Társoldalunk:

Hihetetlen, mennyi szállodai szoba hiányzik még a tokiói olimpia idejére

2019.12.28. 08:46

Szűk hét hónap múlva Tokióban kerül megrendezésre a 2020-as nyári olimpiára, de még bőven akad teendő a Japán fővárosban. Tokióban az agglomerációval együtt 38 millió ember él, így az ember azt gondolná, hogy a szálláshiánnyal nem lehet probléma az ötkarikás játékok idején sem. Az Insidethegames beszámolója szerint ennek ellenére jelenleg 14 ezer szállodai szoba még mindig hiányzik.

A lap az egyik legnagyobb japán utazási ügynökség, a JTB Corp előrejelzései alapján kongatta meg a vészharangot. A kutatás szerint ugyanis az olimpiának is köszönhetően jövőre az ideihez képest 7,9 százalékkal nő majd a turisták száma Japánban, amely éves szinten közel 35 millió embert jelent. Ráadásul az olimpia miatt jóval koncentráltabban fog megjelenni, érthető módon az ötkarikás játékok alatt sokkal több ember érkezésére számítanak.

A JTB szerint mivel javultak a kétoldalú kapcsolatok, így a dél-koreai látogatók 2019-től körülbelül 15 százalékkal többen érkeztek. Az előrejelzések szerint a kínai és délkelet-ázsiai országokból érkező látogatók száma is növekszik majd.

Tokióban gondok lehetnek az emberek elszállásolásávalForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A tokiói vendéglátóipar gondoskodott a becslések szerint 11 000 sportoló szállásáról, akik majd az ötkarikás játékok 33 rendezvényén versenyeznek" - jelentette a travel.com. Ezzel tehát nincs gond. Emellett 46 ezer szállodai szobát foglaltak le Tokióban az olimpiára érkező hivatalos személyeknek és állami vezetőknek. A hírek szerint azonban ezzel elérték a teljes kapacitás szinte szászszázalékát, alig maradt szabad szoba.

A szűkös választék miatt egyben azt jelenti, hogy a még elérhető szálláshelyekért elképesztő összegeket kérnek el. A lakáskiadásokra specializálódott Airbnb oldalán például egy éjszakáért akár 300 ezer forintnak megfelelő jent is elkérnek. Sokan aggódnak, hogy ezzel megdől a NOB azon filozófiája, hogy az olimpia mindenkié.

A hírek szerint alternatívaként felmerült, hogy néhány luxushajókkal foglalkozó vállalkozás óceánjárókat állít majd a város kikötőibe, így növelve a férőhelyek számát. (Így volt ez az athéni olimpia alatt is). Viszont ha meg is oldódna a probléma, az biztos, hogy ezek a szállások xem lesznek olcsóak.