Kizárhatják Oroszországot a 2020-as tokiói olimpiáról

2018 Winter Olympics. Freestyle skiing. Women. Ski cross bandage landscape HORIZONTAL olympics 2018 olympic games wada 2018 olympic games 2018 olympics 23rd winter olympic games 2018 winter olympic games
3307357 02/23/2018 A doping control officer during the women’s ski cross event at the XXIII Winter Olympic Games. Ramil Sitdikov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos vizsgálatot indított azokkal a "következetlenségekkel" összefüggésben, amelyeket a moszkvai laboratórium év elején átadott elektronikus adatainak vizsgálata során fedezett fel.

A WADA három hetet adott Moszkvának arra, hogy a felvetett kérdésekre választ adjon. Amennyiben a megfelelőségi eljárás során kiderül, hogy manipuláció történt az adatokkal, újabb szankciók bevezetésére kerülhet sor Oroszországgal szemben.
Így egy évvel azután, hogy a felfüggesztést megszüntették, ismét fennáll a veszélye annak, hogy az orosz doppingellenes ügynökség, a RUSADA működését nem megfelelő kategóriába sorolja a WADA.

Amennyiben ez megtörténik, napirendre kerülhet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság esetleg kitiltja a tokiói olimpiáról Oroszországot.

A WADA januárban jutott hozzá a moszkvai laboratórium adatbázisához. Az ügynökség már akkor jelezte, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg megvizsgálja, az információk hitelesek-e, illetve, hogy történt-e manipuláció.

Az oroszok továbbra sem tudják tisztázni magukat a doppingvádak alól Forrás: Sputnik/Ramil Sitdikov

A doppingellenes nemzetközi szervezet december végén egy héten át eredménytelenül próbálkozott az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingteszt-eredményeinek megszerzésével Moszkvában. A küldöttségnek akkor nem engedték meg, hogy az adatbázis kimásolásához a magával hozott eszközt használja, arra hivatkozva, hogy az nem rendelkezett orosz tanúsítvánnyal.

A RUSADA 2018. szeptember 20-án kapta vissza tesztelési engedélyét, egy WADA-küldöttség pedig már novemberben előkészítő látogatáson járt Moszkvában.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy

Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.
Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, csak semlegesként vehetett részt a versenyeken.