HIV pozitív az egyik legnagyobb walesi sportlegenda

76382197 Horizontal
Wales's fullback and captain Gareth Thomas (C) and teamate react after the rugby union World Cup group B match Wales vs. Fiji, 29 September 2007 at the La Beaujoire stadium in Nantes, western France. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK (Photo by PATRICK KOVARIK / AFP)
Vágólapra másolva!
A walesi és a brit rögbiválogatott korábbi kapitánya, Gareth Thomas a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy HIV-pozitív. Ő az első brit sportoló, aki ezt megteszi.

A 103-szoros korábbi rögbisztár, aki a walesi mellett, a British Lions néven szereplő egyesített brit csapatnak is volt kapitánya a Twitter-oldalán megjelent üzenetben hozta nyilvánosságra az évekkel ezelőtti vizsgálat mindeddig titokban tartott eredményét.

Thomas, aki 2009-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását, bármilyen tünet nélkül ment be egy rutin szűrővizsgálatra egy magánkórházba, ekkor derült ki, hogy HIV-pozitív.

"Amikor az orvos kimondta, hogy mi a helyzet, az első gondolatom az volt, hogy ennyi, meg fogok halni. Úgy éreztem, mintha 300 km/h-s sebességgel elgázolt volna egy gyorsvonat. Aztán arra gondoltam, hogy vajon mennyi időm lehet még hátra?" – mondta el a Sunday Mirror brit lapnak Thomas, hozzátéve, óriási megkönnyebbülést jelent számára, hogy évek óta először nem kell titkolnia az állapotát. A diagnózis óta folyamatosan az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, tette hozzá.

Gareth Thomas (középen) nem adja fel egykönnyen a harcot Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Thomas most folyamatos orvosi megfigyelés alatt áll, a gyógyszerek hatására javul az állapota, és hamarosan várhatóan tünetmentes lesz, azaz szervezetében nem lesz kimutatható a vírus.

Gareth Thomas a tornát közvetítő brit televízió szakkommentátora lesz a szeptember 20-án kezdődő rögbi-világbajnokságon.