Vágólapra másolva!
A gerinc-, és deréksérülés után visszatérő, korábbi háromszoros Grand Slam-győztes Andy Murrayt választotta az ATP a 2019-es év visszatérőjének - olvasható az ATP oldalán. Az év újonca, és az év felfedezettje is olasz lett, a szurkolók szavazatai alapján a legnépszerűbb teniszező ismét Roger Federer lett.

Rafael Nadal ötödször lett év végi világelső a férfi teniszezők egyéni világranglistáján. A 19-szeres GS-győztes spanyol 2008, 2010, 2013 és 2017 után ötödik alkalommal tudta első helyen zárni az évet. Nadal ezzel utolérte Roger Federert, Novak Djokovicot és Jimmy Connorst a vonatkozó rangsorban, amit Pete Sampras vezet hat világelsőként zárt esztendővel.

Rafael Nadal az egyéni sikerek mellett a spanyol Davis-kupa csapatot is győzelemre vezette 2019-ben Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A párosok világranglistáján a kolumbiai Juan Sebastian Cabal és Robert Farah zárták első helyen az évet.

A hagyományoknak megfelelően számos kategóriában kihirdették az év legjobbjait. A győztesekre a világ legjobb teniszezői szavazhattak, és az általuk leadott szavazatok összesített eredményei alapján hirdettek győzteseket.

Az év visszatérője Andy Murray lett, aki sokáig úgy tűnt, hogy a januári Australian Open után végleg visszavonul az aktív tenisztől. Ezzel szemben a háromszoros GS-győztes brit az év utolsó szakaszában megnyerte az antwerpeni tornát.

Az év újonca az olasz Jannik Sinner lett, aki novemberben megnyerte a 21 éven aluliak számára kiírt, nem hivatalos világbajnokságnak számító NextGen-tornát.

2019 legtöbbet fejlődő teniszezője szintén egy olasz versenyző lett. A 23 éves Matteo Berrettini az 54. helyen kezdte az évet, és a 8. helyen zárta. Budapesten, Münchenben és Stuttgartban is tornagyőzelemmel bizonyította kivételes tehetségét. Sikereinek köszönhetően a világ nyolc legjobb teniszezője közé került, amivel részt vehetett az év végi világbajnokságon.

A világelsőnek járó trófea mellett Rafael Nadal – sorozatban másodszor - megkapta a Fair Play-díjat is, de hazájában, Dél-Afrikában végzett karitatív tevékenységéért Kevin Andersont is kitüntették.

A szurkolók szavazatai alapján sorozatban tizenhetedik alkalommal is Roger Federer lett a legnépszerűbb férfi teniszező.