Társoldalunk:

Holdra szállásról szónokol a kenyai maratoni futó

2019.10.10. 16:22

Ismét a Holdra szálláshoz hasonlította a két órán belüli maratonit Eliud Kipchoge, aki szombaton Bécsben kísérli meg 120 perces időn belül teljesíteni a klasszikus távot.

A kenyai atléta az esemény helyszínén csütörtökön azt mondta: történelmi tettre készül, szeretné bebizonyítani, hogy nincsenek áttörhetetlen határok.

"Ez nem a pénzről szól, meg akarom mutatni az embereknek, hogy nincs lehetetlen" - fogalmazott a 34 éves olimpiai bajnok hosszútávfutó, aki másodszor próbálkozik meg a rekordkísérlettel.
Berlinben és Bécsben futni teljesen más. Előbbi helyszínen a győzelem és a világcsúcs volt a tét, a mostani kísérlet olyan lesz, mint a Holdra szállás" -jelentette ki a kenyai versenyző, aki tavaly szeptemberben 2:01:39 órás világcsúcsot állított fel a német fővárosban.

A szombati helyszínnel - a bécsi Práterrel kapcsolatban - kifejtette, a pálya gyors és sík, már futott rajta, ő maga pedig nagyon jól érzi magát, készen áll a kihívásra. Kipchoge 2017-ben a Nike Breaking2 projektben a monzai Forma-1-es versenypályán 2:00:25 óra alatt teljesítette a maratonit.

Az olimpiai bajnokot ezúttal negyvenegy iramfutó segíti, a Práterben kialakított pályán egy kör 9,6 kilométer lesz, a kanyarokat pedig kissé bedöntötték, hogy a 34 éves kenyai ezzel is spórolhasson egy kis energiát - a számítások szerint ez a kis segítség körülbelül 13 másodpercet jelent majd a végelszámolásnál.

A rajt pontos időpontját - amely reggel 5 és 9 óra között lesz - csak a rekordkísérlet előestéjén jelölik ki. 
Ha Kipchogének sikerül a tavalyi, Berlinben elért világrekordjánál gyorsabban futni, akkor sem születik új világcsúcs, mivel ezúttal az iramfutók rendszeresen cserélődni fognak, ez pedig nem egyezik a nemzetközi szövetség szabályaival.