Vágólapra másolva!
A csütörtökön záruló III. Nemzetközi Sport és Innováció Konferencia sporttudományi megközelítéssel a jövőbe mutatva ad új és innovatív képet a sport szemszögéből, mondja a rendezvényről Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

Csütörtökön ért véget a Testnevelési Egyetemen a III. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia. Mit nyerhetünk azzal, hogy ilyen eseményeket szervezünk?
Annak, hogy Magyarországra hozunk számos nemzetközi előadót, akik megszólalnak a szakterületükben, természetesen számos előnye van.

Márpedig ez a két nap pontosan erről szólt, a felkért előadók, a beszélgetések résztvevői olyan színvonalat képviselnek, ami garancia arra, hogy a konferencia kivételes minőségű tudásanyaggal szolgáljon minden érdeklődő számára.

Mi, akik olyan büszkék vagyunk a múltunkra, a sporthagyományainkra, mennyire tudunk azonosulni az innovációval, az újításokkal?
A tradíciók természetesen nagyon fontosak, sportolói múltunk hagyományait, sportolóink hagyatékát ápoltuk, ápoljuk.

Különösen igaz ez a versenysportra. Hagyományaink fontossága mellett a sportnak ugyanúgy része a legújabb trendek követése, emellett az új, saját megoldások alkalmazása, amelyek nagymértékben segíthetik a sportolókat, felkészítőiket és a hátteret adó intézményeket is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Forrás: EMMI

Mi magyarok az innováció terén is komoly sikerekkel büszkélkedhetünk, hiszen a legújabb sportág, amely rohamosan hódítja meg a világot, szintén hazai fejlesztés.

Ez a teqball, illetve ehhez a speciális asztalhoz kapcsolódó legalább fél tucat sportjáték.

A múlt hétvégén, Nyíregyházán tartott All Star Gála is nagy érdeklődés mellett zajlott, komoly sztárok támogatták, és már a sokadik világbajnokságot rendezik meg belőle. Ez egy tipikus sikertörténet, amely az ötlettől kezdve a promóción keresztül egészen a megvalósításig itt született.

A mai világban, ahol minden két kattintásra van, az ember azt hinné, nincs értelme az ilyen jellegű tanácskozásoknak. Van?
A mai felgyorsult digitális világunkban a speciális felkészülések és edzésmódszerek, amelyek tegnap még féltve őrzött titoknak számítottak, holnapra már túlhaladott, sokak által ismert és használt felkészülési metódussokká válhatnak, amelyeknél valaki, valahol már talált egy sokkal hatékonyabb módszert.

A sporttal foglalkozó szakemberek számára ezek a kapcsolatok felbecsülhetetlen értékűek, és lehetővé teszik, hogy személyesen osszák meg egymással tapasztalataikat, meglátásaikat. A konferencia nemzetközi, tudományos és szakmai spektrumban is széleskörű lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, a tudásmegosztásra.

A sport és a tudomány valóban összekapcsolódó fogalmakká váltak napjainkban – hol tudunk mi ebbe a versenybe bekapcsolódni?
Természetesen mindig van hova fejlődni, de a sportállamtitkárság folyamatosan dolgozik azon, hogy lépést tartsunk ezen a téren is, és a magyar sport szereplői semmiben sem szenvedjenek hiányt. Támogatunk és segítünk minden olyan tudományos kutatást és tevékenységet, sportban megjelenő innovációt, amely a magyar sportban élőket, a sportolókat, a szakembereket, a szervezeteket még eredményesebbé és még sikeresebbé teheti.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Forrás: EMMI

Kiemelt finanszírozás jut például a Testnevelési Egyetem égisze alatt működő Sport-táplálkozástudományi Központnak, amelynek elsődleges küldetése a versenyzők eredményességének növelése – az egészségük megőrzése mellett.

Ebben a helyzetben elengedhetetlen versenyzőink étrendjének tudományos alapokra helyezése. A központba tervezett akkreditált labor pedig tudományos alapon vizsgálja az alapvető táplálékok mellett például a táplálék-kiegészítőket is.

A sporttudományok műveléséhez természetesen sporttudósokra is szükség van. Ezen a téren hogy állunk?
A Testnevelési Egyetem a magyar sportszakember-képzés fellegvára, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Ebben a szemeszterben indul az új sport-specifikus dietetika szakirányú továbbképzés, ami jól mutatja, hogy haladunk a korral, a sportolók és a magyar sport igényeihez alakítjuk a képzéseket.

Magyarországon a sport fontos, közszeretetnek örvend,

és ezt a jelentkezések száma is jól mutatja. Az innen kikerülő szakemberek óriási segítséget jelentenek majd a magyar utánpótlásnak, a verseny- és szabadidősportnak egyaránt.