Társoldalunk:

Bronzéremért birkózhat a világbajnokságon Korpási Bálint

2019.09.14. 11:54

A tavaly ezüstérmes Korpási Bálint technikai tussal kikapott Abujazid Mancigovtól a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság szombati nyitónapján, így vasárnap a bronzéremért birkózhat. 

A kazah fővárosban a kötöttfogásúak négy nem olimpiai súlycsoportjának küzdelmeivel kezdődött meg a viadal, melynek első napján Korpási, illetve Lévai Zoltán (82 kg) volt érdekelt.

A délelőtti programban a BVSC világ- és Európa-bajnokának kiemeltként nem kellett a 16 közé mérkőznie, a nyolcaddöntőben pedig a kirgiz Ruszlan Carevvel találkozott. Korpási az esélyeknek megfelelően gond nélkül, 6-0-ra verte riválisát.

A folytatásban Carevnél papíron keményebb rivális várt Korpásira, ám az azeri Sanan Suleymanov sem volt képes nagyobb ellenállásra. A magyar klasszis már az első menetben levitellel és pörgetésekkel 6-0-ra elhúzott, s magabiztosan őrizte meg előnyét a végéig.

Korpási Bálint (pirosban)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elődöntőben az idei Eb-győztes orosz Abujazid Mancigovval csapott össze. A mérkőzés elején mindkét versenyző óvatos volt, így a magyart és az oroszt is figyelmeztette a bíró passzivitásért. Ezt követően viszont Mancigov akcióba lépett, egy mögékerüléssel kétpontos előnyt szerzett, de a földön is aktív maradt, kiemelte Korpásit, azonban a dobása már nem jött össze. A szünet előtti másodpercekben Mancigov kitolással próbálkozott, Korpási pedig egyensúlyát vesztette, így az orosz a hátára döntötte a szőnyeg szélén, azaz három perc után tetemes, hatpontos előnybe került. A szünet utáni folytatás nem tartott sokáig, ugyanis egy újabb mögékerüléssel kialakult a technikai tushoz szükséges nyolcpontos különbség.

Lévai Zoltán a selejtezőben kezdett, melyben gyors, 9-0-ás technikai tusgyőzelmet aratott a svéd Bogdan Kourinnoi. A nyolcaddöntőben a dán színekben szereplő Rajbek Bisultanovval már nem volt ilyen könnyű dolga, ám az utolsó másodpercekig 3-1-re vezetett, s úgy tűnt nyerni fog, a hajrában azonban kilépett szőnyegről, a bírók pedig úgy ítélték, menekült, így egy helyett két pontot kapott a dán, Lévai pedig kikapott.

A magyar 82 kilósnak vasárnap sem lesz lehetősége a javításra, mivel legyőzője a következő körben kikapott.