Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott két aranyérmet és egy bronzot nyert a tokiói előolimpia zárónapján. Férfi K-1 200 méteren Tótka Sándor első, míg Birkás Balázs harmadik lett. A női C-2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros végzett az élen.

Vasárnap reggel gyönyörű idő fogadta a versenyzőket a Sea Forest Waterwayen. Kitisztult az égbolt, a hőmérséklet felugrott 27 fokra, a páratartalom pedig az egészen elviselhető 65%-ra.

A magyar csapat remek előjelekkel várhatta a tokiói előolimpia vasárnapi zárónapját, ugyanis szombaton nyolc magyar hajóból hét kvalifikálta magát a vasárnapi középfutamokba, így minden számban, amelyben győztes hirdettek, szerepelt magyar versenyző.

Tótka Sándor futamgyőztesként jutott be a döntőbe Forrás: kajakkenusport.hu

A szombaton remeklő magyar sprinterek a vasárnap reggeli középfutamban is kitettek magukért. A kétszeres világbajnok Tótka Sándor futamgyőztesként jutott a döntőbe, a szintén kétszeres vb-győztes Birkás Balázs pedig bejött a negyedik helyre, így ő is bekerült a K-1 200 méteres versenyszám fináléjába.

A női K-1 500 méteres középfutamban Medveczky Erikának az első négybe kellett bekerülnie, hogy döntőzhessen. A nyolcszoros világbajnok remek utazósebességgel követte a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carringtont és a fehérorosz Volha Khudzenkát, végül sikerült beérnie a negyedik helyre.

A férfi C-1 1000 méteres középfutamában is összekerült a két magyar versenyző.

Kiss Balázs harmadik lett, így bekerült a döntőbe. A 20 éves Adolf Balázs az ötödik helyen ért célba, így egy helyezéssel lemaradt a fináléról.

Az utolsó vasárnap délelőtti középfutamban Nádas Bence és Kuli István képviselte a magyar színeket K-2 1000 méteren. A két kajakos a férfi négyessel egész szezonban az 500 méteres távra és az olimpiai kvóta megszerzésére készült – így teljesen testidegen volt számukra ez a versenyszám. A szombati elő- és középfutamban az ötödik helyet szerezték meg, amivel még becsúsztak az elődöntőbe, ott azonban hatodikak lettek, így befejezték a szereplésüket a tokiói előolimpián.

Az első vasárnapi döntőben a magyarok uralták a sprintszámot.

A kétszeres vb-győztes Birkás Balázs remekül rajtolt, sokáig vezetett is, azonban a szintén kétszeres világbajnok Tótka Sándor féltávnál átvette a vezetést, és első lett, míg Birkás vesztett még egy pozíciót a litván Arturas Sejával szemben, de beért a bronzérmes harmadik helyre.

Birkás Balázsban mindig benne van az érem 200 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Végre mentem egy olyan pályát, aminek egy része értékelhető volt. Sajnos nem tudtam végigcsinálni, mert nagyon elfáradtam a végére.

A második száz méteren elvesztettem mindent, ami addig jó volt, de legalább kiderült, hogy tudok versenyezni ezen a pályán.

Kicsit féltem ettől az oldalszéltől és a sós víztől, de most úgy tűnik, ez fekszik nekem – mondta az Origónak a bronzérmes Birkás Balázs, akinek féltávnál még komoly esélye volt az első helyre.

– folytatta Birkás, aki K-2 200 méteren már két világbajnoki címet is nyert Balaska Márkkal, de az idei szezonját annak szentelte, hogy bekerüljön a férfi kajaknégyesbe. – Nem tudom, milyen céljai vannak a szövetségnek, de remélem, hogy megtartjuk az idei protokollt, mert ezt a kajaknégyest nagyon jól összeraktuk. Megszereztük az olimpiai kvótát, és csak centikkel maradtunk le a vb-bronzéremről. Ez a felkészülés a kétszázas teljesítményemnek is jót tett, úgyhogy bízom benne, hogy az olimpia évében is marad majd ez a felállás" – tette hozzá a 23 éves szegedi kajakos.

A dobogós hármas: a litván Arturas Seja, Tótka Sándor és Birkás Balázs Forrás: kajakkenusport.hu

„Az eredménytől függetlenül nagyon jól esett, hogy végre tudtam újra egyest indulni a nemzetközi mezőnyben, erre még ebben az olimpiai ciklusban nem volt példa, annyira a négyesre koncentráltam.

Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor azt látni kell, hogy már senki sincs olyan jó formában, mint a világbajnokságon, csak a formahanyatlás nem mindenkinél egyforma. Talán annak köszönhetem a sikert, hogy versenyeztem Moszkvában, és otthon is a Red Bull Vízisprinten, szóval nem álltam le teljesen" – mondta a szövetség munkatársának az aranyérmes Tótka Sándor, aki az előolimpia előtt második lett Moszkvában, Budapesten pedig megnyerte az ultrarövidtávú vízisprintet a Városligeti-tavon.

A női K-1 500 méteres döntőjében Medveczky Erika rosszul rajtolt, de remek utazósebességgel folyamatosan dolgozta le a hátrányát.

Az utolsó ötven méteren még robbantott egy hatalmasat, és csak centikkel maradt le a dobogóról a harmadik ausztrál Alyssa Bull mögött.

A versenyszámot a fehérorosz Maryna Litvinchuk nyerte, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington végzett a második helyen.

Medveczky Erika melegít a K-1 500 méteres döntőre Forrás: kajakkenusport.hu

A női C-2 500 méteres versenyszámban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros végzett az első helyen, így a vb-ezüstérmes egység megszerezte a magyar csapat harmadik aranyérmét a tokiói előolimpián.

– értékelt az Origónak Balla Virág. – Én vagyok hátul a kormányos, és mivel jobbos vagyok, ebben a balos szélben nagyon is kellett forgatnom. Háromszázig valahogy el tudtam kormányozni a hajót, de utána fájdalmassá vált, tettünk is egy kanyart. Ennyi hiányosság volt a pályában, de Virág szerencsére tudott segíteni a kormányzásban, ez is kellett ahhoz, hogy ma nyerjünk – mondta Devecseriné Takács Kincső.

Balla Virág és a már védjegyének számító integetés Forrás: kajakkenusport.hu

Most nem a győzelemmel foglalkoztunk, csak azzal, hogy megtapasztaljuk a körülményeket és tudjunk edzeni egyesben és párosban.

Úgy tapasztaltuk, hogy a hajónkon nem kell változtatni, jó az eddigi formája – folytatta a világ- és Európa bajnok kenus. – Arra számítottunk, hogy nem fogunk tudni levegőt venni, de szerencsére mindig van egy kis szélmozgás, ami könnyít a helyzeten. Volt, amikor egy kisebb halraj megzavart minket, de szerencsére gyorsan elúsztak -

mondta Balla Virág, aki fogadást kötött a társával arra, hogy melyikük hajójába ugrik be előbb egy hal.

– A szállásunk kiváló, tíz perce vagyunk a pályától, úgyhogy az olimpia alatt nem kell majd órákkal korábban elindulnunk. Az időjárás is megfelelő, az étkezéssel sem volt semmi gond, úgyhogy várom, hogy jövőre visszatérjünk" – tette hozzá az Európa-bajnok kenus.

Devecseriné Takács Kincső győzelmi szelfije Forrás: kajakkenusport.hu

Az utolsó magyar érdekeltségű döntőben a kenus Kiss Balázs az ötödik helyen végzett C-1 000 méteren. A versenyszámot a háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendel nyerte.

A magyar parakenu szakág sem maradt érem nélkül Tokióban, annak ellenére, hogy a világbajnok Kiss Péter ezúttal nem utazott ki Japánba. Suba Róbert pénteken kajakban bronzérmes lett, és a tesztverseny zárásaként a VL2-es kategóriában ugyanő szerzett egy ötödik helyezést is a hatodikként befutó Juhász Tamás előtt.

A magyar válogatott három aranyéremmel és két bronzzal zárta a tokiói kajak-kenu olimpiát.