Vágólapra másolva!
Három érmet szerzett a magyar válogatott a szegedi kajak-kenu világbajnokság harmadik napján. Hagymási Réka és Medveczky Erika utcahosszal győzött női K4 1000 méteren, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám kettőse ezüstérmet szerzett férfi kenu 500 méteren, Lucz Anna és Kiss Blanka pedig bronzéremnek örülhetett női K2 200 méteren.

Péntek délután az épek számára is megkezdődtek a döntők a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A 16 éves parakajakos, Kiss Péter magasra tette nekik a lécet, délelőtt fantasztikus aranyérmet szerzett KL1 200 méteren.
Minden döntőben volt magyar érdekeltség, néhány perccel három óra után Lucz Anna és Kiss Blanka kajakpárosa nyitotta a sort 200 méteren. Jól kapták el a rajtot, akárcsak a fehéroroszok, akik folyamatosan léptek el a többiektől. A magyarok a szlovénokkal és az oroszokkal vívtak óriási csatát a dobogóért. Végül a szlovénok hét századdal gyorsabban voltak, így övék lett az ezüst,

Lucz Anna és Kiss Blanka pedig bronzérmet szerzett, aminek ők is látványosan örültek.

Gyönyörű és örömteli bronzérem Lucz Annától és Kiss Blankától Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokáig nem lehetett ünnepelni, máris jött a kenusok sprintdöntője, a nyolcas pályán Korisánszky Dáviddal és Mike Róberttel, akik magukat is meglepték azzal, hogy bejutottak a fináléba. Akkor elmondták, csoda lenne, ha dobogóért harcolhatnának, hiszen egyikük sem 200-as specialista, így végül a nyolcadik hely is abszolút szép eredmény.

Női kenu egyesben Bragato Giada is kiharcolta a döntőt 500 méteren. Habár az érmekért nem tudott csatázni, végül ötödik helyen ért célba, ami egy remek helyezés élete első felnőtt világbajnokságán.

Dombvári Bence az elő- és a középfutamot is megnyerve masírozott be a döntőbe férfi K1 500 méteren, egyértelműen éremesélyesnek számított. A rajtját azonban kicsit elrontotta, ezért nagyon erős utazósebességgel kellett jönnie. Egy ideig úgy tűnt, le tudja dolgozni a hátrányát, harcban volt a dobogóért, de amíg a többiek tudtak újítani, addig Dombvári a végére elfáradt, és végül az ötödik helyen ért célba.

Lehet, hogy csalódott Dombvári Bence, mert nem sikerült érmet szereznie, de nem maradhatott el a szokásos köszönetnyilvánítás a közönség felé Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C2 500 méteren a Hajdu Jonatán-Fekete Ádám párosnak szoríthattunk a döntőben. Jól sikerült a rajtjuk, de a kínaiaknak még jobban, akik egy hajóhossznyi előnyt építettek ki féltávra. A hazai hajó mögöttük haladt, a spanyolok pedig alig lemaradva a harmadik helyen. Aztán Hajduék hosszú hajrába kezdtek, csökkent a különbség is, de a kínaiakban maradt tartalék, és vissza tudták verni a támadást. Közben a spanyolokra is figyelni kellett, de a magyar páros kitartott,

beért a második helyen, és megszerezte az ezüstérmet,

a nézőtéren pedig joggal zúgott a "Szép volt, fiúk!"

Mindent kiadott magából a férfi C2 500-as páros, ezüstérem lett a jutalom Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eredményhirdetések után Hagymási Réka és Medveczky Erika közös száma, a női kajak kettesek 1000 métere következett. Ebben a gyilkos versenyben annyira kevesen indultak, hogy elő- és középfutamokat sem rendeztek, mindössze hét egység merte ezt bevállalni. A magyar páros kilőtt a rajt után, és magabiztos, egy hajóhossznyi előnyt épített ki, de 500 méter után a németek emeltek a tempón, próbáltak közelebb kerülni.

Hagymási és Medveczky viszont végig kontroll alatt tartotta a futamot, az utolsó 200-ra pedig visszaállította a különbséget, így a hajrából inkább gála kerekedett, hangorkánban haladt át a célvonalon a világbajnok páros!

A világbajnok kettős Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy döntő volt hátra, a férfi K4 1000, ahol tőlünk az Erdőssy Csaba-Tóth Dávid-Kulifai Tamás-Kós Benedek négyes ült a hajóban. Az első 500 méter elképesztően szoros csatát hozott, négy hajó is egy másodpercen belül haladt. Aztán a német-orosz-szlovák hármas el tudott lépni, mi pedig a fehéroroszokkal harcoltunk a negyedik helyért, amit sikerült is megszerezni minimális, 12 századmásodperces különbséggel!

Negyedik helyen ért be a férfi kajaknégyes Fotó: Csudai Sándor - Origo

A döntők végeztével is vártak még ránk izgalmak, hiszen további elődöntőket is rendeztek. Ott volt például a női K1 200 méter, ahol Lucz Dóra a harmadik futamban indult. Az első háromban kellett végeznie ahhoz, hogy döntőbe kerüljön, és bár ez szinte a legvégéig úgy tűnt, hogy hajszálon fog múlni, a magyar kajakos elképesztően hajrázott, végül másodikként ért célba. Ezzel továbbra is megvan arra az esély, hogy a magyar női kajakosok megszerezzék mind a hat tokiói kvótát még Szegeden.

Lucz Dóra fantasztikusan hajrázott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csizmadia Kolos ugyanezen a távon szállt hajóba, és félelmetes tűzijátéknak lett részese. Végig ott volt az első háromban, aztán az orosz Lukancov látszólag lehajrázta, miközben ő is elment Petter Menning mellett. Jó néhány percig ment a tanakodás, hogy ki hányadik helyen végzett, végül negyedikként hozták ki Csizmadiát, aki így sajnos csak a B-döntőbe jutott, pedig nagyon kevésen múlt az A és a lehetőség a kvótára.

A magyar válogatott legfiatalabb tagja, Nagy Bianka is szeretett volna fináléba kerülni női C1 200 méteren. A 19 éves versenyző élete első felnőtt vb-jén a középfutamban a hatodik helyen végzett, amivel a B-döntőbe jutott, viszont egyelőre nem tudta megváltani a jegyét Tokióba.

A fiatal Nagy Bianka a B-döntőben folytathatja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mike Róbert egy 200-as döntő után az olimpiai távon, 1000 méteren is vízre szállt Kiss Balázzsal. Komoly lemaradást szedtek össze a táv első felében, a második azonban már sokkal jobban sikerült, végül ötödikként értek célba, ami szintén B-döntőt jelent nekik, így viszont nekik sem lett meg egyenes ágon a tokiói kvóta.

A nap utolsó számában Kopasz Bálint K1 1000 méteres elődöntőben volt érdekelt. A világbajnok Fernando Pimentával izgalmas adok-kapok csatát folytattak: a portugál először nagyon elhúzott a mezőnytől, de Kopasz kicsivel féltáv után utolérte,

majd gyakorlatilag állva hagyta, és már egy hajóhosszal vezetett.

Amikor már mindenki azt hitte, hogy a 22 éves versenyző biztosan megnyeri a futamot, Pimenta minden tartalékát mozgósította, és végül öt századdal ő győzött. Persze ez semmit nem jelent, a lényeg, hogy mindketten bejutottak a szám döntőjébe.

Kopasz Bálint már az elődöntőben remek párbajt vívott legnagyobb ellenfelével, Fernando Pimentával Fotó: Csudai Sándor - Origo