Társoldalunk:

Valter Attila megkaphatja az esélyt a részben magyar Giro d'Italián

2019.11.29. 20:18

Vajon lesz-e Bodrogi László után újra magyar versenyző a Giro d'Italián? Ez volt péntek délután a 2020-as magyarországi Giro d'Italia rajtjának szervezőbizottságának vezetői, valamint a 2020-ban a lengyel CCC profi csapatában versenyző Valter Attila részvételével zajló beszélgetés fő témája.

Az esemény Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség igazgatójának szavaival kezdődött, aki kiemelte, hogy a Giro d'Italia segítségével a cél az egészséges életmód, és a kerékpáros közlekedés népszerűsítése is lesz.

Úgy látjuk, hogy a 2020-as Giro jelentősége ebben a folyamatban akkora lesz, mint amekkora a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, vagyis a BEAC megalapítása volt több mint száz éve- továbbá kiemelte, hogy a Nemzeti Sportügynökség mindent meg fog tenni azért, hogy minél több magyar versenyző képviselje hazánkat 2020. első háromhetes körversenyén.

A jó hangulatú péntek délutáni sajtóbeszélgetésen Valter Attila (középen) is részt vettForrás: Szendrei Zoltán, Origo

A szervezőbizottság elnöke, Révész Máriusz szintén hatalmas lehetőségnek tartja, hogy elsőként a régióban hazánkba látogat el a három nagy háromhetes körverseny egyike, majd kitért a mellette ülő Valter Attila érdemeire is, aki 2020-ban szintet lép, és a lengyel CCC felnőttcsapatában folytatja pályafutását.

Bár olyan sikeres versenyzők már vannak a régiónkban, mint Peter Sagan vagy Tadej Pogacar, azonban a magyarországi Giro-rajt sikeréhez szükség van egy olyan fiatal, szerény, talpraesett és szimpatikus magyar kerékpárosra, mint amilyen Valter Attila- méltatta a 21 éves fiatalt.

A Grande Partenza megszerzése nem volt olcsó, annak megszerzéséért az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az alábbi négy indokkal érvelt:

  • az országimázs építése – a versenyt több tízmillió rajongó követi világszerte
  • a Giro egy fesztivál, egy életérzés, melyet szeretnének minden közép-európai embernek átadni
  • a versenyt megelőző fél évben több kísérőprogram lesz országszerte, aminek célja egyaránt a kerékpározás mindennapi használatának népszerűsítése lesz
  • a magyar kerékpársport fejlődését is berobbanthatja azáltal, hogy a világ legjobbjai érkeznek hazánkba

Gratulálunk Attilának, hogy bekerült egy World Tour csapatba, ezzel megtette az induláshoz szükséges első lépést. Bízunk benne, hogy jól sikerül a tavaszi felkészülése, és kivívja a helyét a Giro-csapatban. Nagy reménnyel vagyunk Attila felé, hogy egyszer majd ő fogja felemelni ezt a serleget- zárta Révész Máriusz, miközben a Symbol Budapest előterében kiállított trófeára mutatott, amit a Giro d'Italia első helyezettje vehet majd át május végén.

A lengyel CCC remekül erősített a télen, Valter Attila mellett megszerezte a korábban a világ egyik legjobb kerékpárosát, az orosz Ilnur Zakarint, a Girón, a Touron és a Vueltán összesen nyolc szakaszgyőzelemmel bíró olasz sprintert, Matteo Trentint, valamint a 2019-es Giro legaktívabb versenyzőjét, Fausto Masnadát.

Két évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, hogy én valaha is World Tour-szintű bringás lehetek. Ez most összejött, és már csak egyetlen óriási lépés van hátra: bekerülni a Giro-keretbe. Nagyon szeretnék indulni, a nyomás sem kicsi rajtam jelenleg itthonról. Ezzel a csapat és én is tisztában vagyunk, azonban nem csak a sporttörténelmi magyar rajt miatt szeretnék ott lenni a keretben, hanem azért, mert teljesítményemmel kiérdemeltem azt. Szeretnék a társaknak segíteni, és végig versenyben lenni- mondta nagyon szerényen az idén a legrangosabb utánpótlásverseny, a Tour de l'Avenir legnehezebb hegyi szakaszát megnyerő kerékpáros.

Ez a siker adta a végső lökést Piotr Wadeckinek, a CCC sportigazgatójának, hogy profi szerződést kínáljon neki a 2020-as idényre.

A CCC már régóta szeretne egy magyar versenyzőt a soraiban tudni. Valter Attila először a 2018-as szlovák körversenyen tűnt fel nekem, amikor a legnehezebb hegyi szakaszt dobogón tudta zárni- mesélt a kezdetekről Wadecki, majd rendkívül profin, ám bizalmat keltően beszélt a magyar versenyzőről.

A 2020-as Giro d'Italia első három szakaszának Magyarország ad otthontForrás: AFP

„Jelenleg nem ígérhetem meg százszázalékig, hogy Valter Attila ott lesz a Girón, de ahogy Attila, úgy mi is mindent megteszünk, hogy sikerrel járjon. Minden megvan benne ahhoz, hogy a világ egyik legjobb hegyimenőjévé váljon. Ez nekem személyes ügy, úgyhogy ennek pár éven belül meg kell történnie."

A 2020-as Giro d'Italia első három szakaszát Magyarországon rendezik május 9-11. között. A mezőny egy budapesti időfutam után előbb egy Budapest-Győr, majd egy Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszt teljesít hazánkban.