségünk nem volt rá - kezdte Balla Virág, aki maradéktalanul nem volt boldog a győzelem után. A kanadaiak nekem nagyon hiányoznak. Bennem óriási hiányérzet van, mert őket akartuk legyőzni. Persze, így is vannak még roppant erős egységek, úgyhogy nem lesz egyszerű dolgunk a döntőben - mondta Balla Virág azzal kapcsolatban, hogy a világbajnokság előtt pozitív doppingtesztet produkált Laurence Vincent-Lapointe, a kanadaiak 11-szeres világbajnok kenusa, így az aranyesélyes egységük kihagyja a szegedi vb-t.

A női kenupáros vasárnap 11.34-kor száll vízre az aranyéremért.

A Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István összetételű kajaknégyes rajt-cél győzelmet aratott az olimpiai 500 méteres versenyszem előfutamában, így legjobb idővel bejutottak a középfutamba.

„Nem tudtam hol tartunk, csak az oroszokat érzékeltem. Legyőztük őket, ami jó előjel lehet, hiszen mégiscsak friss Európa-bajnokok. Külön öröm számunkra, hogy a legjobb idővel jutottunk tovább. Persze ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni, hiszen bármikor változhat a szélirány, de úgy érzem jól állunk a világbajnokságon - kezdte Tótka Sándor. 

A férfi kajaknégyes tagja mindent kiadtak magukbólFotó: Csudai Sándor - Origo

Az elsődleges célunk az volt, hogy hajtsuk ki magunkat teljes összhangban. Már belül éreztem, hogy ez nagyon jó lesz. Megvertük a spanyolokat és az Európa-bajnok oroszokat is, úgyhogy bizakodhatunk. A végén elkezdett fájni, de a nézők adtak egy kis pluszt, úgyhogy nekik is köszönjük a győzelmet. - folytatta Nádas Bence. - Ez az első hely jó tesz az önbizalmunknak, amiből mostanában nem volt túl sok. Készülünk a középfutamra. Kihoztuk magunkból a maximumot, és remélem a folytatásban is így lesz - tette hozzá Kuli István.

A „Tokió előszobája"- ként is emlegetett szegedi kajak-kenu világbajnokságra a jegyek a linkre kattintva megvásárolhatók.