Trónfosztás és csonttörés: óriási gálával zárta az UFC az évet – Videó

Kamaru Usman v Colby Covington GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
LAS VEGAS, NEVADA - DECEMBER 14: Colby Covington (L) battles with UFC welterweight champion Kamaru Usman in their title fight during UFC 245 at T-Mobile Arena on December 14, 2019 in Las Vegas, Nevada. Usman retained his title with a fifth-round TKO. Steve Marcus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb ketrecharcszervezete nem akármilyen mérkőzésekkel zárta a kiemelt gálákat 2019-ben. A 245-ös számú eseményen három címmeccset láthatott a nagyérdemű, és a főkártyán még helyet kapott két igazi legenda is a világbajnoki csatákat megelőzően. Az UFC Halhatatlanok Csarnokának tagja, Urijah Faber irtózatos KO-ba szaladt bele, a brazil ikon, Jose Aldo vitatható módon kapott ki a vb-meccsek felvezetésében. Hollowayt letaszították a pehelysúly trónjáról, Nunes kemény munkával védte meg a címét a női harmatsúlyú mezőnyben, míg az est fénypontjaként Borics Ádám csapattársa, Kamaru Usman egy kiélezett összecsapás végén mattolta Covingtont.

Dana White elnök ars poeticája mindig is az volt az UFC-nél, hogy decemberben méltó módon, egy hatalmas párosításokat hozó, több címmeccset is tartalmazó programot rak össze a biztos siker érdekében. Nos, azt kell mondjuk, hogy az idei zárás egészen parádésra sikerült. Az 5 találkozót tartalmazó főkártyán rögtön elsőnek az az Urijah Faber lépett ketrecbe, aki 40 éves kora ellenére kiváló formának örvend és még mindig ég benne a tűz. Vetélytársa, Petr Yan a harmatsúlyú mezőny egyik feltörekvő csillaga, így izgalmas csatára volt kilátás.

A 26 éves orosz hamar megmutatta, hogy érdemes lesz megjegyezni a nevét, az elejétől dominált a harcban, és a második menet végére még egy orvosi szünetet is közbe kellett iktatni, köszönhetően annak, hogy Faber bal szeme alá egy kb. golflabdányi vérömleny nőtt.

Ekkor még folytatódhatott a küzdelem, de csak a harmadik 5 perc elejéig, amikor egy, labdarúgókapus kirúgásra emlékeztető találat után padlóra került Faber és a mérkőzésvezető teljesen jogosan jobbnak látta beszüntetni a harcot.

Ezután egy brazil rangadó következett, Jose Aldóval, aki hosszú éveken keresztül szinte érinthetetlen világbajnok volt és Marlon Moraessel. A hajtós harmatsúlyú összecsapást végül megosztott pontozással Moraes nyerte mind a közönség, mind a helyi kommentátorok őszinte meglepetésére. Az első címmeccsen a két súlycsoportban is világelső, korábban a verhetetlennek tartott női terminátort, Chris Cyborgot megverő Amanda Nunes lépett oktangonba és jó földharcának köszönhetően megoldotta az inkább az álló bunyóban jeleskedő Germaine de Randamiet egyhangú pontozással.

Ez volt a szervezetnél a 12. győzelme, ami rekord az UFC-nél, a női mezőnyben még senkinek sem sikerült ennyiszer nyerni.

A hölgyek után ismét az uraké volt a főszerep, először a pehelysúlyú bajnok, Max Holloway nézett farkasszemet az első számú kihívóval, Alex Volkanovskival. Utóbbi taktikus bunyóval, sok eleresztett ütéssel az 5x5 perc végén letaszította trónjáról a 28 éves Hollowayt, méghozzá egyhangú pontozásos sikerrel. A gálát a váltósúlyú király, Borics Ádám edzőtársa, Kamaru Usman zárta, vele szemben a feltörekvő titán, Colby Covington állt. Hihetetlen intenzív állóharcnak lehettünk szemtanúi, egy földre viteli kísérlet nem volt a meccsen, szemtől-szemben ment az adok-kapok.

Az összecsapás fordulópontja a harmadik menet végén jött el, amikor egy erős Usman ütés után, a menetek közötti egy perces szünetben Covington nyugodtan, szinte tárgyilagos hangon közölte az edzői stábbal, hogy eltörött az állkapcsa (az orvosi vizsgálatok később megerősítették az állítást).

Mestere nem esett kétségbe, mondta, hogy már csak 10 perc van vissza a mérkőzésből, csinálja végig. Nos, a 31 éves harcoson nem múlott a dolog, de Usman az ötödik, utolsó felvonás végén egy borzasztó erős és tiszta fejütéssel leküldte a kihívót a padlóra, majd rávetette magát és egészen a bíró közbeavatkozásáig folyamatosan ütötte ellenfele fejét. A találkozó és így az este TKO-val ért véget, Usmannál maradt az öv.