Vágólapra másolva!
Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az „Európai Sakk Legenda" női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség „European Golden Pawn", azaz „Európai Arany Gyalog" néven új díjat alapított, amit mostantól évente osztanak ki, a sakkozás és a sakkal kapcsolatosan létrehozott kimagasló teljesítményeit díjazva, idén 12 kategóriában.

Nagy megtiszteltetés érte Polgár Juditot, hiszen ő veheti át az „Európai Sakk Legenda" női díját, amit elsőként neki ítélték oda. A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

Polgár Judit minden idők legerősebb és legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így minden idők legfiatalabb nagymestere lett, ezzel megelőzve Bobby Fischert, a korábbi „csúcstartót". Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőn vett részt és ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és meghaladta a 2700 Élő-pontszámot.

Polgár Judit kapja az Európai Sakk Legenda női díját Forrás: Chessbase.com

Polgár Judit a díjról: - A szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amik hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki szintén részt vesz a díjátadó ünnepségen így fogalmazott: - Nagy megtiszteltetés és nagy élmény lesz együtt ünnepelni Európa legjobb sakkozóival és sakkvezetőivel. Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri. Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte Carloban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezik, mégpedig Monte-Carlo-ban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretén belül. Az első ünnepségre idén november 30-án kerül sor.