Éremeséllyel utazik a magyar vitorlázó a világbajnokságra

Hajóosztálya egyik legjobbjává nőtte ki magát Berecz Zsombor
Vágólapra másolva!
Berecz Zsombor, a Finndingiben 2018-ban világbajnoki aranyérmes vitorlázó az idei vb-n is érmet szeretne szerezni, ezzel hangolva a 2020-as tokiói olimpiára, ahol ugyancsak dobogóra állna.

A 33 éves sportoló - aki 2018-as vb-aranyérme után idén augusztusban az előolimpián is diadalmaskodott - az MTI-nek azt mondta, az enosimai verseny után kivette két és fél hetes szabadságát, azt követően pedig Görögországban készült a december 13-án kezdődő melbourne-i világbajnokságra.

- elevenítette fel az elmúlt két hónap eseményeit Berecz.

Az MTI érdeklődésére elmesélte, a horvát Nenad Bugarin személyében olyan edzőpartnerrel készült, akivel komoly a kapcsolata: tudják egymás árbóc- és hajóadatait, egyféle vitorlával mennek, és minden adatot megosztanak egymással.

- összegezte a görögországi tapasztalatokat Berecz.

Arra a kérdésre, miszerint a vb-győzelme és az előolimpiai sikere óta változott-e a megítélése, nemmel felelt.

- hangsúlyozta. Elmondta, két sikere közül az ideire büszkébb, ilyen "szenzációs versenye" ugyanis még soha nem volt.

- emlékezett vissza az augusztusi versenyre a magyar versenyző. Az olimpiai helyszínnel kapcsolatban kiemelte, a legnehezebb az időjáráshoz való alkalmazkodás volt, mert szokatlanul magas volt a páratartalom és a hőmérséklet is.

- fogalmazott Berecz, aki szerint az ötkarikás játékokon emellett a változékony időjárás jelentheti majd a legnagyobb kihívást.

- jelentette ki a vb-címvédő.

Pályafutása eddigi alakulásával kapcsolatban előnyösnek nevezte, hogy tenger nélküli országban született és a Balatonon tanult meg vitorlázni, ugyanis aki tengeren sajátítja el a hajózás tudományát, az a Balatonra jellemző gyors szélváltozásokra nem tud úgy reagálni, mint ő.

"A tengeri vitorlázás kicsit könnyebben tanulható"

- tette hozzá Berecz Zsombor, aki a tavalyi világbajnokságon még a brit Paul Hobsonnal dolgozott, ő azonban az előolimpia előtt jelezte, nem tudja tovább folytatni a közös munkát.

Hajóosztálya egyik legjobbjává nőtte ki magát Berecz Zsombor Forrás: Berecz Zsombor, Facebook

- felelte Berecz az edzőhelyzetét érintő kérdésre. Róluk megjegyezte: Pieter-Jan Postma tavaly még vb-harmadik volt, de a holland olimpiai válogatón elbukta a tokiói részvételt, míg Mateusz Kusznierewicz az utolsó nem brit versenyző, aki olimpiát tudott nyerni a hajóosztályban.

- tette hozzá a magyar vitorlázó.

A többi, már olimpiai kvótát szerzett magyar vitorlázóval - Érdi Mária (Laser Radial), Vadnai Benjámin (Laser Standard), Cholnoky Sára (szörf) - csak elvétve találkoznak, mert a világ számos helyszínén versenyeznek, de a jövő nyári játékokra igyekeznek megosztani egymás között az utazó stábot. "Ahol tudunk, segítünk egymásnak" - hangsúlyozta.

A világbajnokság utáni terveiről azt mondta, nem változtat az eddig is bevált dolgokon, így jövőre is Palmán készül majd az év fő versenyére, négy hónapot tölt majd ott külföldi edzőpartnerek társaságában. Ezt júniusban egy háromhetes japán edzésblokk követi, amely egy versennyel zárul.

- tekintett előre Berecz.

Az MTI érdeklődésére kijelentette, hogy az idei vb-re és Tokióba is éremért utazik, bár bevallása szerint "nem bánná", ha a vb-elsőségért járó arany vándorkupát - amit most ő visz majd magával - hazahozná.

- mondta Berecz Zsombor. Hozzátette, felkészülését nem befolyásolja, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tanácsának novemberi javaslata alapján az olimpia műsorán 1952 óta szereplő Finndingi Tokió után kikerül az ötkarikás programból.

A tokiói olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik, a Finndingi versenyei július 28-án kezdődnek, az éremfutamot augusztus 4-én tartják.