Társoldalunk:

Kammerer kvótát szerezhet az olimpiára, de úgy érzi, nem rá van szükség

2019.08.24. 18:07

Szombat délután a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon K2 1000 méteres olimpiai távon bejutott a döntőbe a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és a nála 16 évvel fiatalabb párja, Gál Péter István. A futam után Kammerer az Origónak elmondta, hogy bízik az olimpiai kvóta megszerzésében, de úgy gondolja, neki már nem sok esélye van az indulásra. Inkább a szép búcsúra, és a világbajnokság kiélvezésére koncentrál.

A délutáni középfutamokat az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta nyitotta, aki a K1 500 méteres olimpiai versenyszámban a második helyen végzett a nyolcszor világbajnok Lisa Carrington mögött. Az új-zélandi kajakos már a rajt után élre állt, Kozák pedig szorosan követte, de egyszer sem robbantott a futam alatt, így könnyed versenyzéssel másodikként ért célba, és a negyedik legjobb idővel jutott be a vasárnapi döntőbe. A futam után az ötszörös olimpiai bajnok nem jött ki a vegyes zónába nyilatkozni, ugyanis valamit állítani kellett a hajóján, majd ezt követően újra vízre szállt levezetni. 

Kozák Danuta simán bejutott az 500 méteres döntőbeFotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően jött a délutáni középfutamok szenzációja, ugyanis a 41 éves Kammerer Zoltán és a nála 16 évvel fiatalabb Gál Péter harmadik helyen végzett az olimpiai K2 1000 méteres versenyszámban, így vasárnap döntőzhetnek Szegeden.

Úgy terveztük, hogy az elejét megnyomjuk, minél tovább bírva. A végén meg reméltük, hogy a közönség behúz minket. A végén talán tudtunk robbantani, és növeltük a csapásszámot, de köszönjük a közönségnek, mert nélkülük nem sikerült volna. – kezdte az értékelést a vegyeszónában Gál Péter a kajak-kenu szövetség kamerája előtt, aki elmondta azt is, hogy borzasztóan elfáradt, de a vasárnapi döntőre megpróbál regenerálódni.

Gál Péter István mindent kiadott magábólFotó: Csudai Sándor - Origo

Úgy érzem, minden, ami bennünk volt, most kijött. Az időnk nagyon jó, mert a németek 3.15-öt, a maradék nyolc egység meg szinte azonos időt evezett. Az előfutamot meg is nyertük volna ezzel a menettel (3.16:95-ös idővel – a szerk.). Ugyan bíztattuk egymást, de csak titkon reménykedtünk benne, hogy eljutunk a döntőig. Holnap viszont nagyobb csodát kell tennünk, mint ma. Nagyobb hittel és nagyobb elszántsággal kell versenyeznünk, és akkor bármi lehet – folytatta a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Kammerer Zoltán behúzta a döntőbe Gál Péter IstvántFotó: Csudai Sándor - Origo

Tudom, hogy mindjárt vége. Nem a világbajnokságnak, nem is nekem, hanem a karrieremnek, valószínűleg ez az utolsó olimpiai kvalifikációs világbajnokságom Szegeden, ezért szeretném minden pillanatát élvezni. Amikor holnap délután végzünk, kiülök a tribünre, felülök a lelátóra, és utolsóként fogom elhagyni a pályát – folytatta a magyar válogatott 41 éves korelnöke, aki újságírói kérdésre azt mondta, hogy egy kártyaparti zajlik, amiben benne van az olimpiai kvóta is.

Kammerer Zoltán a világbajnokság előtt elmondta, hogy az olimpiai kvótát már a fiataloknak kellene megszerezniük, és nekik kellene szerepelni a 2020-as olimpián. Azonban könnyen meglehet, hogy mégis ő fog kvótát szerezni, így adja magát a kérdés, hogy szívesen menne-e Tokióba?

Kammerer Zoltán a szegedi világbajnokság minden pillanatát szeretné kiélvezniFotó: Csudai Sándor - Origo

„Nyilván szívesen mennék, de ez nagyon nehéz kérdés. Régen tíz ember mehetett az olimpiára (2000-ben, 2004-ben és 2008-ban), ez lecsökkent nyolcra (2012-ben és 2016-ban), majd ezt tovább csökkentették hat főre. Most van egy erős ötszázas négyesünk (Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor és Kuli István – a szerk), ezt kár lenne megbolygatni, mert úgy jók, ahogy vannak. Van 1000 méteren egy világbajnok Kopasz Bálintunk, és ez már öt fő. Úgy gondolom, Bálint mögé kellene találni egy jó hátsó embert az ezer párosra, aki lehetne akár az én mostani társam, Gál Peti is. De azt nem hiszem, hogy én leszek az. Jövőre ugyanitt, Szegeden lesz a nem olimpiai számok világbajnoksága. Ha azon részt vehetnék, nagyon boldog lennék, és gyönyörű búcsú lenne" – mondta az Origónak Kammerer Zoltán.

Az olimpiai bronzérmes kenus Kiss Tamás nem jutott döntőbe a C1 1000 méteres olimpiai számban, azonban Hajdu Jonatán parádés versenyzéssel megnyerte a C1 200 méteres középfutamot, így bejutott a fináléba.

Az utolsó szombat délutáni középfutamban a Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István összetételű négyes a második helyet szerezte meg, így bejutott a vasárnapi fináléban. Ha a férfi kajakosok az első hét hely valamelyikén végeznek, megszerzik az olimpiai kvótákat.