Vágólapra másolva!
A vadiúj úszósorozat, az International Swimming League (ISL) Budapestre látogatott a hétvégén. Hosszú Katinka csapata, a Team Iron a harmadik helyről várta a vasárnapi versenynapot, de remek teljesítményt nyújtva sikerült egy helyet előrelépnie, a csapatkapitány pedig MVP-címmel gazdagodott a Duna Arénában.

A texasi fordulóhoz képest jobban kezdte a hazai, budapesti úszóversenyt Hosszú Katinka klubja, a Team Iron az International Swimming League-ben (ISL). Ugyan egy héttel ezelőtt Lewisville-ben is harmadik helyen állt a magyar csapat az első nap után, de komolyabb hátrányba került a London Roar és az LA Current mögött, végül nem is tudott javítani pozícióján.
A Duna Arénában ugyanaz volt a sorrend, mint múlt héten, de jóval szorosabban követte egymást az első három csapat. A Team Iront ezúttal is Hosszú Katinka és Vlagyimir Morozov húzta, előbbi megnyerte a női 400 vegyest, második lett 200 háton és harmadik 200 gyorson, így 22 pontjával vezette az MVP-versenyt az első nap után.

Hosszú Katinka (felül) volt az első nap legeredményesebb versenyzője Forrás: Trenka Attila

Orosz csapattársa megnyerte az 50 gyorsot (akárcsak a nőknél Ranomi Kromowidjojo), és a 4x100-as férfi gyorsváltóval is győzni tudott, de Alia Atkinson és Ranomi Kromowidjojo is szerzett egy első helyet a Team Ironnak. Egy hete a magyar csapat számára a második nap több sikert hozott, mint az első, ebben bízhatott ezúttal is a magyar közönség.

Morozov vasárnap folytatta a jó szereplést, 100 gyorson második lett. Az úszósport egyik legnagyobb sztárja, Adam Peaty kihagyta az első fordulót, de Budapesten már vízbe ugrott, és ha már itt járt, megnyerte a 100 mellet a London Roar csapatának. Női 400 gyorson két magyarnak, Kapás Boglárkának és Késely Ajnának is szurkolhatott a közönség, még úgy is, hogy előbbi a londoniakat képviselte.

Utóbbi pedig parádés úszással ugrasztotta talpra a Duna Aréna nézőit, és megnyerte a számot, megelőzve csapattársát, Kromowidjojót, Kapás ért be a harmadik helyen. A férfiaknál is hozott ez a szám magyar „dobogót", Milák Kristóf végzett a második helyen, a Team Iron pedig feljött a második helyre, megelőzve a LA Currentet.

Következett a nap első váltója, a női 4x100-as vegyes váltó, a Team Iron első számú csapatában Hosszú Katinkával. Szinte felrobbant az uszoda, amikor vízbe ugrott a pillangóra, de az egysége csak ötödikként ért célba, miközben a London Roar duplázott, és növelte összetettbeli előnyét.

Női 200 vegyesen és férfi 50 pillangón egyaránt örülhetett a közönség, előbbi számot Hosszú Katinka, utóbbit pedig Szabó Szebasztián nyerte, értékes pontokat szerezve a Team Ironnek, nem mellesleg remek időket úszva.

Szabó Szebasztián (jobbra) megnyerte az 50 pillangót, Milák Kristóf negyedikként végzett Forrás: Trenka Attila

Férfi 100 háton Robert Glinta és Bohus Richárd ért be a 3. és a 4. helyen, majd ismét Hosszú Katinkáé volt a főszerep női 100 háton. Azonban a szám végül nem róla szólt, hanem az ausztrál szupertehetségről, Minna Athertonról, aki rövidpályás világcsúcsot repesztett a London Roar csapatából, amelynek a „kispadja" egy emberként ugrott talpra. Hosszú Katinka negyedikként csapott célba.

Női 200 pillangón három magyar is vízbe ugrott, ráadásul egymás mellett: Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna a Team Iron, Kapás Boglárka a London Roar színeiben.

A háromszoros olimpiai bajnok szédületes hajrával nyerte meg a számot és növelte előnyét az MVP-pontversenyben, Jakabos a 4., Kapás az 5. helyen végzett.

A férfiaknál a szám nagymedencés világcsúcstartója, Milák Kristóf is óriásit úszott, és nagyon szoros küzdelemben legyőzte Tom Shields-et. Újabb két győzelem a Team Ironnak, amely hatalmas versenyben volt a Los Angeles-i csapattal az összetett második helyéért.

Már csak két szám volt hátra, azonban ezek a legkülönlegesebbek, az ún. női és férfi skin race-ek. Ezekben 50 méteres gyorsúszásban csap össze csapatonként 2-2 versenyző, a futamokból az első négy jut tovább, ahonnan az első kettő, akik végül a döntőben már tripla pontszámért úsznak. Lewisville-ben mindkét számban Iron-siker született Kromowidjojo és Morozov révén.

A holland lány ezúttal is dominált, simán vette az "előfutamot", az elődöntőt szorosan, a döntőt pedig majdnem egy testhosszal nyerte,

ebben a számban 17 pontot vert a Team Iron a LA Currentre, így 11-gyel vezetett. A londoniakat már nem lehetett utolérni, és az is biztos volt, hogy a NY Breakers végez a negyedik helyen, a második hely kérdésére viszont a férfiak "csillagszórója" adta meg a választ.

Hosszú Katinka volt a budapesti versenyhétvége hőse Forrás: Trenka Attila

Morozov mellett Szabó Szebasztián képviselte az Iront, az orosz sprinter elsőként jutott tovább, Szabó viszont kiesett. Az elődöntő előtt az egész közönség Morozovot éltette, kellett tőle a jó úszás a második hely megtartásához. Ő pedig nem okozott csalódást, Kyle Chalmers mellett bejutott a döntőbe, és mivel a Los Angeles-i versenyző nem került a fináléba, ezzel eldőlt, hogy a Team Iron 2. helyen végzett az ISL budapesti fordulójában! A döntőben Chalmers nyert, de ez már nem osztott, nem szorzott a végeredmény szempontjából.

A London Roar győzött a Duna Arénában, második a hazai csapat, a Team Iron lett, harmadik a LA Current, negyedik a NY Breakers. És aminek a közönség még ennél is jobban örülhetett: a forduló legeredményesebb úszója, azaz az MVP a Team Iron tulajdonosa és csapatkapitánya, Hosszú Katinka lett!

A háromszoros olimpiai bajnokra és csapatára Londonban vár a következő verseny, ahol csak európai együttesek mérik össze tudásukat. Hosszú szerint még tovább kell gyorsulniuk, hogy felvegyék a versenyt, majd elmondta, hogy fantasztikus érzés volt hazai pályán versenyezni, és megköszönte a közönségnek az egész hétvégés szurkolást.