Döbbenet Tokió előtt: 20 magyar doppingeset

dopping illusztráció
Az olimpia halasztásával sem nyílik meg az ajtó a doppingos sportolók előtt
Vágólapra másolva!
Hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és a világbajnoki részvételtől, ám Magyarországon sem jó a helyzet, a várt stagnálás helyett romlottak a doppingos statisztikák. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke a DIGI Sport híradójának azt mondta: idén, példátlan módon már húsz pozitív esetnél tart Magyarország, ráadásul az érintett sportágak (atlétika, kerékpár, kajak-kenu, súlyemelés, stb.) többsége olimpiai érdekeltségű.

"Szomorú vagyok, mert reménykedtem, hogy Magyarországon legalább stagnál a pozitív eredmények száma, de szó sincs erről. Jelenleg 20 pozitívnál tartunk, ami nagyon sok egy ilyen pici országban. Étrendkiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy nem szándékos a doppingvétség. De a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos: szintetikus szerek, van benne EPO, van benne növekedési hormon, van benne szintetikus tesztoszteron – ezeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló. Ez mindenképpen elgondolkodtató" – nyilatkozta a Sport24-nek Tiszeker Ágnes.

A MACS-elnök arról is beszélt, hogy mikor derülhet fény a 20 érintett magyar sportoló kilétére. „Lezárt ügy, jogerős ítélet, jogerős eltiltás esetében a neveket meg lehet tekinteni a holnapunkon. Addig csak a sportágat jelöljük meg: köztük van az atlétika, a kerékpár, a súlyemelés, a kajak-kenu" – nevezett meg néhányat a sportágakból. „Már elég jól hozzá van szokva a világ, hogy csak úgy jönnek a pozitív esetek, a különböző nevek – talán megdöbbenni nem fogunk, de nem fogunk örülni, az biztos" – jegyezte meg Tiszeker Ágnes.

Oroszország újabb leminősítésének az oka, hogy az oroszok manipulálták a moszkvai doppinglaboratórium eredményeit. Az ügynek komoly előzménye van, kezdve a szocsi olimpiától. "Ott már rendszerszinten a teljes doppingellenőrzést csúnyán manipulálták, befolyásolták, eléggé tudatosan és felkészülve tüntették el a pozitívnak gondolt vagy gyanús mintákat. Ez már nagyon felháborította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, Thomas Bach elnök azt nyilatkozta, hogy ez egy rendszerszintű, szisztematikus támadás az olimpiai eszme ellen - ennek lett a következménye a 2016-os riói olimpia előtt Oroszország ugyanilyen leminősítése, mint a mostani."

A WADA a bekért adatbázis vizsgálata után megdöbbentő eredményeket talált. "Ezek a mért eredmények kerültek most feldolgozásra, és ez rengeteg új pozitívat és új gyanút hozott a felszínre, ez az oka a leminősítés újabb hullámának. Gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint Rio előtt: Oroszország nem indulhat úgy, mint Oroszország, hanem egyesével kell akkreditálni és engedélyeztetni a sportolók indulását."

Tiszeker Ágnes kiemelte, naivitás azt hinni, hogy csak az oroszok doppingolnak. "Rendszerszinten, vagy olyan szinten, mint ami Szocsiban kiderült, egyetlenegy ország esetében sem bizonyosodott be - de hogy mondjuk az Egyesült Államok vagy Kína sportolói is doppingolnak, az nem kérdés."