Halász Bence bronzérmes kalapácsvetésben az atlétikai vb-n

Berlin, 2018. augusztus 6. Halász Bence versenyez a kalapácsvetés selejtezőjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 6-án. Halász a döntőbe jutott. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Halász Bence 78.18 centis dobással bronzérmet nyert a dohai atlétikai világbajnokságon a férfi kalapácsvetés versenyében. Egy centi hiányzott az ezüstéremhez.

Az első sorozatban Halász Bence óriási dobással kezdett, 78.18 állt az eredményjelzőn. Halász ezzel sokáig vezetett, de a lengyel Fajdek 79.34-el megelőzte őt, az első sorozat végén a második helyen állt a magyar versenyző. A második és a harmadik sorozatban Halász dobása érvénytelen volt, de az első dobásával simán jutott be a verseny második részébe, továbbra is második helyen állt.
A negyedik sorozatban a francia Bigot 78.19-et dobott, ezzel 1 centivel előzte meg Halászt, aki a harmadik helyre esett vissza. Már csak azért is, mert a negyedik sorozatban sem tudott érvényes kísérletet produkálni a magyar. Az ötödik sorozatban 73.76-ot dobott Halász, de egy sorozattal a vége előtt még mindig bronzérmes helyen állt - ezt kellett volna valahogy megtartani.
Sikerült, mert - bár Halász az utolsó sorozatban szektoron kívülre dobta a kalapácsot - a lengyel Nowicki nem tudta túldobni a magyart. Megszületett tehát az első magyar érem a dohai atlétikai vb-n, Halász Bence kalapácsvetésben lett harmadik. A lengyel Fajdek negyedik vb-aranyát nyerte ebben a versenyszámban.

"Sok volt az érvénytelen dobásom, de ez talán bocsánatos bűn" - nyilatkozott a szombathelyi atléta. "Az első jól sikerült dobás után ugyanis próbáltam kockáztatni, többet kihozni magamból."
Hozzátette, 79-80 méteres dobások voltak az érvénytelenek.
"De nem szomorkodom, mert bronzérmet nyertem" - jelentette ki. A versenyről még elmondta, az volt a terv, hogy ne egy biztonsági dobással kezdjen, hanem olyannal, amellyel biztosan bekerül a nyolcba.

fogalmazott.
Halász Bence szerint az utolsó két-három hónapban kezdett feljönni. "Talán kicsit későn, de akkor tudtunk olyan munkát végezni, amire lehet alapozni a vb-t"