Vágólapra másolva!
A 16 éves parakajakos Kiss Péter révén megszületett az első magyar aranyérem a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A Honvéd versenyzője így már világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, ráadásul olimpiai kvótát is szerzett, akárcsak Varga Katalin. Kozák Danuta, Kammerer Zoltánék, Kiss Tamás, a 200-as férfi kajakkettes és női kenukettes is továbbjutott, Bodonyi András pedig a B-döntőben folytathatja.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság harmadik napja is nem várt izgalmakkal indult. A női K1 500 méter első előfutamát csak némi késéssel tudták elindítani, ugyanis a kilences pályán a máltai Melanie Schembri Waite a startvonalnál beborult a vízbe, végül nem rajtolhatott el.
Ugyanebben az olimpiai számban a címvédő Kozák Danuta is vízre szállt, mindenki arra volt kíváncsi, hogy a csütörtöki, továbbra is megmagyarázhatatlan kizárás után milyen állapotban fog versenyezni. Az ötszörös olimpiai bajnok melletti pályán a svéd Linnea Stensils kitűnően rajtolt, 250 méternél majdnem egy fél hajónyival előrébb volt. Az volt a kérdés, bírja-e a tempót a 200 méteres táv vb-bronzérmese, és bár Kozák csökkentette a különbséget, a svéd versenyző néhány métert meg tudott tartani az előnyéből a célig. Természetesen ez a helyezés is középfutamot ért Kozák Danutának.

Kozák Danuta nem erőltette meg magát az előfutamban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mintegy félórával később egy másik magyar legendát köszönthettek a szurkolók. A háromszoros olimpiai és világbajnok Kammerer Zoltán, valamint Gál Péter a férfi K2 1000 méteres olimpiai versenyszámban az előfutamban a negyedik helyet szerezte meg, amivel könnyedén elődöntőbe jutott az egység.

Kammerer Zoltán és Gál Péter sem adott ki magából mindent az előfutamban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi szólókenusok 1000 méteres olimpiai számában Kiss Tamás képviselte a magyarokat, aki az előfutamban szoros csatát vívott a vb-ezüstérmes olasz Carlo Tacchinivel. Riválisa jobban rajtolt, és bár Kiss az összes résztávon csökkenteni tudta hátrányát, végül nem sikerült utolérnie, a második helyen végzett, de ezzel ugyanúgy továbbment a középfutamba.

Kiss Tamás is simán továbbjutott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban parakajakdöntőket rendeztek, a KL1 200 méteres számában pedig duplán is érdekeltek voltunk Kiss Péter és Suba Róbert révén, Kiss futamgyőztesként közvetlenül jutott ide. A címvédő olasz Esteban Farias kapta el legjobban a rajtot, de a 16 éves Kiss csapásról csapásra zárkózott, majd a vezetést is átvette. Farias próbált újítani, azonban az Európa-bajnok Kiss tartotta a tempót, és elsőként ért célba.

Ezzel élete első világbajnoki érmét nyerte, valamint az első magyar aranyat a szegedi világbajnokságon!

Suba Róbertről se feledkezzünk meg, ő az ötödik helyet szerezte meg, valamint arról sem, hogy ez újabb paralimpiai kvótát jelent Magyarországnak.

Elsőre talán Kiss Péter sem hitte el, hogy világbajnok lett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női KL2 200 méteren Varga Katalinért szoríthattunk, aki egy nagyon szoros fináléban hatodikként ért be, és ezzel ő is olimpiai kvótát szerzett!

Balaska Márk ezúttal nem a négyesbe beülő Birkás Balázzsal, hanem Apagyi Leventével szerette volna megvédeni vb-címét férfi K2 200-on. Az egység így sem okozott csalódást az, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, és egyenes ágon jutott a szám döntöjébe. Ugyanebben a számban részt vett a már sokszor megénekelt tongai Pita Tafuatofua, aki párjával, Malakai Ahokavával beborult a vízbe, és nem tudta befejezni a futamot, számára így ért véget élete első kajak-kenu viadala.

Pita Tofuatafua (háttal) és Malakai Ahokava nem esett kétségbe a borulás után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női C2 200 méteren a már összeszokott Balla Virág-Devecseriné Takács Kincső duó második helyen ért be a kínai páros mögött a saját előfutamában, viszont mivel az első három helyezett automatikusan bejut a döntőbe, ezért természetesen velük is találkozhatunk majd a folytatásban.

A női kenupáros simán továbbjutott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi kenu egyesek 500 méteres középfutamaival zárult a magyar érdekeltségű délelőtti versenyprogram, itt Bodonyi András volt érdekelt, aki végül egy hajszállal maradt le az A-döntőről, de a B-ben még folytathatja.

Kiss Péter (középen) az első magyar arannyal a nyakában Fotó: Csudai Sándor - Origo