Vágólapra másolva!
Kopasz Bálint és Csipes Tamara révén két arannyal bővült a magyar éremkollekció a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Mindkét klasszis 1000 méteren lett világbajnok, de micsoda különbség volt a két futam között! Kopasz elképesztően érett és taktikus versenyzéssel szerezte meg a győzelmet, a születésnapos Csipesnek viszont egy másodpercig sem akadt igazi ellenfele, annyira dominált. A Noé Zsombor-Bogár Gábor páros 5. lett férfi K2 500 méteren, Lucz Dóra pedig hatodikként végzett női K1 200-on.

A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság negyedik napján a B-döntőkkel kezdődött a program. Férfi K1 200 méteren Csizmadia Kolos a második helyen végzett, férfi C1 500-on Bodonyi András ötödik lett, férfi C2 1000 méteren Mike Róbert és Kiss Balázs harmadikként értek be, női C1 200 méteren a 19 éves Nagy Bianka pedig megnyerte a B-döntőt.

Az első A-döntőben magyar részről Lucz Dóra szállt vízre női K1 200 méteren.

Az új-zélandi klasszis, Lisa Carrington világbajnoki címéhez kétség sem férhetett, a többiek befutója viszont elképesztően szoros volt, a hivatalos végeredményre még perceket kellett várni.

Aztán megszületett, ami alapján a magyar kajakos a 6. helyen végzett, mindössze 19 századmásodperccel az ötödik ukrán Marija Kihasova mögött. Ez sajnos azt jelenti, hogy egyelőre nincs meg az olimpiai kvóta, és a magyar női kajakosok nem tudják Szegeden megszerezni a maximális hat tokiói helyet, de erre még lesz lehetőség két viadalon 2020 elején.

Lucz Dóra életében először végzett világbajnokságon egyéniben a legjobb hat között Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kopasz Bálint trónfosztásra készült a királyszámban, férfi K1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta ellen, de ott volt a mezőnyben az olimpiai ezüstérmes cseh Josef Dostal is. Ez a hármas már a rajt után ellépett a mezőnytől, Pimenta vezetett, mögötte Dostal, majd Kopasz. Féltávnál kevesebb mint egy másodperc volt köztük, viszont a címvédő egyre inkább fáradt. Dostal nagy nehezen beérte, Kopasz viszont ekkor sebességet váltott, és a majdnem egy hajóhossznyi hátrányát azonnal eltüntette. Szinte egyszerre előzte meg a két riválisát 800 méternél, akik nem is tudták tartani a tempóját. Az utolsó métereken még növelni is tudta az előnyét, végül több mint egy másodperccel megelőzte Dostalt, és másféllel Pimentát.

Kopasz Bálint tehát világbajnok lett K1 1000 méteren, utoljára Storcz Botond tudott nyerni magyarként ebben a számban még 1997-ben!

Kopasz Bálint születési évében. A vb-címmel természetesen olimpiai kvótát is szerzett a szegedi születésű versenyző, ami az első a magyar kajak-kenu válogatott számára.

Kopasz Bálint a K1 1000 világbajnoka! Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ünnepi hangulatra Csipes Tamara is szeretett volna rátenni a lapáttal női K1 1000 méteren. A hatszoros világbajnok ráadásul éppen ma ünnepli 30. születésnapját. A rajt előtt még hatszoros világbajnok klasszis rögtön az élre állt, és gyakorlatilag külön versenyt folytatott.

Az első méterektől egészen a legutolsóig utcahosszal vezetett, egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme.

Az utolsó métereken sem kellett hajráznia, a többi hajó legalább egy hosszal mögötte volt, amikor átsiklott a célvonalon, megszerezve ezzel a hetedik világbajnoki címét. Éppen a 30. születésnapján, nem is maradhatott el a közönség köszöntése.

A lehető legszebben ünnepelte meg születésnapját Csipes Tamara Fotó: Csudai Sándor - Origo

A célbaérés pillanatai és a közönség hangrobbanása:

Az utolsó "magyaros" döntőben Noé Zsombor és Bogár Gábor kajakpárosa volt érdekelt 500 méteren. Az egység jól kapta el a rajtot, folyamatosan harcban állt a dobogóért, a végét azonban sajnos jobban bírta a német és a szerb hajó is, így a magyar duó az ötödik helyen ért célba.

Noé Zsombor és Bogár Gábor egyáltalán nem volt elkeseredve a célban Fotó: Csudai Sándor - Origo