Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, miután bejutott az elődöntőbe. Később az elődöntőben győzött a kazah riválisa, Askat Dilmuhamedov ellen is, így kedden a döntőben birkózhat. 

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes magyar birkózó üzbég és ukrán rivális legyőzésével jutott a nyolc közé, ahol a litván Paulius Galkinast verte simán, 5-0-ra.

Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kazahsztáni vb-n minden ötkarikás kategóriában hat versenyző szerez országának kvótát, Lőrincz pedig már az elődöntőbe kerülésével abszolválta ezt.

A ceglédi születésű sportoló - aki ezzel öccse, Viktor után a második magyar tokiói kvótás birkózó - a közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődő esti programban a kazah Askat Dilmuhamedov ellen lépett szőnyegre a fináléért.

"Nem tudtak Tomin akciót csinálni eddig, de ezért nagyon meg kellett küzdenie. Le a kalappal előtte, mert minden eddigi meccsén nagyon jól, koncentráltan birkózott"- mondta Sike András szövetségi kapitány az MTI-nek, hozzátéve, hogy a két érem és két kvóta szép, de nem szeretne ennyivel megelégedni.

A döntőért meglepetésre a hazai közönség előtt szereplő Dilmuhamedovval kellett megküzdenie, de sikerrel vette ezt az akadályt is. Lőrincz Tamás óriási iramot diktált, mindent egy lapra feltéve birkózott és bejött neki.

Az elődöntő fülsüketítő hangzavarban kezdődött, a több ezres hazai publikum óriási üdvrivalgással fogadta a délelőtti programban bravúrt bravúrra halmozó kedvencét, aki erőteljesen kezdett, de Lőrincz is keményen beleállt a csatába, így hatalmas küzdelem vette kezdetét. A harc elsősorban a szőnyeg közepén folyt, mindkét sportoló zártan birkózott, levédték a másikat, akcióra ezért nem volt esély. A bírók először Lőrinczet küldték le (0-1), aki a parterhelyzetet szépen kivédekezte, nem engedte, hogy eldobják, lefordult ellenfele kísérletéről, így hátránya minimális maradt a folytatásra.

A harc folytatódott tovább, melyet csak a szünet tört meg, majd azt követően 40 másodperccel a bíró, jelezve, hogy Dilmuhamedov passzivitása miatt a magyar kap egy pontot (1-1). A ceglédi születésű kötöttfogású "természetesen" leküldette ellenfelét, s fordított emeléssel próbálkozott, a kazah viszont igyekezett felállni, s ugyan Lőrincz elindította a dobást, Dilmuhamedov - ha csak centikkel is, de - elkerülte a billenést.

Az utolsó két percben látványosnak nem nevezhető harc folyt a szőnyegen, s ugyan a kazah próbálkozott, de nem volt benne már átütő erő, így az eredmény nem változott, Lőrincz Tamás nyert utolsó ponttal, s a tavalyi - budapesti - vb után újra döntőbe jutott, ahol a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel csap majd össze kedden este.

"Nagyon boldog vagyok, szinte hihetetlen, hogy itt, így győzni tudtam egy kazah ellen" - mondta a meccs után a 32 éves Lőrincz, akinek ez lesz a 13. érme világversenyről, amivel tovább javította magyar rekordját. - "Kemény volt a nap, főleg az első meccs az üzbég ellen. Ott legalább kétszer törtem meg, úgy éreztem nem bírom, de azért mindig bennem volt, hogy ő jobban meg van törve. Most az elődöntőben nem ez volt a terv, én akartam először leküldetni, de most azt mondom, szerencse, hogy így alakult. Nagyon jól ment a védekezés, éreztem, hogy nem tud velem mit kezdeni."

Lőrincz hozzátette, hogy nagyon nehéz éven van túl, rengeteg sérülés, probléma hátráltatta, ráadásul már nem könnyű számára kislányát és ismét várandós feleségét otthon hagynia. Miattuk is nagyon akarta a kvótát és az érmet, mert - mint fogalmazott - ennyi jár nekik.