Vágólapra másolva!
Több magyar hajó is sikeresen vette az elődöntőket a szegedi kajak-kenu olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Kozák Danuta viszonylag tartalékos evezéssel másodikként jutott tovább saját futamából K1 500-on, a Kammerer Zoltán-Gál Péter K2 1000-es páros óriási csatában vívta ki az A-döntőt, Hajdu Jonatán megnyerte a középfutamot C1 200 méteren, a férfi K4 500-as egység pedig szintén komoly küzdelemben harcolta ki a finálét.

A remekül sikerült szombat délelőtti program után délután középfutamokat rendeztek a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.
Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutától női K1 500-on egyértelműen döntőbe jutást várhattunk. A négyes pálya volt az övé, mellette az ötösön az új-zélandi, pár órával korábban 200-on vb-címet szerző Lisa Carrington rendkívül erősen kezdett. Kozák kisebb hátrányban volt mögötte, és bár a táv második felében gyorsabb volt, nem tudta utolérni ellenfelét. Ez persze semmit nem jelent, a címvédő magyar kajakos így is ott lesz a fináléban, ugyanis az első három között végzett. Vasárnap jön majd köztük az igazi verseny.

Kozák Danuta magabiztosan jutott a K1 500 döntőjébe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban egy másik kajakos legenda, Kammerer Zoltán szállt vízre Gál Péterrel az oldalán K2 1000 méteren. Az olimpiai szám elődöntőjében ugyanúgy az első háromban kellett végezni ahhoz, hogy ott legyen a páros a fináléban. Az ukránok az ötös pályán komoly tempóban kezdtek, mögöttük jött a háromszoros olimpiai bajnok és párja.

250 méternél láthatóan ellépett ez a két hajó a többitől, 500-nál pedig már csak egy század volt Kammererék hátránya, aztán a vezetést is átvették.

Közben megindultak az olaszok, akik félelmetes sebességgel száguldottak el az élen lapátolók mellett, és a franciák is feljebb kapcsoltak. Négyes verseny alakult ki a három továbbjutó helyért, végül a magyar egységben maradt annyi tartalék, hogy behozza a hajót a harmadik helyre, egy tizeddel megelőzve az ukránokat. Kammerer Zoltán és Gál Péter így ott lehet majd a szám A-döntőjében!

Kammerer Zoltán és Gál Péter hihetetlenül izgalmas csatában jutott be az A-döntőbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai programban szerepel a férfi C1 1000 méter is, ebben Kiss Tamás igyekezett kiharcolni az A-döntőt. Nem kezdett jól a magyar kenus, 250-nél csak a hetedik helyen haladt, muszáj volt hamar robbantania. A második résztávon ő volt a második leggyorsabb, folyamatosan előzgette ellenfeleit, de az első három helyen haladó brazil-cseh-lengyel trió már túl messze volt ekkor. Végül nem tudta befogni őket, negyedikként ért célba, így a B-döntőbe került.

Hiába ment komoly utazótempót Kiss Tamás, nem jutott döntőbe C1 1000 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hajdu Jonatán a férfi szóló kenusok sprintszámában volt érdekelt. A 200 méter a kedvenc távja, talán ennek is köszönhető, hogy remekül rajtolt, azonnal elfoglalta az első helyet, és bár spanyol, olasz, valamint kazah vetélytársa is komolyan megszorongatta, a vezetést egy pillanatig sem engedte ki a kezéből, futamgyőztesként jutott az A-döntőbe!

Hajdu Jonatán megnyerte a középfutamot C1 200-on Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Nádas Bence-Tótka Sándor-Birkás Balázs-Kuli István összeállítású kajaknégyes az 500 méteres elődöntőben remekül kapta el a rajtot, és a táv első felében magabiztosan vezetett. Egyedül az olaszok tudták tartani a hazai négyes tempóját, de az előny egyre csak nőtt. Ekkor a szlovákok és a csehek is félelmetes hajrát nyitottak, az utolsó 100 méteren ez a négy hajó szinte teljesen fej-fej mellett haladt. A legvégét a szlovákok bírták a legjobban, a magyar egység pedig minimális, két századmásodperccel különbséggel megelőzte a cseh négyest, az olaszok pedig negyedikként értek be.

Mindez azt jelenti, hogy mivel az első három között végzett, ezért bejutott az A-döntőbe a magyar kvartett, ahol vasárnap az első hét hely valamelyikén kell végeznie az olimpiai kvóta megszerzéséért.

Iszonyatosan szoros versenyben jutott az A-döntőbe a magyar kajaknégyes 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo