Társoldalunk:

Hosszú, Baji és Gyurta is ott lesz a szombati utcalimpián

2019.08.26. 12:51

Negyedszer tartják meg szombaton a Budapest Urban Gamest (BUG), amelynek keretében hat sportágat lehet kipróbálni különleges környezetben.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: az eseménnyel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a "fővárosban sok olyan sportolási helyszín van, amire nem is gondolnánk".

"Fantasztikus környezetben lehet majd sportolni, ezért reméljük, a pozitív élmények arra sarkallják az embereket, hogy másként kötődjenek a városhoz, jobban szeressék, valamint többet mozogjanak" - jelentette ki a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: egy évben egyszer, most van rá alkalom, hogy valaki átússza a Dunát, vagy felmásszon a Budai Vár falára.

Sticzay Péter főszervező elmondta, hogy az utcalimpiának is nevezett BUG délelőtt fél 10-től este 7 óráig, négy helyszínen zajlik majd.

"A harmadik Duna-átúszást a Szabadság-híd mellett, a Corvinus Egyetem és Budapest Műszaki Egyetem között tartjuk, a résztvevőknek 470 métert kell teljesíteniük" - tájékoztatott Sticzay Péter, aki szerint eddig 650-en jelentkeztek a feladatra.

A Klauzál tér ad otthont a foci és streetball versenyeknek, a Budai Várban található Öntőház udvar a BUG idei új sportágának, a falmászásnak, a Citadella pedig a laser runnak és a futásnak. Utóbbi keretében 5, 10, illetve 21 km-en lehet rajthoz állni.

Idén először nevezhettek a versenyzők a laser run-ra.Forrás: Budapest Urban Games

A sajtótájékoztatón részt vett Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, aki maga is vállalkozott a Duna-átúszásra.

"Nagy élmény lesz számomra a szülővárosomban átúszni a Dunát, hiszen erre eddig nem volt lehetőségem" - mondta. Hozzáfűzte: a Budapest Urban Games a főváros egyik legjobb és leglátványosabb, nemzetközi szinten is komoly sporteseménye, amellyel "a város olyan arcát tudjuk megmutatni, amelyre büszkék lehetünk".

Elhangzott, hogy a Duna-átúszásra 12 és 13 óra között kilátogat majd a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is, aki ugyan nem ugrik vízbe, de a parton fogadja a távot teljesítőket.

Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, az idei BUG arca elárulta, hogy ő ezúttal a falmászást próbálja ki és népszerűsíti.

"A lábsérülésem miatt még nem tartok ott, hogy komoly kihívásokkal nézzek szembe, ezért futni nem fogok, nekem amúgy is a rövid táv fekszik" - fogalmazott a gátfutó, aki legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy visszatérjen az atlétikába, és teljesítse az olimpiai szintidőt Tokióra.

Németh Lajos meteorológus, a rendezvény másik arca arról beszélt, hogy szombaton kora délután 32-34 fokos hőmérséklet várható, amely ideális a Duna átúszására, viszont a többi sportágat választókat komoly kihívás elé állítja majd.

A Budapest Urban Gamesre a résztvevőknek az esemény honlapján, szerda estig kell regisztrálniuk, valamint befizetniük az ötezer forintos kauciót, amelyet a rendezvényen való megjelenéskor visszakapnak. Tavaly 2500-an látogattak ki a BUG-ra, most közel 3000 főt várnak a szervezők.