Társoldalunk:

Két aranyat és egy bronzot nyertek a magyarok a kajak-kenu előolimpia zárónapján

2019.09.15. 05:23

A magyar kajak-kenu válogatott két aranyérmet és egy bronzot nyert a tokiói előolimpia zárónapján. Férfi K-1 200 méteren Tótka Sándor első, míg Birkás Balázs harmadik lett. A női C-2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros végzett az élen.

Vasárnap reggel gyönyörű idő fogadta a versenyzőket a Sea Forest Waterwayen. Kitisztult az égbolt, a hőmérséklet felugrott 27 fokra, a páratartalom pedig az egészen elviselhető 65%-ra.

A magyar csapat remek előjelekkel várhatta a tokiói előolimpia vasárnapi zárónapját, ugyanis szombaton nyolc magyar hajóból hét kvalifikálta magát a vasárnapi középfutamokba, így minden számban, amelyben győztes hirdettek, szerepelt magyar versenyző.

Tótka Sándor futamgyőztesként jutott be a döntőbeForrás: kajakkenusport.hu

A szombaton remeklő magyar sprinterek a vasárnap reggeli középfutamban is kitettek magukért. A kétszeres világbajnok Tótka Sándor futamgyőztesként jutott a döntőbe, a szintén kétszeres vb-győztes Birkás Balázs pedig bejött a negyedik helyre, így ő is bekerült a K-1 200 méteres versenyszám fináléjába.

A női K-1 500 méteres középfutamban Medveczky Erikának az első négybe kellett bekerülnie, hogy döntőzhessen. A nyolcszoros világbajnok remek utazósebességgel követte a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carringtont és a fehérorosz Volha Khudzenkát, végül sikerült beérnie a negyedik helyre.

A férfi C-1 1000 méteres középfutamában is összekerült a két magyar versenyző. Kiss Balázs harmadik lett, így bekerült a döntőbe. A 20 éves Adolf Balázs az ötödik helyen ért célba, így egy helyezéssel lemaradt a fináléról.

Az utolsó vasárnap délelőtti középfutamban Nádas Bence és Kuli István képviselte a magyar színeket K-2 1000 méteren. A két kajakos a férfi négyessel egész szezonban az 500 méteres távra és az olimpiai kvóta megszerzésére készült – így teljesen testidegen volt számukra ez a versenyszám. A szombati elő- és középfutamban az ötödik helyet szerezték meg, amivel még becsúsztak az elődöntőbe, ott azonban hatodikak lettek, így befejezték a szereplésüket a tokiói előolimpián.

Az első vasárnapi döntőben a magyarok uralták a sprintszámot. A kétszeres vb-győztes Birkás Balázs remekül rajtolt, sokáig vezetett is, azonban a szintén kétszeres világbajnok Tótka Sándor féltávnál átvette a vezetést, és első lett, míg Birkás vesztett még egy pozíciót a litván Arturas Sejával szemben, de beért a bronzérmes harmadik helyre.

Birkás Balázsban mindig benne van az érem 200 méterenForrás: MTI/Kovács Tamás

„Végre mentem egy olyan pályát, aminek egy része értékelhető volt. Sajnos nem tudtam végigcsinálni, mert nagyon elfáradtam a végére. A második száz méteren elvesztettem mindent, ami addig jó volt, de legalább kiderült, hogy tudok versenyezni ezen a pályán. Kicsit féltem ettől az oldalszéltől és a sós víztől, de most úgy tűnik, ez fekszik nekem – mondta az Origónak a bronzérmes Birkás Balázs, akinek féltávnál még komoly esélye volt az első helyre. Ez van, ha figyelmetlen vagyok, és összeszedek egy megfázást, amiből nem tudok kigyógyulni. Ennek ellenére nagyon örülök, mert egész héten bukdácsoltam, így nem szégyenkezhetek a megnyert érem miatt – folytatta Birkás, aki K-2 200 méteren már két világbajnoki címet is nyert Balaska Márkkal, de az idei szezonját annak szentelte, hogy bekerüljön a férfi kajaknégyesbe. – Nem tudom, milyen céljai vannak a szövetségnek, de remélem, hogy megtartjuk az idei protokollt, mert ezt a kajaknégyest nagyon jól összeraktuk. Megszereztük az olimpiai kvótát, és csak centikkel maradtunk le a vb-bronzéremről. Ez a felkészülés a kétszázas teljesítményemnek is jót tett, úgyhogy bízom benne, hogy az olimpia évében is marad majd ez a felállás" – tette hozzá a 23 éves szegedi kajakos.

A dobogós hármas: a litván Arturas Seja, Tótka Sándor és Birkás BalázsForrás: kajakkenusport.hu

„Az eredménytől függetlenül nagyon jól esett, hogy végre tudtam újra egyest indulni a nemzetközi mezőnyben, erre még ebben az olimpiai ciklusban nem volt példa, annyira a négyesre koncentráltam. Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor azt látni kell, hogy már senki sincs olyan jó formában, mint a világbajnokságon, csak a formahanyatlás nem mindenkinél egyforma. Talán annak köszönhetem a sikert, hogy versenyeztem Moszkvában, és otthon is a Red Bull Vízisprinten, szóval nem álltam le teljesen" – mondta a szövetség munkatársának az aranyérmes Tótka Sándor, aki az előolimpia előtt második lett Moszkvában, Budapesten pedig megnyerte az ultrarövidtávú vízisprintet a Városligeti-tavon.

A női K-1 500 méteres döntőjében Medveczky Erika rosszul rajtolt, de remek utazósebességgel folyamatosan dolgozta le a hátrányát. Az utolsó ötven méteren még robbantott egy hatalmasat, és csak centikkel maradt le a dobogóról a harmadik ausztrál Alyssa Bull mögött. A versenyszámot a fehérorosz Maryna Litvinchuk nyerte, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington végzett a második helyen.

Medveczky Erika melegít a K-1 500 méteres döntőreForrás: kajakkenusport.hu

A női C-2 500 méteres versenyszámban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros végzett az első helyen, így a vb-ezüstérmes egység megszerezte a magyar csapat harmadik aranyérmét a tokiói előolimpián.

Nagyon jól rajtoltunk, meg tudtunk lépni a többiektől, így pszichésen is jól jött, hogy meg tudtunk lépni a mezőnytől. Az utolsó 150 méteren már nagyon fájt a szembeszél, elkötöttek az alkarjaink, úgyhogy nagyon örültem, amikor beértünk a célba, és már csak pihennünk kellett – értékelt az Origónak Balla Virág. – Én vagyok hátul a kormányos, és mivel jobbos vagyok, ebben a balos szélben nagyon is kellett forgatnom. Háromszázig valahogy el tudtam kormányozni a hajót, de utána fájdalmassá vált, tettünk is egy kanyart. Ennyi hiányosság volt a pályában, de Virág szerencsére tudott segíteni a kormányzásban, ez is kellett ahhoz, hogy ma nyerjünk – mondta Devecseriné Takács Kincső.

Balla Virág és a már védjegyének számító integetésForrás: kajakkenusport.hu

Most nem a győzelemmel foglalkoztunk, csak azzal, hogy megtapasztaljuk a körülményeket és tudjunk edzeni egyesben és párosban. Múlt héten hasonló volt a klíma, mint nyáron, ezért nagyon magas páratartalomban tudtunk edzeni. Most pedig az utóbbi napokban körbeforgott a szél, úgyhogy megtapasztaltuk a szembeszelet, az oldalszelet és a hátszelet is. Úgy tapasztaltuk, hogy a hajónkon nem kell változtatni, jó az eddigi formája – folytatta a világ- és Európa bajnok kenus. – Arra számítottunk, hogy nem fogunk tudni levegőt venni, de szerencsére mindig van egy kis szélmozgás, ami könnyít a helyzeten. Volt, amikor egy kisebb halraj megzavart minket, de szerencsére gyorsan elúsztak -mondta Balla Virág, aki fogadást kötött a társával arra, hogy melyikük hajójába ugrik be előbb egy hal. – A szállásunk kiváló, tíz perce vagyunk a pályától, úgyhogy az olimpia alatt nem kell majd órákkal korábban elindulnunk. Az időjárás is megfelelő, az étkezéssel sem volt semmi gond, úgyhogy várom, hogy jövőre visszatérjünk" – tette hozzá az Európa-bajnok kenus.

Devecseriné Takács Kincső győzelmi szelfijeForrás: kajakkenusport.hu

Az utolsó magyar érdekeltségű döntőben a kenus Kiss Balázs az ötödik helyen végzett C-1 000 méteren. A versenyszámot a háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendel nyerte.

A magyar parakenu szakág sem maradt érem nélkül Tokióban, annak ellenére, hogy a világbajnok Kiss Péter ezúttal nem utazott ki Japánba. Suba Róbert pénteken kajakban bronzérmes lett, és a tesztverseny zárásaként a VL2-es kategóriában ugyanő szerzett egy ötödik helyezést is a hatodikként befutó Juhász Tamás előtt.

A magyar válogatott három aranyéremmel és két bronzzal zárta a tokiói kajak-kenu olimpiát.