Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a decembernek ugyanolyan szerves része lett a Professional Darts Corporation dartsvilágbajnoksága, mint a karácsony vagy a szilveszter. A hónap második péntekétől majd három héten keresztül tábla elé állnak a sportág legjobbjai, hogy 2020. január 1-én, amikor a világ az előző napi évbúcsúztató fáradalmait piheni ki, eldőljön, kié lesz a hőn áhított világbajnoki trófea.

Folyamatos telt ház, fantasztikus hangulat és a TV-képernyőkön keresztül milliók figyelme mellett megy minden évben a Professional Darts Corporation (PDC) világbajnoksága a sportág otthonában, Angliában. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lehet a titka a sikernek, és honnan is indult ez az egész? A válaszért a hírhedt VIII. Henrik udvarába kell visszamennünk. A feleségeket és a királyi lakomákat egyaránt nagy étvággyal faló uralkodó korának egyik legjobb íjászhaderejével büszkélkedhetett. A katonák békeidőben folyamatosan gyakoroltak, és

a városi legenda szerint a szigetországra jellemző rossz időjárási viszonyok miatt kitalálták, hogy lerövidítik a nyilakat, és inkább bent, a kocsmában a söröshordókra dobálnak célba.

Ha az eredetet biztosan nem is tudjuk, arról már írásos emlékek maradtak fent, hogy VIII. Henriket annyira lenyűgözte ez a precíziós játék, hogy 1530-ban, az akkori feleségének, Boleyn Annának gazdagon díszített dartstáblát adott ajándékba, hogy a kedvében járjon. A következő nagy ugrás a játék életében a táblát körülvevő számozás kialakítása volt. A 20. század elején egy kétkezi munkás, Thomas Buckle úgy rakta fel 1-20-ig a számokat a táblára, hogy azzal a lehető legkisebbre redukálja a szerencsefaktort és kiszűrje a véletlen dobásokat. Tette mindezt úgy, hogy

a nagyobb értékű számok mellé direkt kisebbeket helyezett, pl.: a 20-as mezőt az 5-ös és az 1-es fogja közre, így aki nem célzott pontosan, az kevés szerzett ponttal „bűnhődött".

Középpontban a tábla Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Swen Pförtner

A decemberi világbajnokságon ugyanilyen táblák elé állnak a játékosok, méghozzá a szabályok értelmében 237 cm-ről dobálhatják el 3 nyilukat úgy, hogy a tábla közepén lévő „Bull" pontosan 173 cm magasan helyezkedik el majd a földtől. Az 1-20-ig terjedő körszeletekben három jól elkülöníthető rész található. A külső köríven található kis téglalap a dupla szektor, míg a belső, kisebb téglalap a tripla, aki ezekbe dob az adott pontérték kétszeresét, illetve háromszorosát kapja. Középen az előbb említett „Bull" 50 pontot ér, a körülötte levő külső kör pedig 25-öt. A versenyeken is használt táblákat szizálból készítik, amely egy Közép-Amerikában őshonos agávéfaj.

A növény rostjai annyira erősek, hogy egy adott felületbe akár több ezerszer is dobhatnak a versenyzők, még akkor is használható marad.

A világbajnokságon a szembenálló felek 501-501 pontról indulnak, a cél, minél előbb „kiszállni", azaz lemenni 0-ra. Egy fontos kitétel még akad, az utolsó dobásnak a duplaértékű mezőben kell landolni, máskülönben a játék, azaz a leg, megy tovább. Három nyert leg után a győztesnek egy szettet írnak jóvá. A mostani vb-n az első két körben három, a harmadik-negyedikben négy, a negyeddöntőben öt, az elődöntőben hat, míg a fináléban már hét nyert szett kell majd a győzelemhez.

A végső nyertes a dicsőségen túl még 500 000 fonttal (kb. 195 millió forinttal) lesz gazdagabb.

Ami a labdarúgásban a mesterhármas, vagy a kosárlabdában a tripla dupla, az a dartsban a 9 nyilas kiszálló, annyi eltéréssel, hogy még sokkal ritkábban fordul elő, mint az előbb említett társai. A dolog nehézsége és különlegessége abban rejlik, hogy kilenc alkalommal kell tökéletesen dobni, ráadásul ebből nyolcszor a legkisebb felületbe, a triplaszektorba kell találni. Éppen ezért, ha évi 1-2 alkalommal összejön a történet, az már jónak mondható, és ilyenkor általában mind a közönség, mind a TV kommentátorok adrenalinszintje az egekbe szökik.

A sportág legfontosabb eseményének helyszíne a londoni, 10 000 fő befogadóképességű Alexander Palace, ahova már jó egy évre előre eladják a belépőjegyek nagy részét.

Aki esetleg kedvet kapna ahhoz, hogy a helyszínen élje át az élményt, annak nagy valószínűséggel erre 2020 végéig kell majd várni.

A darts-vb varázsa nem csak a tábla előtt álló játékosok tudásában rejlik, ennél sokkal többről van szó. A decemberi esemény igazi népünnepély mindenkinek.

A szervezők zseniális érzékkel teremtettek hagyományt abból, hogy mindennap jelmezversenyt tartanak, kisebb díjakkal a nyerteseknek, és az első helyezetteket a kamera is többször élőben mutatja.

Az „Ally Pally"-be az esetleges konfrontációk elkerülése végett tilos valamilyen futball- vagy egyéb csapat mezében megjelenni.

Ez a lépés valószínűleg nem kevés potenciális nézeteltérést akadályozott már meg.

A közönségnél mindig ott van az erő Forrás: Steve Paston/PA

A show elemeket a tengerentúlon már készségszinten alkalmazzák, és azt kell mondjuk, hogy Angliában sem állnak rosszul ez ügyben.

A versenyzők bemutatása pontosan ugyanúgy zajlik, mint a nagyobb bokszgálákon, szpíkerrel, ring helyett „darts" lányokkal, saját zenével és bevonulással.

Ha a labdarúgásban az igazán jó hazai közönségre azt mondjuk, hogy 12. játékosként segítik a csapatot a pályán, akkor ez a darts-vb-n hatványozottabban megállja a helyét. Az állandó telt ház, a jól fogyó sör és a folyamatos buzdítás, éneklés segít abban, hogy egy pillanatig ne unatkozzon az ember és vigye magával az emelkedett hangulat. Nem is csoda, hogy más sportág sztárjai is szívesen beülnek a meccsekre, például az Ajax veterán gólvágója, Klaas-Jan Huntelaar is szurkolt már a helyszínen.

A világbajnokságon ráadásul rendkívül színes egyéniségek is tábla elé lépnek, akik már önmagukban szórakoztatók.

Peter Wright az egyik ilyen kedvenc, aki minden egyes alkalommal más színű hajjal és extravagáns ruházattal hívja fel magára a figyelmet, a klasszikus táncmozdulatairól már nem is beszélve.

Egyébiránt világranglista hetedikként azért a dartsban sem ügyetlen...

A mostani megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan megnövekedett létszámmal, 96 játékossal indul a torna. A 2020-as vb még el sem kezdődött, de már a résztvevő országok számát tekintve a rekordot beállította, idén is 28 náció sportolói állnak majd tábla elé.

Új-Zélandtól Szingapúron keresztül Szlovénián át az Egyesült Államokig bezárólag érkeznek versenyzők Londonba.

Természetesen a legnépesebb küldöttséget Anglia adja a maga 37 részvevőjével.

Az idei vb legnagyobb sztárja minden kétséget kizárólag a címvédő, Michael van Gerwen. A holland zseni még csak 24 éves volt, amikor a dartsból nyert pénzdíjainak összege átlépte a bűvös, 1 millió fontos (kb. 390 millió forintos) határt. Ez a szám napjainkra már több mint az ötszörösére duzzadt, köszönhetően többek között annak is, hogy 2019-ben a World Grand Prix-n, a Premier League-sorozatban, a Masters versenyen és a Players Championship Finals-en sem talált a döntőkben legyőzőre.

A világranglista első helyezettje gyors, magas pontátlagú játékáról híres, nála sokszor tényleg csak percek kérdése egy-egy leg befejezése.

Az erősorrend második helyezettje az eredményei és a megnyert pénzdíjak alapján a korábbi villanyszerelő, Rob Cross. A 29 éves, egyszeres PDC világbajnok idén remek évet zárhat, az Európa-bajnoki cím és a World Matchplay megnyerése mellett az i-re a pontot az tenné fel, ha letaszítaná a trónról a regnáló uralkodót. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán egy korábbi rögbijátékos, Gerwyn Price áll.

A 34 éves walesi önmagában is egy érdekes jelenség, robusztus testfelépítéssel is képes precíziós, finom dobásokra a tábla előtt.

A jelenlegi formájáról mindent elmond, hogy novemberben megvédte a címét a Grand Slam of Darts viadalon, amelyen a PDC mellett a másik nagy darts szervezet, a British Darts Organisation (BDO) tagjai is részt vettek. Mellesleg ő játszotta az Eb-döntőt Cross ellen Németországban.

Gerwyn Price, a "Jégember" Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Swen Pförtner

A 2020-as vb abból a szempontból is különleges lesz, hogy a sportág egyik élő legendájának,

a Rocky-filmek zenéjére bevonuló Raymond van Barneveldnek ez lesz az utolsó versenye a visszavonulása előtt.

Az ötszörös világbajnok (4 BDO és 1 PDC) megannyi nagy csatát vívott karrierje során, ezekből kiemelkednek a sportág már nyugdíjas halhatatlanával, a rekordbajnok Phil Taylorral játszott mérkőzései. 2007-ben egy végletekig kiélezett vb-döntőt vívtak egymással, amely "hirtelen halállal" ért véget.

Az 52 éves Barney hosszú éveken keresztül a világelitbe tartozott, pedig neki nemcsak az ellenfelekkel, hanem sokszor a cukorbetegségével is meg kellett küzdeni.
A világbajnokság péntek 13-án rajtol, az alábbi párosításokkal:

December 13., péntek, 20.00
1. forduló
Jelle Klaasen (holland) – Kevin Burness (északír)
Kim Huybrechts (belga) – Geert Nentjes (holland)
Luke Humphries (angol) – Devon Petersen (dél-afrikai)
2. forduló
Michael van Gerwen (holland, 1.) – Jelle Klaasen (holland)/Kevin Burness (északír)