Hosszú Katinka aranyérmes 400 vegyesen a rövidpályás úszó-Eb-n

HOSSZÚ Katinka; JAKABOS Zsuzsanna
Glasgow, 2019. december 4. Az aranyérmes Hosszú Katinka (j) és az ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka aranyérmet nyert Glasgowban 400 méter vegyesen a rövidpályás Európa-bajnokságon. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna második helyen csapott célba.

A szerdai fináléban a háromszoros olimpiai bajnok 4:25.10 perces idővel védte meg címét, míg Jakabos 4:28.76-tal csapott célba. A kettős magyar siker szinte borítékolható volt, ugyanis a délelőtti előfutamban Hosszú több mint hat, Jakabos pedig öt másodperccel volt gyorsabb, mint a harmadik olasz Ilaria Cusinato.

A rajt után Cusinato nagy lendülettel kezdett és tapadt a magyar párosra, sőt Jakabossal szemben egy testhossz előnyt dolgozott ki mellen, miközben Hosszú győzelme ekkor már nem forgott veszélyben. Jakabos a gyorson centiről centire jött fel, és elképesztően szoros küzdelemben lehajrázta az olaszt.

"Mindig mondom, hogy majd akkor számolom az érmeimet, ha felakasztom őket a falra. Ha felállok egy vegyes döntőre, jobb ha nem tudok róla, és úgy megyek neki, mintha nem lenne egy sem. Szombaton még súlyzóztam, ez egy picit azért lelassított, de ahhoz képest ez egy jó idő. Remélem, ahogy telnek majd a napok, egyre gyorsabb leszek, mert most a sebesség azért nem volt a legjobb" - értékelt az MTI-nek Hosszú.

A 30 éves Hosszú 17. elsőségét gyűjtötte be a 25 méteres kontinensviadalokon, összességében pedig ez volt pályafutása 60. aranya, egyben a 90. érme, amelyet olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon szerzett. Az ugyancsak 30 esztendős Jakabos ezt megelőzően legutóbb a 2016-os nagymedencés Eb-n volt érmes világversenyen.

Az aranyérmes Hosszú Katinka (j) és az ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

Telegdy Ádám a hatodik helyen végzett 200 méter háton - a szerda esti program első magyar érdekeltségű döntőjét a nyári kvangdzsui nagymedencés világbajnokságon hetedik versenyző a hatodik idővel (1:51.20) várta. Telegdy szokásához híven szép tempókkal haladt, de a fordulóknál hátrányba került, így végül a hatodik helyen zárt 1:51.59-es idővel. A számot a lengyel Radoslaw Kawecki nyerte.

Holló Balázs az ötödik helyen végzett 400 méter gyorson. A 20 éves magyar versenyző - aki a két évvel ezelőtt Indianapolisban rendezett nagymedencés junior-világbajnokságon ebben a számban ezüstérmes volt - a szerda délelőtti előfutamból 3:40.01 perces egyéni csúccsal az ötödik helyen kvalifikálta magát a fináléba. A döntőt óriási lendülettel kezdte a magyar úszó, sokáig tapadt az éllovas Danas Rapsysra, a hajrára azonban kissé visszaesett és 3:39.06 perces idővel csapott célba. "Azt beszéltük meg, hogy próbáljak tapadni a litvánra az elején, persze tudtuk, hogy el fog menni. Később láttam, hogy nem vagyok lemaradva a többiektől, viszont sajnos a végén bepárásodott a szemüvegem és csak Gabriele Dettit láttam a négyesen, annál tovább semmit. Talán ha észlelem a többieket, akkor egy erősebb hajrá kijött volna belőlem, hiszen egy ilyen csata rengeteg energiát adhat" - nyilatkozta az MTI-nek Holló Balázs.

A Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Szabó Szebasztián összeállítású 4x50 méteres férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett. A délelőtti előfutamban az egység 1:25.75 perces idővel szintén az ötödik helyet szerezte meg. A fináléban Lobanovszkij remekül kezdett, elsőnek váltott, Gyárfás viszont az ötödik helyre visszaesett. Az Eb korelnöke, a 33 esztendős Takács negyediknek hozta fel a csapatot, a hajrá Szabóra várt, végül ötödikként érintette a falat 1:25.14-nél. A számot az oroszok nyerték.