A világbajnok csapata is jelezte indulási szándékát a Tour de Hongrie-n

BELGASPORTS FRANCE OUT WIELRENNEN CYCLISME
Italian Vincenzo Nibali of Bahrain-Merida, Spanish Alejandro Valverde of Movistar Team, Italian Davide Formolo of Bora-Hansgrohe and Danish Mads Pedersen of Trek-Segafredo pictured during the 99th Tre Valli Varesine cycling race, Tuesday 08 October 2019, in Varese, Italy. BELGA PHOTO YUZURU SUNADA - FRANCE OUT
Vágólapra másolva!
A világbajnok Mads Pedersen csapata, a Trek-Segafredo jelezte indulási szándékát a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyre.

A Giro d'Italia első három szakaszát május 9. és 11. között Magyarországon rendezik, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny, kedden pedig eldőlt, hogy két nappal később elrajtol az ötnapos magyar körverseny.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója az M1 aktuális csatornának kiemelte: a Tour de Hongrie mellett az egész magyar kerékpársportnak jót tesz a Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt, hiszen így jobban idefigyelnek Magyarországra. Leszögezte, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptára rendkívül telített, nehéz megfelelő időpontot találni arra, hogy a legmagasabb szintű, World Tour-csapatok elmenjenek kisebb viadalokra.

Ráadásul az erre az időszakra eső kaliforniai körversenyt pénzügyi okok miatt nem rendezik meg, így minden adott volt, hogy végig tudják vinni a koncepciót, hiszen az általában 25-28 versenyzőt foglalkoztató elitcsapatok második sorai viadal nélkül maradtak akkorra.

– mondta Szilasi László. Elárulta, hogy a Kometa Cycling Team sportigazgatója, Ivan Basso kötötte össze a magyar szövetséggel a Trek-Segafredót, majd a csapatfőnök e-mailben jelezte: jelentkeznek és szeretnének jönni a Tour de Hongrie-ra.

"Ez igazolta, hogy az új dátumnak és a mögötte lévő logikának megvan a létjogosultsága, remélem, a következő hetekben folytatódni fog ez a sorozat" – mondta Szilasi. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy 2021-től a Tour de Hongrie az úgynevezett Pro Series sorozatba kerüljön, 14 World Tour- és prokontinentális csapatnak kell indulnia, és úgy gondolja, ez a feltétel teljesül majd.

A Trek-Segafredo friss igazolását, a kétszeres Giro-győztes olasz Vincenzo Nibalit valószínűleg az olasz körverseny magyarországi szakaszain láthatják a hazai nézők, a szeptemberben vb-aranyat nyerő 23 éves dán Pedersen versenyprogramja viszont még nem ismert.

Vincenzo Nibali (a bal szélen) és Mads Pedersen (a jobb szélen) jövőre már csapattársakként fognak tekerni a Trek-Segafredo csapatban Forrás: BELGA/AFP/Yuzuru SUNADA/Yuzuru Sunada

A versenyigazgató elmondta, az útvonallal kapcsolatban már zajlik az előkészítés és előrehaladottak a tárgyalások a városokkal. Mint fogalmazott, a viadalt inkább azokra a részekre viszik, amelyekre a Giro nem jut el.

"Azokhoz is szeretnénk eljutni, akiket az olasz körverseny nem érint. Mivel reményeink szerint nagyjából hasonló mezőny lesz,

– fejtette ki. A Tour de Hongrie-n a magyar válogatott és magyar kontinentális klubcsapat is részt vehet - említette meg.

A Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg először, a történelem viharai azonban sokszor nem kímélték az eseményt, amelynek tavaly került sor a 40. kiírására. Az idei magyar körversenyen hat nap alatt 890 kilométert teljesített a mezőny, az összetett győzelmet a lett Krists Neilands szerezte meg,

Dina Márton a második, Valter Attila pedig a harmadik helyen végzett.

A versenyről Magyarországon minden nap élő közvetítéssel jelentkezett az M4 Sport, az utolsó két szakaszt az Eurosport is élőben közvetítette, a tévénézők a világ 195 országában láthattak napi összefoglalókat a magyar körversenyről.