Társoldalunk:

HIV pozitív az egyik legnagyobb walesi sportlegenda

2019.09.15. 13:50

A walesi és a brit rögbiválogatott korábbi kapitánya, Gareth Thomas a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy HIV-pozitív. Ő az első brit sportoló, aki ezt megteszi.

A 103-szoros korábbi rögbisztár, aki a walesi mellett, a British Lions néven szereplő egyesített brit csapatnak is volt kapitánya a Twitter-oldalán megjelent üzenetben hozta nyilvánosságra az évekkel ezelőtti vizsgálat mindeddig titokban tartott eredményét.

Thomas, aki 2009-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását, bármilyen tünet nélkül ment be egy rutin szűrővizsgálatra egy magánkórházba, ekkor derült ki, hogy HIV-pozitív. 

"Amikor az orvos kimondta, hogy mi a helyzet, az első gondolatom az volt, hogy ennyi, meg fogok halni. Úgy éreztem, mintha 300 km/h-s sebességgel elgázolt volna egy gyorsvonat. Aztán arra gondoltam, hogy vajon mennyi időm lehet még hátra?" – mondta el a Sunday Mirror brit lapnak Thomas, hozzátéve, óriási megkönnyebbülést jelent számára, hogy évek óta először nem kell titkolnia az állapotát. A diagnózis óta folyamatosan az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, tette hozzá. 

Gareth Thomas (középen) nem adja fel egykönnyen a harcotForrás: AFP/Patrick Kovarik

Thomas most folyamatos orvosi megfigyelés alatt áll, a gyógyszerek hatására javul az állapota, és hamarosan várhatóan tünetmentes lesz, azaz szervezetében nem lesz kimutatható a vírus. 

Gareth Thomas a tornát közvetítő brit televízió szakkommentátora lesz a szeptember 20-án kezdődő rögbi-világbajnokságon.