Vágólapra másolva!
Kedden délután a Magyar Kajak-Kenu Szövetség új úszóházában díjazták a 2019-es év legjobbjait. A férfiaknál idén is Kopasz Bálint lett a szezon legjobbja, míg ezúttal is az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta végzett az élen.

A szövetség STOPPER névre keresztelt állóhajóján megrendezett ünnepség a szegedi kajak-kenu világbajnokság legemlékezetesebb pillanatainak felidézésével indult. Mint ismert, a magyar csapat hat arany, - négy ezüst, - és három bronzéremmel megnyerte az olimpiai éremtáblázatot és megszerzett 13 olimpiai és három paralimpiai kvótát a jövő nyári tokiói olimpiára.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a köszöntőjében kiemelte, a 2019-es év valóságos sikersztori volt a sportág történetében, de mivel remek az utánpótlás, már a 2024-es és a 2028-as olimpiai csapat is formálódik, hiszen már sorozatban ötödik éve a magyar a legeredményesebb nemzet az ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek jegyében az ifjúsági korosztály legjobbjait díjazták először. Az év ifjúsági női kajakosa Kőhalmi Emese lett, aki három aranyérmet nyert a romániai gyorsasági világbajnokságon, majd októberben a maratoni vb-n is első helyen végzett. Az év kenusának Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát, az év férfi kajakosának Redl Andrást, az év férfi kenusának pedig Horváth Benedeket választották. Az év legjobb utánpótlásedzője Gintl Andrea lett.

Ezt követően a maratoni szakág legjobbjait méltatták, akik maraton világbajnokságon is fantasztikusan szerepeltek, hiszen megnyerték a pontversenyt és az éremtáblán is az élen végeztek.

Az év női maratoni kajakosa Kiszli Vanda lett, aki a rövidkörös versenyt és a klasszikus maratoni számot is megnyerte a világbajnokságon. Az év női maratoni kenusa Kisbán Zsófia lett, aki a rövidkörös versenyben ezüstérmes lett, a klasszikus maratoni számban pedig bronzérmes lett a világbajnokságon. Az év férfi kajakosa Boros Adrián és Máthé Krisztián, míg az év férfi kenusa Laczó Dániel és Nagy Gergely Balázs lett. Az év maraton edzőjének Sztanity Lászlót választották, aki többek között Csay Renátát és Czéllai-Vörös Zsófiát is felkészítette az idén, ők párosban világbajnokok lettek, Csay pedig már a huszadik vb-aranyérmét nyerte meg.

A 16 éves Kiss Péter Pál fantasztikusan versenyzett a szegedi vb-n Fotó: Polyák Attila - Origo

Az év női paraversenyzője a szegedi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Varga Katalin lett, a férfiaknál pedig a 16 évesen világ- és Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter Pált választották a legjobbnak. Az év paraedzője Kiss Péter Pál felkészítője, Pruzsina István lett.

Idén is Kozák Danuta lett az év női kajakosa Fotó: Polyák Attila - Origo

Az év legjobb női kajakosa Kozák Danuta lett, aki a minszki Európa-bajnokságon egy aranyat és három ezüstérmet nyert, míg a szegedi világbajnokságon bronzérmes lett K-1 500 méteren. Az év legjobb női kenusa díjon Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső osztozott. Utóbbi a Mercedes-Benz Hungária hetedik szakági nagykövete lett.

A csupamosoly kenus páros, Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág Fotó: Polyák Attila - Origo

Az év férfi kajakozója Kopasz Bálint lett.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány már a 2018-as Európa-bajnokság után elmondta Kopaszról, hogy megérkezett a nemzetközi elitbe. A 22 éves algyői versenyző – kajakos kifejezéssel élve – idén robbantott, ugyanis júniusban a K-1 1000 méteren győzött a minszki Európa-bajnokságon, majd a szegedi vb-n is diadalmaskodott, így 22 év után lett ismét magyar világbajnokunk a királykategóriás versenyszámban.

Kopaszné Demeter Irén, a díjátadó Hesz Mihály és az év kajakosa, Kopasz Bálint Fotó: Polyák Attila - Origo

A versenyszezon zárásaként pedig a tokiói előolimpián is aranyérmes lett, így idén minden komoly versenyt megnyert, és a 2020-as olimpia egyik legnagyobb aranyesélyesévé lépett elő.

Az év edzője Kopaszné Demeter Irén, Kopasz Bálint édesanyja és edzője lett.

Az év legjobb férfi kenusa Adolf Balázs lett, aki a szegedi világbajnokságon második helyen végzett C-1 5000 méteren. Csak a háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendel tudta megelőzni.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Média díját a Nemzeti Sport kapta.