Társoldalunk:

Lőrincz Viktor egy meccsre az olimpiai kvótától a birkózó-vb-n

2019.09.15. 10:40

Lőrincz Viktor (87 kg) és Kiss Balázs (97 kg) győzelemmel kezdett vasárnap, a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság második versenynapján, Krasznai Máté (67 kg) ugyanakkor kikapott a selejtezőben és kiesett. A következő fordulóban Lőrincz Viktor (87 kg) látványos tusgyőzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé, így már csak egy lépcsőre van az elődöntőtől és ezzel az olimpiai kvótától. Kiss Balázs kikapott a 32 között.

A délelőtti programban az olimpia műsorán is szerepelő 67, 87 és 97 kilogrammos kategória előcsatározásai zajlanak a hatalmas Barisz Arénában, amely a profi orosz bajnokságban (KHL) szereplő kazah jégkorongcsapat otthona.

Első magyarként a felkészülés hajrájában sérüléssel küzdő Krasznai Mátét szólították szőnyegre, akit nem fogadott kegyeibe a szerencse a sorsolásnál. Már a 32 közé jutásért megkapta az egyik legnehezebb ellenfelet, a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes azeri Rasul Chunayevet. A Pénzügyőr sportolójának előzetesen nem sok esélye volt, és nem is tudta borítani a papírformát: másfél perc után leküldték, Chunayev pedig előbb felfordította, majd kiemelte és nagy ívben eldobta (0-8), ezzel technikai tussal lezárta a találkozót.

Chunayev később aztán kikapott a ranglistán második dél-koreai Han Szu Rjutól, így a magyar búcsúzott.

Krasznai Máté után a 2009-es világbajnok Kiss Balázs következett, aki az osztrák Daniel Gastllal fordulatos, egyben nagyon látványos mérkőzést vívott. Az első menet közepéig nem történt komolyabb esemény, másfél percnél aztán Kiss elindított egy válldobást, amit sikeresen végrehajtott, ám riválisa felpattant és ő is bemutatott egy válldobást, amiből pedig Kiss fogott vissza és került mögé.

Kiss Balázsnak a második forduló jelentette ezúttal végállomástForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bírák az eseményeket nehezen tudták követni, az akciósorozat után 4-0-ás magyar vezetés állt az eredményjelzőn, ami érthetetlennek tűnt. Az osztrák sarokban Bódi Jenő nem is hagyta annyiban, videózást kért, amely után 4-3-as Gastl-vezetésre módosult az állás.

A szünetig már nem bántották egymást a felek, utána nem sokkal viszont Gastl indított, ám nem tudta eldobni Kisst, sőt a rutinos, 36 éves magyar klasszis gyönyörűen megkontrázta és négy pontért (7-4) eldobta őt. Az akció végén ugyanakkor az osztrák versenyző szépen visszafogott és pörgetett, majd kitolta riválisát. Ezek után 7-7-re álltak a felek, ami a később szerzett pont miatt Gastlnak kedvezett. Kiss azonban nem adta fel. Egy rövid ápolás után a BVSC veteránja - már kötéssel a fején - fejlefogásból szépen ellenfele mögé került (9-7), majd rutinosan megőrizte előnyét, és bejutott a legjobb 32 közé. Ott viszont nem bírt a kirobbanó formában lévő Gabriel Rosillóval, aki ellen addig volt kiegyenlített a küzdelem, amíg állásban küzdöttek a felek. A második percben aztán Kisst küldték parterhelyzetbe, a kubai pedig már csak akkor engedte felállni, amikor meglett számára a technikai tushoz szükséges különbség. Rosillo pörgetett, majd nagy ívben dobott, végül újra pörgetett (9-0), így kevesebb mint két perc alatt győzött. Kiss a hétfői vigaszági folytatásban még bízhat, ehhez a kubai döntőbe jutására van szükség.

A délelőtti program harmadik magyarjaként a 2017-es Európa-bajnok Lőrincz Viktor mutatkozott be, aki Krasznaival ellentétben nem panaszkodhatott a sorsolásra. Kiemeltként csak a 32 között kellett kezdenie, ráadásul a komolyabb eredménnyel nem rendelkező, türkmén Sihzberdi Ovelekovval. A Budapest Honvéd kétszeres vb-bronzérmese esélyeshez méltóan birkózott, és miután - másfél perc elteltével - parterhelyzetbe küldték ellenfelét,

kétszer pörgetett, majd kétszer billentett és 9-0-ra megnyerte az összecsapást.  

Lőrincz a találkozó elejétől jobban birkózott, mint kirgiz riválisa, Atabek Azisbekov, akit másfél perc után le is küldtek passzivitás miatt (1-0), lentről pedig a magyar megpörgette őt. A kétszeres vb-bronzérmes ezek után újabb pörgetésbe kezdett, ám akciójáról lefordult a kirgiz és mögé került, így 3-1-ről folytatódott a küzdelem.

Lőrincz Viktor a tokiói indulás küszöbén állForrás: MTI/Czagány Balázs

Azisbekov a folytatásban hátránya ellenére sem tudott irányítani, a szünetig Lőrincz uralta a szőnyeget, majd utána is. A mérkőzésvezető többször biztatta aktívabb küzdelemre Azisbekovot, akinek viszont láthatóan nem volt ereje erre, minden energiáját arra fordította, hogy a talpán maradjon. Ez az ötödik perc végéig sikerült csak neki, akkor Lőrincz egyszerűen letekerte, Azisbekov pedig a hátára esett és kiterült a szőnyegen. A tust ugyan a kirgiz még vitatta, mondván a magyar a lábát használva dobta őt meg, ám a felvételek bizonyították, hogy tiszta volt az akció, így Lőrincz készülhet a negyeddöntőre. Az elődöntőért és ezzel az olimpiai kvótáért a kínai Na Csün-csiét kell legyőznie.