Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Székesfehérvár, 2019. június 16. Az összetett verseny győztese, a lett Krists Neilands (k), a második helyezett Dina Márton (b) és a harmadik Valter Attila (j) a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny utolsó szakasza utáni díjátadón, Székesfehérváron 2019. június 16-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Valter Attila megnyerte a szombati, kilencedik szakaszt a Tour de l'Avenir elnevezésű országúti kerékpáros versenyen.

A CCC Development 21 éves bringása a Villaroger és Tignes közötti 67,2 kilométeres hegyi etapon bizonyult a leggyorsabbnak. A versenyzőknek előbb három második kategóriás hegyet kellett leküzdeniük, majd a befutó 2093 méter magasan, egy első kategóriás emelkedő tetején volt. Valter 14 másodperc előnnyel ért célba az összetettben élen álló norvég Tobias Foss előtt. A további magyar indulók közül szintén az élmezőnyben végzett Peák Barnabás a 15. és Fetter Erik a 18. helyével.

Valter sikerével a hegyi pontversenyben átvette a vezetést az összetettben második olasz Giovanni Aleottitól, aki ezúttal negyedik lett 44 másodperces hátránnyal.

Valter Attila (jobbra) szakaszt nyert a fiatalok Tourján Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A franciaországi viadal a fiatalok Tourjának is tekinthető, ugyanis 1992 óta 25, 2007 óta pedig 23 éven aluli versenyzők indulhatnak rajta. Pályafutása kezdetén hat későbbi Tour de France-győztes kerekes nyerte meg a Tour de l'Avenir összetett versenyét. Például 2017-ben az a kolumbiai Egan Bernal diadalmaskodott, aki idén, azaz két évvel később már a világ legnagyobb presztízsű kerékpáros viadalán bizonyult a legjobbnak. Előtte az olasz Felice Gimondi, a holland Joop Zoetemelk, az amerikai Greg LeMond, a spanyol Miguel Indurain és a francia Laurent Fignon nyert a Tour de l'Aveniren, majd lett bajnok a Tour de France-on.

A Tour de l'Avenir vasárnap a tizedik szakasszal zárul.