Társoldalunk:

Az érmeknél fontosabb, hogy a válogatott megszerezte az olimpiai tapasztalatot

2019.09.15. 09:34

A magyar kajak-kenu válogatott három aranyérmet és két bronzérmet nyert a Tokióban rendezett előolimpiai tesztversenyen. Hüttner Csaba szövetségi kapitány elégedett az elért eredményekkel, de hangsúlyozta, hogy az érmeknél sokkal fontosabbnak tartja a Tokióban beszerzett tapasztalatokat.

A szegedi világbajnokságon aranyérmes Kopasz Bálint K-1 1000 méteren nyert ismét, míg Tótka Sándor K-1 200 méteren aratott diadalt, így mindkét K-1-es olimpiai számot Magyarország nyerte meg.

„Nagyon remélem, hogy ez kivitelezhető jövőre is, de nem szeretnék még ennyire előre szaladni. Kopasz Bálint esete persze egyértelmű, ő idén bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb versenyzője K-1 1000 méteren, neki egészen biztosan erre a számra kell koncentrálnia – értékelt a szövetség munkatársának Hüttner Csaba. - Arra is számítottam, hogy Tótka Sándor és Birkás Balázs gyors lesz 200 méteren, többször elmondtam a világbajnokság előtt is, hogy az egyes teljesítmények alapján a mi négyesünk a legerősebb, kár, hogy ez idén nem jött ki K-4-ben Szegeden."

Kopasz Bálit a jövő évi olimpia nagy esélyeseFotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi kajaknégyes teljesítette a küldetését, és megszerezte a kvótát a hazai rendezésű vb-n, ezért jövőre talán érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a 200 egyesre.

„Ezt most még nem lehet megmondani. A válogatókon, a világkupákon, valamint az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján majd eldöntjük, hogy milyen számokra érdemes fókuszálni a K-1 1000 méteren kívül az olimpián. 500 négyesben biztos, hogy el kell indulnunk, mert abban a számban kvótát szereztünk, nem kizárt, hogy a négyes egyik tagja mehet majd 200 egyest. Ez a kérdés attól is függ, hogy összejön-e tavasszal a hatodik férfi kajakos kvóta."

A magyar válogatott két hetet töltött Japánban. Egy hétig Takamacuban edzőtáborozott, egy hetet pedig Tokióban készült az olimpia helyszínén.

„Mind az edzőtáborban, mind itt Tokióban megszereztük azokat a tapasztalatokat, amikre szükségünk lesz jövőre. Kipróbáltuk a szállodát, a helyi közlekedést és természetesen a pályát is, valamint azt, hogy mennyire gyorsan tudnak a versenyzők alkalmazkodni az időeltolódáshoz és a körülményekhez. Egyedül az zavar, hogy az elmúlt napokban a szokásosnál hűvösebb volt az idő Tokióban, jó lett volna közel olyan klímában versenyezni, mint amilyen várható az olimpián.

Hüttner Csaba elégedett a magyar csapat tokiói túrájávalFotó: Csudai Sándor - Origo

Jövőre Budapestről egyenesen a jól bevált takamacui helyszínre érkezik majd a csapat, ott nyugodt körülmények között lehet akklimatizálódni, és elvégezni a verseny előtti finomhangolást. Miután senkinek sem volt komoly gondja az átállással, így nem kell olyan hamar kiutaznunk Japánba, mint korábban terveztük. Elég, ha a versenyzők lépcsőzetesen, 5 nappal a saját számuk előtt jönnek majd Japánba. Nem szeretném, ha az olimpia előtt túl sok időt töltetnének az itteni augusztusi forróságban" – értékelt Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A tokiói nyári olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik. A magyar kajak-kenu válogatott augusztus 3-8. között száll vízre a Sea Forest Waterwayen.