Vágólapra másolva!
Felemás éven van túl Babos Tímea. Szemben azzal, hogy egyéniben kicsúszott a Top 100-ból a világranglistán, párosban Kristina Mladenoviccsal az oldalán megerősítette a világ legjobbjai között a helyét. A magyar teniszező 2019-ben egy Grand Slamet és minden idők legnagyobb pénzdíjazású tornáját is megnyerte, 2020-ban azonban előre nem látott problémák előtt állhat az év legfontosabb tornája kapcsán.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic fölényesen nyerte meg a 2019-es WTA Finals döntőjét. A magyar teniszező ezzel már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát. 2017-ben a cseh Andrea Hlavackovával, 2018-ban Mladenoviccsal nyert ezt megelőzően.

Zsinórban harmadik vb-címével Lindsay Davenport 21 évvel ezelőtti triplázása (1996-98) után ő lett az első, akinek ez sikerült.

Négyet egyhuzamban a Martina Navratilova, Pam Shriver párosa tudott nyerni még a 80-as években (1986-89).

Tenisz WTA Finals 2019, a 3. kiemelt Babos, Mladenovic páros útja a világbajnoki címig:

  • Csoportkör: Latisa Csan, Csan Hao-cseng (tajvani, 5.) 6:2, 5:7, 10-6 - döntő rövidítés
  • Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs (német, holland, 8.) 7:5, 6:2
  • Elise Mertens, Arina Szabalenka (belga, fehérorosz, 1.) 4:6, 6:2, 10-5 - döntő rövidítés

  • Elődöntő: Samantha Stosur, Csang Suaj (ausztrál, kínai, 7.) 1:6, 6:4, 10-8 - döntő rövidítés

  • DÖNTŐ: Hszie Szu-vej, Barbora Strycová (tajvani, cseh, 2.) 6:1, 6:3

Mesterségem címere: páros tenisz

A magyar teniszező újabb világbajnoki címével egy rendkívül felemás szezonra tett pontot. Babos egyéniben 2018 áprilisa óta nem játszott tornadöntőt. Ekkor már ismét együtt párosozott Mladenoviccsal, sőt rögtön első tornájukat – a 2018. januári Australian Opent - megnyerték. Mióta újra összeálltak, azóta a tornadöntőkben hat győzelem és három vereség a mérlegük.

A magyar, francia duó az elmúlt két év nyolc Grand Slamjének mindegyikén bejutott a negyeddöntőbe, és kettőn győzni is tudott.

Babos Tímea 2019-re a világ egyik legjobb páros teniszezőjévé vált Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Liang Xu

2019-ben a vb előtt az utolsó döntőjük a májusban sikerrel megvívott Roland Garros fináléja volt. Ez azt mutatja, hogy nem érkeztek kiemelt formában a tenisz történetének legnagyobb pénzdíját hozó világbajnokságra. Mindezek ellenére Babos bebizonyította Sencsenben, hogy márpedig ő párosteniszező, nem pedig egyéni.

De ebben a műfajban a világ egyik legjobbja.

Ennek először a 2010-es ifjúsági olimpián adta első jelét, ahol belga partnerével 17 évesen bronzérmet nyert. Az elkövetkezendő tíz évben, 26 éves korára pedig ő lett a legeredményesebb magyar női párosteniszező Temesvári Andreát felülmúlva. Jelenleg 22 trófeája van párosban, ebből 3 világbajnoki, 2 Grand Slam-bajnoki cím. A férfiakat is figyelembe véve már csak Taróczy Balázs van előtte 26 trófeával. Nem kell hozzá komoly szakértelem, hogy kijelentsük, Babos már 2020-ban túlszárnyalhatja őt.

2020: Irány Tokió!

Babosnak a következő nagy cél a 2020-as nyári olimpia lehetne. Pechére azonban ott csak azonos országbeli párosok állhatnak fel egymás oldalára. Történetesen – egy-két személyes ok mellett - ez volt az egyik ok 2016-ban, amiért rövid időre szakítottak Mladenoviccsal. Az olimpián 32 páros vehet részt.

Babosnak a kijutáshoz csupán annyi dolga van, hogy ne csússzon ki a páros világranglista legjobb nyolc teniszezője közül.

Ehhez számításaink szerint jelenlegi közel 7000 pontjából (6965) akár 2000-et is elveszíthetne. De jelenlegi formája Mladenoviccsal nem arra utal, hogy nagyon visszafelé kellene tekintgetnie a 3. helyről.

A nagyobb kérdés inkább az, hogy ki lesz a partnere Tokióban? Stollár Fanny elmúlt heti, székesfehérvári tornagyőzelmével feljött a páros világranglista 90. helyére, Babos 2016-os riói partnere, Jani Réka pedig a 171. helyen áll jelenleg. Vele három éve az első kör jelentette a végállomást egy alacsonyan jegyzett román duó ellen (Mitu, Olaru), két simán elveszített szettet követően.

A 2019-es Roland Garros után a 2020-as nyári olimpián is összeállhat a Babos, Fucsovics vegyes páros Forrás: molcsapat.hu

Ahol inkább kijöhet egy bravúr, az a vegyes páros lehetne. Itt csak 16 páros indulhat, így egy esetleges jó sorsolással, és az éljátékosok indulási kedvétől függően

Fucsovics Mártonnal akár az éremszerzés is összejöhetne kettejüktől.

2016-ban Rafael Nadal, Andy Murray, Venus Williams, Agnieszka Radwanska és maga Mladenovic is elindult ebben a számban is, de nem lehet biztosra venni, hogy ennyire jó mezőny lesz Tokióban is.

Védendő pontok nélkül vissza a Top 100-ba

Mivel a tenisz alapvetően egyéni sport, ezért zárkásképp vessünk egy pillantást Babos egyéni teljesítményére is! A legjobban 2016. szeptember 19-én állt a világranglistán, azóta sajnos fokozatosan csúszik visszafelé. 2018-at a 61. helyen fejezte be, a tokiói kvalifikációnak pedig a 104. helyről futhat csak neki. Alapesetben a 2020. június 8-as, Roland Garros utáni világranglista legjobb 56 helyezettje utazhatna a japán fővárosba. Ebben nincsenek benne a várható sérülések, valamint az a szabály, hogy egy ország maximum négy teniszezőt indíthat egyéniben.

Ezeknek köszönhetően 2016-ban még a 77. helyen álló török Cagla Büyükakcay is megkapta a kvótát. Azonban nem lenne szerencsés erre alapozni. A biztos kvótához Babosnak hat hónap alatt 48 helyet és mintegy 400 pontot kellene javítania. Ehhez biztosan jobb teniszre lesz szüksége, mint amivel a 2019-es mérlegét (30 győzelem, 27 vereség) elérte.

Szavazzon!

Meddig jutna Babos és Fucsovics vegyes párosa a 2020-as nyári olimpián?

Ezt mondta Babos Sencsenben

A világbajnoki győzelem után a MOL Csapat oldalán című műsorában Babos Tímea a következőket mondta:

Nagyon boldogok vagyunk mindketten! Kikivel rengeteget beszélgettünk a verseny előtt, bevontuk a csapatainkat, és mondhatom, hogy kész tervvel érkeztünk Kínába. Tudtuk, hogy ha a saját játékunkat játsszuk, és csak magunkra figyelünk, jók lehetünk."