Óriási meglepetés a US Open női egyes döntőjében

US Open Tennis Championship 2019 Day 13 New York Serena Williams CHAMPIONSHIP September Billie Jean King National Tennis Center 2019 Bianca Andreescu US Open Tennis
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 7: Bianca Andreescu of Canada poses with the trophy after her US Open Championships women's singles final match against Serena Williams (not seen) of USA at Billie Jean King National Tennis Center in New York, United States on September 7, 2019. Lev Radin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A kanadai Bianca Andreescu nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamset.

A hatszoros US Open-bajnok Serena Williams tizedik US Open-fináléjára készülhetett, legutóbb tavaly jutott el a végjátékig, amikor egy indulatoktól fűtött mérkőzésen kikapott a japán Oszaka Naomitól. Az Open-éra -

a profik 1968-as beengedése óta - legidősebb női GS-döntőse 37 évesen 24. GS-trófeájára hajtott,

amellyel utolérte volna az örökrangsor élén álló ausztrál Margaret Courtot. A 102. New York-i győztes meccsével egyben megelőzte volna a szintén amerikai Chris Evertet, akivel eddig társbérletben vezette a ranglistát.

Az idei tornán eddig csak egy szettet vesztett Williams - aki két éve már édesanya - 33. GS-fináléjában lépett pályára az Arthur Ashe Stadionban, míg a román származású Bianca Andreescu eddigi legjobb eredménye négy főtáblás szereplésen a második forduló volt GS-versenyeken.

A 19 éves kanadai még meg sem született, amikor Serena Williams már US Open-bajnoknak mondhatta magát 1999-ben.

Az amerikai az elmúlt három GS-döntőjét ugyanakkor elbukta, és a világranglistán 15. Andreescu mellett szólt az is, hogy legutóbb a Roland Garroson vesztett mérkőzést - amikor nem tudott kiállni második fordulós találkozójára -, illetve hogy az idén mind a hét meccsét megnyerte top 10-es riválisai ellen.

A két döntős eddig egyszer találkozott egymással: egy hónapja az amerikai sztár 3:1-es hátrányban, derékproblémák miatt feladta a torontói finálét, így a kanadai tinédzser emelhette a magasba pályafutása második serlegét.

Serena Williams nem tudta megnyerni a US Opent Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Lev Radin

Második összecsapásukon Williams idegesen kezdett, és két kettős hibával rögtön elbukta az adogatását, amire előzőleg a nyolcaddöntőben volt példa.

A New Yorkban eddig két szettet vesztett Andreescu bátor játékkal tartotta a brékelőnyt

- az ő szempontjából 0-10 volt a rontott ütések aránya -, sőt, öt labdája volt az 5:2-höz. Az újabb brék aztán már a szettjébe került az amerikainak, egy kettős hibával ugyanis 44 perc után riválisáé lett a nyitójátszma.

A folytatásban a hazai kedvenc tovább bizonytalankodott, sorra csapta a hálóba a labdákat, és az újabb kettős hibával megint elvesztette a szerváját. Ezúttal viszont sikerült rögtön visszabrékelnie, csakhogy a rendkívül stabil Andreescu ismét lépéselőnybe került (3:1).

A Torontóban élő teniszező 4:1-nél is elvette Williams adogatását, aki ekkor már megroppanni látszott, és kétségbeesett arccal járkált a labdamenetek között.

Andreescu 5:1-nél meccslabdáról váratlanul elvesztette a szerváját, nagy fordulat következett, és a hullámvölgyből kilábaló amerikai 5:5-re felzárkózott. A kanadai játékos komoly küzdelem árán ekkor már hozta a szerváját, majd fogadóként a harmadik mérkőzéslabdáját értékesítve nyert. A találkozó 1 óra 40 percig tartott.

Bianca Andreescu boldogsága a győzelem pillanatában Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Lev Radin

Andreescu pályafutása harmadik trófeája mellé 3,85 millió dollárt (1,1 milliárd forint) kapott.

US Open, női egyes, döntő: Bianca Andreescu (kanadai, 15.)-Serena Williams (amerikai, 8.) 6:3, 7:5