Társoldalunk:

Megváltozik az egyik legnagyobb nemzetközi sportszövetség neve

2019.09.26. 19:56

A pénteken kezdődő dohai szabadtéri atlétikai világbajnokságot követően World Athletics (WA) lesz a nemzetközi sportági szövetség (IAAF) új neve.

Az IAAF csütörtöki, dohai kongresszusán hosszas vita után fogadták el a módosítást, melyet júniusban indítványozott a szövetség vezető testülete. Az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz tudósítása szerint több tagország képviselője ellenezte a változást. 

Csak a World maradForrás: Sputnik/Anton Denisov

A francia anyanyelvű országok szövetségei nehezményezték, hogy az új név franciául nem hangzik jól, de voltak olyan képviselők is, akik - szavaik szerint - attól tartanak, hogy az IAAF kivezetésével identitását veszti a szövetség.

A szerdán újabb négy évre megválasztott elnök, Sebastian Coe ellenben azzal érvelt, hogy alaposan megfontolták és körüljárták a kérdést, s biztos benne, hogy a World Athletics név segít majd a szövetségnek abban, hogy az eddiginél több fiatalt szólítson meg. Mint mondta, médiapartnereiket, a szurkolókat és a sportolókat is megkérdezték mielőtt döntöttek volna.

A sportági szövetséget 1912-ben Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) néven alapították, melyen egészen 2001-ig nem változtattak. Akkor kikerült az amatőr szó a névből, ám úgy módosítottak, hogy az IAAF rövidítés megmaradjon. Ezért egészen mostanáig az Atlétikai Szövetségek Nemzetközi Szervezete (International Association of Athletics Federations) név volt érvényben.