Társoldalunk:

Elkezdődött a budapesti World Urban Games

2019.09.13. 14:26

Szeptember 13-án megkezdődött és szeptember 15-éig tart a világon először udapesten megrendezett, a látványos utcai sportokat felvonultató és ingyenesen látogatható nemzetközi fesztivál, a World Urban Games. A 2019-től kétévente megrendezendő, most bemutatkozó fesztivál helyszíne a Soroksári útnál található Nagyvásártelep.

A versenyzők hat látványos utcai sportágban: 3x3-as kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourban, inline-görkorcsolyában és repülő korong freestyle-ban mérik össze tudásukat.

A 3x3-as kosárlabda a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepel először az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket.

Magyarok szinte minden sportágban indulnak a WUG-on. A 3x3-as kosárlabda eseménye egyben az egész éves FIBA Nations League döntője, a magyar lányok csoportgyőztesként érkeznek és nem titkoltan céljuk, a dobogó legmagasabb fokára állni.

A BMX az egyik leglátványosabb sportágForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Ryohei Moriya

A World Urban Games a sport mellett zenei fesztivál is, olyan hazai és külföldi sztárfellépőkkel, mint a Follow The Flow, az USNK, a Hősök, vagy a Cloud9+. Szombaton lép fel a Chase&Status, vasárnap pedig a világsztár rapper, Talib Kweli szerepel a zenei színpadon.

Az esemény kezdetén az ország számos pontjáról érkezett több mint ezer általános és középiskolás tanuló rendhagyó testnevelésórán vett részt.

A világ első World Urban Games rendezvényének a csepeli behajtónál fekvő Régi-Nagyvásártelep és környéke ad otthont. Az évtizedek óta elhagyatott és elhanyagolt terület rendezése a nyár elején indult – ennek keretében sor került az építési törmelékek és közel tíz tonna háztartási hulladék elszállítására, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére.

A WUG az UNICEF-fel együttműködve sok kis- és nagyiskolásnak is segít, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival. A fiatalok 46 ország, több száz sportolójának tudását csodálhatják meg a három nap alatt.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, és mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat. A világon egyedülálló módon a férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.