Társoldalunk:

Kopasz Bálint aranyérmes a tokiói kajak-kenu előolimpián

2019.09.13. 05:56

Magyar idő szerint péntek hajnali négytől már döntőket rendeztek a tokiói kajak-kenu előolimpiai tesztversenyen. A minszki Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is aranyérmet nyerő Kopasz Bálint Tokióban is első helyen végzett a királykategóriás K-1 1000 méteres versenyszámban, míg a Gazsó Dorka, Medveczky Erika páros bronzérmes lett K-2 500 méteren.

Munkatársunk helyszíni jelentése Tokióból.

Nagyot fordult az időjárás a tokiói Sea Forest Waterwayen, ugyanis az utóbbi napokban rendre 30 fok fölött volt a hőmérséklet, ami 80%-os páratartalommal párosult. Csütörtökön az előre megjósolt hátszelet már felváltotta a jobbos szembeszél, péntekre pedig beborult az ég, a hőmérséklet lement 22 fokra és a páratartalom is csökkent 60%-ra. Mondhatni, kora őszi körülmények között rendezték a pénteki döntőket, pedig korábban még azt is beharangozták a szervezők, hogy szeptember 13-án két tonna havat állítanak elő a versenyek idejére, és hóágyúkkal fogják hűteni a lelátón helyet foglaló szurkolókat.

Magyar szempontból jól indultak a délelőtti középfutamok, ugyanis a vb-bronzérmes Lucz Anna negyedik helyen ért célba K-1 200 méteren, így bejutott a döntőbe, ahol végül a hetedik helyen végzett. 

Lucz Anna 20 évesen döntőbe jutott az előolimpiánForrás: kajakkenusport.hu

A vb-győztes Gazsó Dorka azonban csak az ötödik helyen végzett a saját futamában, így lemaradt a fináléról. Szintén egy helyen múlt a döntős szereplése a világ- és Európa-bajnok Devecseriné Takács Kincsőnek, és a vb-ezüstérmes Balla Virágnak is, de mindkét kenus klasszis az ötödik lett a C-1 200 méteres középfutamban. A három kieső után két papírforma-győzelem következett. A férfiak királykategóriájában, a K-1 1000 méteren friss világbajnok Kopasz Bálint futamgyőztesként, olyan simán jutott a döntőbe, hogy az utolsó métereken már nem is lapátolt, csak besiklott a célba a hajójával.

Kopasz Bálint kicsattan az erőtőlFotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó elődöntőben a szintén világbajnok Gazsó Dorka és a nyolcszoros vb-győztes Medveczky Erika párosa nagyon laza pályát kajakozott, és magabiztosan bejött a második helyre, ami szintén döntős szereplést ért K-2 500 méteren. 

Mivel őszi időjárás uralkodott a pályán, így nem volt szükség arra, hogy a nézőket és a stábtagokat hóágyúkkal hűtsék, azonban az olimpia szervezői tartottak egy bemutatót arról, hogyan is fog kinézni a nyári havazás a jövő évi ötkarikás játékok alatt.

Ezt követően a 19 éves Gazsó Dorka teljesen elengedte a B-döntőt. Az utolsó helyen ért célba - , de erre minden oka megvolt, hiszen Medveczky Erikával harminc perccel később aranyéremért döntőzött K-2 500 méteren.

Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág erődemonstrációt tartottak a C-1 200 méteres reményfutamban. Előbbi az első helyen végzett olyan időeredménnyel, amivel az A-döntőben is harmadik lett volna, utóbbi pedig a második helyen ért célba.

Az előolimpia első magyar aranyérmét Kopasz Bálint nyerte a férfi K-1 1000 méteres királykategóriában. A 22 éves algyői kajakos ezúttal is legnagyobb ellenfelével, a portugál Fernando Pimentával csatázott az aranyért. Most a hajrában nem robbantott akkorát, mint három hete a szegedi világbajnokságon, hanem magabiztos versenyzéssel végig kézben tartotta a futamot, és fél hajóhossznyi előnnyel győzött. Kopasz Bálint fantasztikus idényt zárt, ugyanis a minszki Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is megnyerte az olimpiai versenyszámot, így nem túlzás kijelenteni, hogy idén ő a világ legjobb férfi kajakosa, és nem lenne meglepő, ha Kozák Danuta tavalyi díjazása után ismét egy kajakos lenne az év sportolója.

Az ezüstérmes Fernando Pimenta, az aranyérmes Kopasz Bálint és a bronzérmes Jacob SchopfForrás: kajakkenusport.hu

„Nagyon jó formában érkeztem, remek volt a verseny, mert sok kiváló kajakos összejött. Rendkívül erős szembeszél volt, amit nem szeretek, de ez az én formám. Valamiért most nem akar jönni a hátszél. Ebben az évben csak egyszer volt hozzá szerencsém, még a szolnoki válogatón. A pálya sem tetszik, mert nagyon sok hal ugrik ki a vízből, ez elég zavaró, ráadásul meg is állhat az ember szíve, ha meglepi egy nagy hal verseny közben. Piszkos is a víz, de nem lehet mit csinálni. Azért jöttem, hogy teszteljem a pályát. Örülök, hogy meg tudtam nyerni a versenyt, de jó lenne, ha az olimpiáig még kicsit fejlesztenének rajta – mondta az Origónak az aranyérmes Kopasz Bálint, akinek valóban nem kedvez a szembeszél, de mostanában így is megnyeri a versenyeket, ebből pedig bőven lehet meríteni a jövőre nézve.

Kopasz Bálint a királykategória uraFotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon jó hír, hogy 77 kilósan szembeszélben tudok győzni a 85 vagy ennél több kilós ellenfelek ellen. A hátszél viszont komfortosabb lenne, mert gyorsabban véget érne a verseny, szembeszélben kb. 13 másodperccel tovább tart. De ha jövőre szembeszél lesz az olimpián, nem fogok megijedni – folytatta a 22 éves algyői kajakos, aki élete legjobb szezonját produkálta. Most nyertem világbajnokságot, ezért fontos volt nekem az újabb győzelem, mert nem szerettem volna senkinek ilyen gyorsan átadni az első helyet. Fontos, hogy lássák az ellenfelek, hogy képes vagyok tartani a pozíciómat, úgyhogy ez pozitív a jövőre nézve" – tette hozzá Kopasz Bálint, aki elmondta, hogy különösebb ünneplés nem lesz az újabb aranyérme után. Szeretne megnézni Tokióban egy szép japánkeretet, és vacsorázni egy finomat.

A női K-2 500 méteres döntőjében a Gazsó Dorka, Medveczky Erika páros a harmadik lett a fehérorosz és a lengyel egység mögött. Óriási siker tőlük a bronzérem, ugyanis két nappal ezelőtt, szerdán ültek össze először.

A Gazsó, Medveczky páros büszke lehet a bronzéremreForrás: kajakkenusport.hu

„Azért jöttünk, hogy teszteljük a pályát, reggel már annak is örültem volna, ha bejutunk a döntőbe. Hosszú volt a szezon, és kicsit elfáradtam. Régen kellett már max pályát jönnöm, és az utolsó 150 méteren már nagyon vártam, hogy beérjünk a célba. Nem is vagyunk összeszokva, kicsit nagyobb is volt a hajónk a megszokottnál, el is kötöttünk a végén, ráadásul az utolsó métereken már billegtünk is, úgyhogy mindent egybevetve szépen csillog ez a bronzérmem – mondta az Origónak Medveczky Erika, aki klubtársával, a honvédos Csipes Tamarával (aki kihagyta az előolimpiát - a szerk.) remek párost alkot, és bízik benne, hogy a következő szezonban megszoríthatják a Kárász Anna, Kozák Danuta párost is.

Gazsó Dóra és Medveczky Erika is kihozta a maximumot a tokiói túrábólForrás: kajakkenusport.hu

Nagyon szeretnék kijutni az olimpiára, hogy milyen számban vagy kivel, az majdhogynem mindegy. Azzal szeretnék menni, akivel a legjobban tudok menni. Ez jelen pillanatban Tami. Bízom benne, hogy ha egyszer sikerül felkészülnünk rendesen egy páros versenyre, akkor bármi megtörténhet, mert abban a párosban rengeteg potenciál van – folytatta a nyolcszoros világbajnok. – Nagyon örülök, hogy bekerültem a női kajaknégyesbe, ráadásul nyerni is tudtunk. Most 19 évesen itt vagyok Tokióban az előolimpián, úgyhogy nem panaszkodom az idei szezonra. Most már olyan érzésem van, mintha nyaralnék. Lehet, hogy a jövő évi olimpiára nem jutok ki, de akkor is nagy dolog, hogy itt evezhettem" – tette hozzá Gazsó Dorka.

A Kiss Balázs, Dóri Bence kenupáros az ötödik helyen ért célba C-1 1000 méteres döntőben.

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert nyerte a magyar csapat harmadik érmét TokióbanForrás: kajakkenusport.hu

A pénteki döntők harmadik magyar érmét Suba Róbert nyerte, aki bronzérmes lett a KL1-es katóriában. A Szegeden világbajnoki címet nyerő Kiss Péter távollétében a korábbi vb-győztes Cardoso Da Silva lett az aranyérmes. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

A magyarok egy arannyal és két bronzéremmel zárták a kajak-kenu előolimpia második napját.