Vágólapra másolva!
Az édesanyja drogfüggő volt, az édesapját nem ismerte, molesztálta az Egyesült Államok tornászválogatottjának a csapatorvosa, és pár hónappal ezelőtt gyilkossággal vádolták meg a testvérét. Négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok tornász. Ő az amerikai Simone Biles. A riói olimpia után visszavonult, de egy év pihenés után visszatért, a dohai és stuttgarti világbajnokságon újra elkápráztatta a világot. Portré.

Borzalmas gyerekkor

Simone Bilesnek borzalmas gyerekkora volt: az édesanyja a függősége miatt képtelen volt gondoskodni róla, az édesapja nem is vett részt sem az ő, sem a testvérei nevelésében. Bilest nagyapja nevelte, aki jobbnak látta, hogy a lány magántanuló legyen, hogy ne kelljen a középiskolába való beilleszkedéssel is megküzdenie.

Biles a sportban, a tornában találta meg az örömöt, a kiteljesedés lehetőségét. Remek testi adottságai mellett páratlan edzésmunkájával fiatalon kitűnt a csapattársai közül. Mindössze 142 centiméter magasra nőtt, de ez egyáltalán nem hátrány a tornasportban.

Simone Bilesnak a 142 centiméteres magassága nagy előny a gerendán Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tom Weller

A hírhedt Károlyi-ranch és a molesztálások

Az erdélyi születésű Károlyi Béla és a felesége Károlyi Márta a 70-es években, Romániában - többek között - azt a Nadja Comanecit segítették olimpiai bajnoki címhez, aki a sportág történetében először kapott tíz pontot a gyakorlatára. A román hatóságokkal rendszeresen vitába kerülő Károlyiék 1981-ben költöztek az Egyesült Államokba. Ott a szövetség vezetése a sorozatosan gyenge eredményeket hozó világversenyek után felkérték Károlyiékat, hogy szedjék rendbe az amerikai válogatottat.

Súlyos titkokkal terhelt a texasi edzőközpont Forrás: AFP/2011 Getty Images/Bob Levey

Ekkor hozták létre azt az edzőközpontot, ami a világtól elzártan, egy természetvédelmi terület (Sam Houston Nation Forest) közepén található. A tornászok jobbára saját klubjukban készültek, de havonta egy hétre, illetve világversenyek előtt hosszabb időre a legjobbak beköltöztek a Károlyi-birtokra, és ott élesítették tovább a formájukat. Simone Biles az egyik legnagyobb tehetségként gyakran készült a texasi edzőközpontban.

A házaspár a Romániában megszokott módszereket alkalmazta, gyakorlatilag terrorban tartották a sportolókat. A tornászok csonttörésekről, éheztetésekről és lelki megaláztatásokról számoltak be, miután kikerültek Károlyiék felügyeletéből. Simone Biles is ebben közegben nevelkedett.

A fizikai fájdalmak mellett szexuális zaklatásokat is el kellett viselnie a négyszeres olimpiai bajnoknak és a társainak. Az Egyesült Államok tornászválogatottjának az orvosa, Larry Nassar folyamatosan molesztálta a sportolókat, és köztük Bilest is. Nassar ezért összesen 125 évnyi börtönbüntetést kapott.

Áldozathibáztatás

"Nagyon sokáig azt kérdezgettem magamtól, hogy az én hibám volt-e, ami történt.

Kívánom minden sorstársamnak, hogy épüljön fel a Nassar és a rendszer okozta sérülésekből" - nyilatkozott Biles a Nassar-botránnyal kapcsolatban.

Biles a sportorvos magatartását "teljes egészében elfogadhatatlannak, undorítónak és gyalázatosnak" nevezte. Különösen nehezen fogadta el ezeket a tetteket egy olyan embertől, akiről azt mondták neki, hogy nyugodtan bízzon meg benne.

Út az olimpiai bajnoki címekig

Simone Biles 2013-ban vehetett részt először világbajnokságon, ahol négy aranyérmet és egy ezüstöt szerzett. A szerek közül a felemás korlát volt az, ahol nem sikerült érmet szereznie. A következő két évben sem kerülték el a sikerek, a világbajnokságokon, talajon és gerendán is aranyérmet szerzett egyéniben.

2016-ban 19 évesen úgy érkezett a riói olimpiára, hogy az amerikai tornászcsapat legnagyobb csillaga volt. Csapatban, egyéniben, ugrásban és talajon aranyérmes lett, és gerendán egy bronzot is nyert.

Biles illusztris társaságba került be ezzel az eredménysorral, korábban csak négyen voltak képesek tornában négy aranyat szerezni egy olimpián, legutóbb a román színekben versenyző Szabó Katalin 1984-ben.

Átmeneti visszavonulás

Simone Biles a riói olimpia után szüneteltette a pályafutását. Egy meghívásos táncos tv-műsorban is szerepet kapott, ebben a versenyben profi partnerével a negyedik helyet szerezte meg. Jó érzéke volt a tánchoz is.

Biles a tornasport körüli történéseken is rajta tartotta a szemét. Az egyik legnépszerűbb sportoló az Egyesült Államokban, közel egymillió követője van a Twitteren.

Egyik posztjának akkora hatása lett, hogy az Egyesült Államok tornaszövetségének elnöke is lemondásra kényszerült.

Mary Bono felháborodását fejezte ki, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó cég kampányának a színes bőrűek elleni erőszak miatt felszólaló volt NFL-sztár, Colin Kaepernick lett az arca. A tornásznő egy tweetet tett ki, hogy leesett az álla, amikor meghallotta a szövetség elnökének a megnyilvánulását, és ő sokkal okosabb elnökkel és szponzorokkal szeretne együtt dolgozni. Négy nappal később Mary Bono lemondott.

A visszatérés utáni sikerek

Biles egy év kihagyás után elkezdte a felkészülést a dohai világbajnokságra. Bombaformában tért vissza, hiába bajlódott vesekővel a verseny előtt, ez nem látszott meg a teljesítményén. A negyedik összetettbeli aranyát sikerült megnyernie mindössze 21 évesen. Az egyéves pihenő alatt sem tétlenkedett, mert a felemáskorláton is nagyot fejlődött, és végül a második helyen zárt.

Biles számára nagyon nehezen ment a felemás korlát, de végül egy vb-ezüstöt azon a szeren is nyert 2018-ban Dohában Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Az idei stuttgarti világbajnokságon öt világbajnoki címet szerzett: megvédte címét egyéni összetettben, ugrásban, és így tett a csapat is. A verseny utolsó napján rengeteget hibázott, de annyira a többiek előtt járt gerendán és főleg talajon, hogy simán megnyerte az aranyérmet.

Így tart jelenleg 19 aranynál, összesen 25 éremnél.

Ezzel az éremgyűjteménnyel ő a világbajnokságok legeredményesebb tornásza, senki sem gyűjtött még nála többet a történelemben.

Letartóztatták az év elején Biles testvérét

2019-ben a világbajnokság előtt is önhibáján kívül került be az újságokba Simone Biles, így nem volt teljesen zavartalan a tornász felkészülése. 2018 szilveszterén a sportoló testvére Tevin Biles-Thomas hívatlanul érkezett meg egy clevelandi szórakozóhelyre, ahol szóváltás után lövöldözni kezdett, és megölt három embert.
Biles egy nyilatkozatot adott ki, miután kiderült, hogy a testvére volt az elkövető, és mély sajnálatát fejezte ki az áldozatok családja felé.

A tokiói olimpiáig biztosan folytatja

Biles a stuttgarti világbajnokság után bejelentette, hogy a tokiói olimpián még biztosan versenyezni fog. Nem úgy tűnt, mint aki motivációs gondokkal küzd, de az olimpián még bőven van olyan rekord, amit megdönthet. A tornászok között az orosz Larissza Latinyina szerezte a legtöbb olimpiai aranyérmet. Az orosz sportoló kilenc elsőségnél jár, amelyeket a melbourne-i, a római és a tokiói olimpián nyert meg. Biles nyakába Rióban négy aranyérmet akasztottak, szóval még jobb teljesítményt kell bemutatnia jövő nyáron a japán fővárosban, ha szeretné megdönteni Latinyina csúcsát. Egy biztos, hogy a jövő évi tokiói játékok egyik legnagyobb sztárját Simone Biles-nek fogják hívni.