Vágólapra másolva!
A magyar női kajaknégyes továbbra is legyőzhetetlen 500 méteren, Gazsó Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra parádés futamban nyert világbajnoki címet. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenus párosa egy óra alatt két ezüstöt nyert, Kozák Danuta és a Balaska Márk-Apagyi Levente duó pedig bronzéremmel gazdagodott a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság zárónapján.

Az utolsó napon először Kiss Tamásnak drukkolhatott a hazai közönség a C1 1000 méter B-döntőjében. A magyar versenyző végig harcban állt az első három hely valamelyikéért, végül sikerült lehajráznia a sokáig vezető Ilja Stokalovot, de mindkettőjüket megelőzte Pavlo Altyuhov, így Kiss a második helyen ért célba.

Innentől kezdve minden magyar hajó A-döntőben volt érdekelt. Elsőként Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső szállt vízre C2 500 méteren, ami a páros fő száma, és szerepel az olimpiai programban. A kínai Hszü Si-hsziao - Szun Meng-ja páros kapta el legjobban a rajtot, Balláék tartották az iramukat. Féltávnál egy másodperc volt a különbség a két hajó között, és a magyar egység hiába indított komoly hajrát, a kínaiak nem fáradtak el, és megnyerték a világbajnoki címet. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ezüstérmet szerzett, emellett pedig két női kenus kvótát Magyarországnak a 2020-as olimpiára!

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ezüstérmet szerzett női C2 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő döntőben Kozák Danuta jött női K1 500 méteren, óriási csatára volt kilátás a 200 világbajnokával, Lisa Carringtonnal. A címvédő rajtja finoman szólva sem sikerült jól, miközben Carrington kilőtt a gépből, és azonnal tekintélyes előnyre tett szert. Kozák próbált csökkenteni a start után összeszedett hátrányán, folyamatosan előzgette a riválisait, féltávnál már negyedik volt. 150-nel a vége előtt megindította a hajrát, elment a szerb Sztarovics mellett, és majdnem utolérte a fehérorosz Hudzenkát is, aki teljesen elfogyott a végére, de pont becsúszott másodikként.

Kozák Danuta így bronzérmet nyert, valamint egy női kajakos kvótát a magyaroknak. Nem mellesleg ez a hazai kajak-kenu sport 500. világbajnoki érme.

Kozák Danuta harmadik helyen végzett női C1 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pontban délben rajtolt el a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, valamint párja, Gál Péter férfi K2 1000 méteren. A magyar duó elképesztő csatában jutott be a döntőbe, innentől kezdve a cél az olimpiai kvóta megkaparintása volt. A tegnapi nappal ellentétben a magyar egység nem kezdett őrült tempóban, szinte teljesen együtt haladt a mezőny, egyedül a németek tudtak elhúzni az elején. Kammererék 500 méternél a hatodik helyen lapátoltak, viszont kezdtek fáradni, az ausztrálok és az oroszok is elmentek mellettük, így végül a litvánokat megelőzve a nyolcadik helyen értek be, ez sajnos nem lett elég a tokiói kvótához.

Nyolcadik lett a Kammerer Zoltán-Gál Péter páros K2 1000 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alig egy órával azután, hogy ezüstérmet szerzett 500 méteren, ismét a Balla-Takács kettősé volt a főszerep, ezúttal 200 méteren. Erről a távról elmondták, hogy azért szoktak indulni, hogy a rajtot és az első 200 métert gyakorolják 500-on, így az elvárások sem voltak magasak. A futam forgatókönyve hasonló volt, mint egy órával ezelőtt. A kínaiak (akik nem ugyanazok, mint akik 500-on nyertek, tehát ők nem voltak fáradtak) remekül rajtoltak, akárcsak a magyar hajó. Ez a két duó ellépett a mezőnytől, az ő különcsatájukká vált a verseny. A friss kínai páros azonban nem fáradt el, megnyerte a döntőt,

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső párosa pedig másodikként ért be, újabb ezüstérmet szerevze.

Ez óriási dolog, hiszen ők már leeveztek egy órával korábban egy 500-as döntőt.

Dupla ezüst, dupla mosoly a Balla Virág-Devecseriné Takács Kincső párostól Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi szóló kenusok sprintdöntőjével folytatódott a program, a négyes pályán Hajdu Jonatánnal. A párosban ezüstérmes versenyző jól rajtolt, aztán a címvédő fehérorosz Kozir, a litván Zustautas, valamint a grúz Nadiradze elhúzott. Végül a litván nyert, Hajdu pedig úgy ért célba, hogy a rendkívül szoros finisnél meg tudta előzni az iráni, a portugál és az olasz riválisát, így ötödik helyen végzett.

Hajdu Jonatán utólag már boldog volt az ötödik helyezéssel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sort Balaska Márk és Apagyi Levente kajakpárosa folytatta 200 méteren, izgalmas versenyre lehetett számítani. A magyarok rajtja nem sikerült jól, az oroszok viszont kilőttek. Néhány méterrel a mezőny előtt haladtak az egész versenyen, végül öt századdal megelőzték a lengyeleket. Mögöttük iszonyatosan szorosan ért be a többi hajó, a harmadik és a hatodik között 15 század döntött.

Szerencsére a magyar egységé volt a legjobb finis,

célfotó segítségével, néhány perc tanakodás után megszületett a hivatalos végeredmény: két századdal, szinte nem létező különbséggel sikerült megelőzni a németeket, így újabb érmet nyert a magyar válogatott.

Remekül sikerült a célbaérés a Balaska Márk-Apagyi Levente egységnek K2 200 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C4 500 méteren a Korisánszky Dávid-Bakó Tamás-Sáfrán Mátyás-Mike Róbert négyesért szoríthattunk. Az orosz-német-fehérorosz hármas rögtön a táv elején elfoglalta az első három helyet, a mi hajónk az ukránnal és a spanyollal harcolt. Az ukrán kvartett tudott újítani, és a spanyolok is komolyan kapaszkodtak, őket végül sikerült 8 századdal megelőzniük Mikééknek, akik végül az ötödik helyen végeztek.

Egy szoros 5. hely férfi C4 1000 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világbajnokság utolsó előtti rövidtávú (tehát nem 5000 méteres) száma a női K4 500 méter volt, a négyes pályán Gazsó Dórával, Csipes Tamarával, Medveczky Erikával és Bodonyi Dórával. Négy éve nem kapott ki a női kajaknégyesünk ezen a távon, jó eredményre lehetett számítani. A rajt ehhez képest maximum közepes lett, az ötösön a fehéroroszok gyorsan elléptek. Aztán a magyar hajó komoly utazósebességre kapcsolt, sorra hagyta le az ellenfeleket, sőt, 250-nél már vezetett. A tribünök előtt már fülsiketítő zaj fogadta a lányokat, akik nem engedték ki a kezükből a győzelmet, és megszerezték a magyar csapat harmadik világbajnoki címét Szegeden! Ráadásul ez négy női kajakos kvótát is jelent a tokiói olimpiára!

Továbbra is verhetetlen a magyar női kajaknégyes Fotó: Csudai Sándor - Origo

A zárószám ugyanez a táv volt, csak a férfiaknál, a hajóban Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István ült. Az első hétben kellett végezni ahhoz, hogy újabb négy olimpiai kvóta jusson Magyarországnak. A németek és a spanyolok különversenyt vívtak az aranyéremért, de a magyar négyes is ott volt közvetlenül az élmezőny mögött. A befutó természetesen szorosan alakult, itt is 15 századon múlt a 3-6. hely sorsa.

A magyar srácok végül ötödikként végeztek, a portugálokat kettő századdal előzték meg, ez pedig négy olimpiai kvótát jelent a férfi kajakosoknak.

Ezzel nem ért véget a világbajnokság, hátra volt még a négy maratoni, 5000 méteres egyéni szám. A női kenusoknál Lakatos Zsanett az előkelő negyedik helyen ért célba 14 induló közül. Az ő eredményére is rátett egy lapáttal a 19 éves Adolf Balázs, aki a férfiaknál ugyanebben a versenyszámban második lett, bővítve a magyar csapat éremkollekcióját.

A 19 éves Adolf Balázs ezüstérmes lett a kenusok maratoni számában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A női kajakosoknál a K4-gyel 500-on két órával korábban vb-címet nyerő Bodonyi Dóra indult 5000-en, és nagyon sokáig vezette a versenyt, bár ebben semmi meglepő nincs, hiszen 2017-ben már megnyerte ezt a számot. A kenusoktól eltérően itt végig szoros volt a verseny, 5 hajó is teljesen együtt haladt, ebből három maradt a célegyenesre.

Bodonyi az élre állt, és senkinek sem sikerült lehajráznia, így már kétszeres világbajnok ezen a távon, vasárnap pedig második aranyérmét nyerte.

Bodonyi Dóra két aranyat is szerzett Szegeden a zárónapon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ötnapos viadal zárószámában, férfi K1 5000 méteren Noé Zsombor képviselte a magyarokat, és 40 indulóból a kilencedik helyen ért célba.

A magyar kajak-kenu válogatott tehát a parakajakos Kiss Péter vb-címét is beleszámítva összesen hat arany-, négy ezüst-, és három bronzéremmel zárta a szegedi világbajnokságot.

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy öt-öt női és férfi kajakos, valamint két női kenus kvótát szerzett a magyar csapat a tokiói olimpiára.