Társoldalunk:

Shane Tusup megint botrányt okozott

2019.10.31. 15:31

Fordulat következhet be a Tusup-projektben, egyelőre viszont még csak az biztos, hogy az amerikai edző, Hosszú Katinka exférje és sikereinek kovácsa kitette a csapatából Földházi Dávidot, első számúnak nevezett tanítványát, az olasz Ilaria Cusinatót pedig válaszút elé állította – értesült hiteles forrásból az SzPress Hírszolgálat.

A tisztánlátást némiképp nehezíti, hogy a 24 éves magyar és a nemrégiben 20. születésnapját ünneplő olasz sportoló az említett edzői döntés ellenére együtt utazott el Kazanyba, a hétvégi világkupaversenyre. Nem tarthatott velük az amerikai állampolgár Shane Tusup, aki nem kapott orosz vízumot, de Szilágyi Liliána, a „Tusup Team" kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és Eb-ezüstérmes tagja sem,  aki későn folyamodott beutazási engedélyéért.

Szilágyi Liliána nem utazott el a kazanyi vb-versenyreForrás: MTI/Illyés Tibor

Az SzPress Hírszolgálatnak egy magát megnevezni nem kívánó, de az úszóberkekben járatos informátor számolt be Földházi menesztésének okáról. Tudomása szerint ismét bebizonyosodott, hogy a már korábban is az amerikaival dolgozó úszónak továbbra is kirívó a viselkedése, ráadásul az edzésekhez sem úgy áll hozzá, ahogy kellene.  Akinek pedig ilyen a habitusa, az rövidtávon sem jön ki az amerikai úszóedzővel.

Földházi Dávidot kirúgta Shane TusupForrás: Magyar Úszó Szövetség

Ennél lényegesen fontosabb az, hogy kilenc hónappal a tokiói olimpia előtt Shane Tusup néhány napos gondolkodási időt adott Ilaria Cusinatónak. Az olasznak azt kell mihamarabb eldöntenie, hogy érez-e magában elég erőt és elszántságot ahhoz, hogy a vele együtt elkezdett utat folytassa, egészen Tokióig.  Tusup elvárásai és edzésmódszerei aligha szorulnak bemutatásra, ahogy annak a mércének a magassága sem, amit ő állít a versenyzői elé. Szakításról tehát egyelőre nincs szó, az viszont kérdéseket vethet fel, hogy miért éppen most és milyen megfontolásból állította válaszút elé az amerikai az olasz úszónőt, akitől olimpiai sikereket, és Hosszú Katinka legyőzését reméli.

Shane Tusup válaszút elé állította Hosszú Katinka riválisátForrás: YouTube/ Iron Aquatics

Ehhez csak annyit, hogy a Magyarországon maradt Tusup, Szilágyi és a 15 esztendős Bujdosó Zsombor segítséget kért és kapott is, így  átmenetileg most az FTC uszodájában, valamint a Csillaghegyi Strandfürdőben bérelhettek pályákat – a saját pénzükön.