Társoldalunk:

Mindenki eszén túljárna, hogy megvédhesse olimpiai bajnoki címét a magyar vívó

2020.01.06. 10:42

Szász-Kovács Emese másfél év után visszatér a pástra. Rio olimpiai bajnoka 2019 augusztusában életet adott ikreinek, Majának és Leventének, pár hónapra rá az ifjú anyuka pedig már ismét edz, és a DIGI Sport híradójának elárulta: azért dolgozik, hogy ott legyen Tokióban, pályafutása negyedik olimpiáján.

"Az volt a fura, amikor bejöttem újra iskolázni, hogy nem fura. Mindent úgy szerettem volna csinálni, mint másfél évvel ezelőtt, csak hát azért még sem az izomzatom, sem az állóképességem nem olyan, mint akkor volt. Ezért fura volt, hogy miért nem oda megy a szúrás rögtön, ahová én gondolom, hogy oda kellene menni, és miért nem abban a tempóban és gyorsasággal, ahogyan én szeretném" – nyilatkozta a Sport24-nek a 37 éves párbajtőröző.

Szász-Kovács Emese mestere a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző 2018-ban hunyt el, az ő munkáját Peterdi András vette át. "Természetesen azért dolgozunk, hogy Emese olimpián legyen ismét. Nagyon nehéz, a legnagyobb probléma az idővel van. Emese ugyanúgy dolgozik, ahogyan eddig is dolgozott, vissza kell néha fogni, hogy ne akarjon rögtön mindent csinálni. Inkább arra kell figyelni, nehogy túlzásba essen, és ebből esetleg probléma legyen. Ezért tényleg fokozatosan kezdtük el a munkát, viszont nyilván időszűkében is vagyunk. Nagyon fontos ezt jól eltalálni, hogy ne is terheljük túl, viszont az adott versenyre már úgy érkezzen oda, hogy topformában van."

Mindezt pedig már édesanyaként teszi. "Nagyon tudnak hiányozni (a gyerekeim) egy ilyen rövid időszak alatt is, imádok velük lenni, de azért nagyon jó, amikor az ember egy kicsit kiszakad, és teljesen mással foglalkozik. Ilyenkor megújult erővel megyek hozzájuk vissza. Azért nem mondom, hogy két babával ez könnyű feladat, de ezek szerint én szeretem a nehéz feladatokat."

Szász-Kovács utoljára a 2018-as vuhszi világbajnokságon vívott, ahol hatodik lett. „Mindig mondják, hogy a vívás olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, tényleg így érzem most is, de azért különleges lesz ennyi idő után újra ellenféllel vívni, és megpróbálni túljárni a másik eszén – mosolyodott el az olimpiai bajnok.

Úgy tűnik, a női párbajtőrcsapatnak nem sikerül az olimpiai kvalifikáció, így marad az egyéni út. Szász-Kovács Emesének a tokiói repülőjegy megszerzéséhez először arra van szüksége, hogy a szövetség jelölje őt az áprilisi, európai zónaversenyere, ahol, ha Szász-Kovács mindenki eszén túljár, akkor megszerezheti az olimpiai kvótát.