Társoldalunk:

Kozák Luca megfutotta idei legjobbját az atlétika-vb-n

2019.10.06. 19:07

Kozák Luca a 13. helyen végzett 100 m gáton, míg Rivasz-Tóth Norbert a kilencedik helyen végzett a férfi gerelyhajítás döntőjében vasárnap a dohai atlétikai világbajnokságon.

A debreceni futó szombaton előfutamából a negyedik helyen jutott tovább kereken 13 másodperces eredménnyel, aminél - mint mondta - jobbat akart futni az elődöntőben, sőt a 12.84 mp-es olimpiai szintet is célba vette. Idén 12.89 mp volt a legjobbja 100 gáton. 

Kozák Luca nagy lépést tett az olimpiai kvóta megszerzése feléForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az elődöntő első futamában előkelő társaságba került a nyolcas pályára az olimpiai ezüstérmes amerikai Nia Ali mellé, de itt indult a 12.32-vel világranglista-vezető jamaicai Danielle Williams, a fedettpályás Európa-bajnok holland Nadine Visser és a vb-második német Cindy Roleder is. A három előfutamból az első két helyezettek mellett a további két legjobb idővel rendelkező lett finalista.

Kozák Luca nem a legjobban jött el a rajtból, de a hajrája jól sikerült és 12.87 mp-cel, idei legjobbjával az ötödik helyen ért célba.

Az idei legjobbamat kihoztam magamból, nem szabad csalódottnak lennem. Főleg úgy, hogy a fedett Eb után kicsit döcögősen indult a szezon, májusban húztam először szögest" - mondta Kozák Luca, aki a márciusi fedettpályás Eb-n megdöntötte 60 m gáton Siska Xénia 1985-ös országos csúcsát 7.97 másodperccel, de megsérült és a döntőben nem futhatott. Siska Xénia volt az utolsó magyar sprinter, aki Kozák Luca előtt vb-elődöntőt futott, még 1983-ban.

Kozák Luca megfutotta idei legjobbját 100 méter gátonForrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

"Jó lett volna megfutni az olimpiai szintet, de világranglistáról is ki lehet jutni Tokióba és ez a vb sok pontot hoz nekem" - tette hozzá Kozák Luca.

Rivasz-Tóth Norbert a kilencedik helyen végzett a férfi gerelyhajítás döntőjében

A két éve U23-as Európa-bajnok versenyző a szombati selejtezőben elsőre megdöntötte saját országos csúcsát és 83,42 méterrel a kilencedik helyen lett finalista. A továbbjutása értékét növeli, hogy először szerepelhet vb-döntőben magyar férfi gerelyhajító és az is, hogy több sztárnak sem sikerült bejutnia, így búcsúzott többek között két német, az olimpiai bajnok Thomas Röhler és az Eb-ezüstérmes Andreas Hoffmann, valamint az idei negyedik legjobb eredménnyel rendelkező litván Edis Matusevic.

Rivasz-Tóth Norbert szeretne kijutni a tokiói olimpiáraForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Rivasz-Tóth Norbert a fináléban is elsőre érte el legjobbját és sokáig úgy tűnt, a 79,73 méter elég lesz a nyolc közé kerüléshez. Másodikra 77,89, harmadikra 76,55 m következett.

A második és harmadik sorozatban azonban többen is túldobták, így végül a kilencedik helyen végzett.

Az eredmény nem olyan lett, mint szerettem volna, próbáltam kihozni magamból a maximumot, de örülök, hogy döntőt dobtam" - nyilatkozott Rivasz-Tóth Norbert.

Hozzátette, hosszú volt a szezon, sűrű a versenynaptár. Kiemelte, jövőre célja a tokiói olimpia.

Rivasz-Tóth Norbert az első magyar férfi gerelyhajító, aki döntőbe jutott világbajnokságon.