A férfi kettes nem szerzett olimpiai kvótát az evezős vb-n

evezés Juhász Adrián; Simon Béla rio2016 olimpia2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Simon Béla (elöl) és Juhász Adrián a 2016-os riói nyári olimpia normálsúlyú kormányos nélküli kettes versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-tavon 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Simon Béla és Juhász Adrián nem jutott a 24 közé a férfi kettesek mezőnyében a Linzben zajló, olimpiai kvalifikációs evezős világbajnokság második versenynapján, hétfőn, így a páros nem szerzett tokiói kvótát.

A kettős vasárnap 6:45.690 perces idővel előfutamában a hatodik, utolsó helyen végzett, így a reményfutamban folytatta szereplését. A verseny eredményközlője alapján hétfőn az egység 6:49.330 perc alatt ért célba, és így brazil, holland és kubai rivális mögött a negyedik, utolsó helyen zárt. A legjobb 24 közé akkor kerültek volna be a magyarok, ha az első két helyen végeznek.

A tokiói olimpia programjában szereplő versenyszámban 28 egység indult, a vb-n a legjobb 11 szerez kvalifikációt. Simon Béla és Juhász Adrián a riói olimpián a kilencedik helyen végzett, abban az évben Európa-bajnokságot nyert, míg 2017-ben - Kolláth Vandával kiegészülve - világbajnokok lettek az olimpiai programban nem szereplő kormányos kettesben.

Simon Béla (elöl) és Juhász Adrián nem szerzett olimpiai kvótát Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hétfői nap további magyar evezősei közül a Preil Vivien, Gadányi Zoltána női kétpár előfutamában 7:40.400 perces eredménnyel az ötödik, utolsó helyen végzett, és a szerdai reményfutamban folytatja majd szereplését. A versenyszámra 21 páros nevezett, a legjobb 11 egység szerez olimpiai kvalifikációt.

A férfi könnyűsúlyú ketteseknél - amely nem szerepel az olimpiai programban - a nyolc hajót két előfutamba sorolták, a két győztes azonnal a fináléba jutott. A magyar egység, Szabó Bence és Furkó Kálmán 7:09.850 perc alatt teljesítette a 2000 méteres távot, és a harmadik helyen ért célba, így szintén a szerdai reményfutamban kap újabb esélyt.

Délután férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz próbál meg továbbjutni a reményfutamból a legjobb 24 közé.