Társoldalunk:

Kenderesi újra az elitben, magyar házidöntők jönnek Kínában

2020.01.11. 09:37

Január sokkal inkább a munka, mint a világcsúcs javítások hónapja az úszásban, ettől még meglepően jó eredményekkel is szolgálhat a FINA Bajnokok Ligájának jövő kedd-szerdai sencseni, majd a szombat-vasárnapi pekingi elitversenye. Látványos showt kapnak a tévéközvetítők és a nézők, de a sportolók sem járnak rosszul, mert a kiosztásra váró pénzdíj állomásonként nem csekély 1,2 millió dollár.

Három magyar egy orosz ellen

Azt már a hét elején tudni lehetett, hogy a két kínai elitversenyen a meghívott hét magyar úszó között ott lesz Hosszú Katinka és Kapás Boglárka is, arról viszont csak pénteken bizonyosodott meg az SzPress Hírszolgálat, hogy 200 pillangón a két magyar nagyágyúnak nem csak egymással, hanem Szilágyi Liliánával is meg kell küzdenie. A Shane Tusup irányításával jelenleg éppen Egerben felkészülő kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónővel, akiben ég a vágy, hogy egyre jobb időkkel rukkoljon ki, és a március végi országos bajnokságon az olimpiai csapattagságot is sikerüljön kiérdemelnie. Szilágyi indulásának tényét a Tusup-menedzsment illetékese is megerősítette, aki arról is beszámolt, hogy az amerikai edző nem kíséri el egyetlen magyar versenyzőjét a kínai FINA eseményekre.

Szilágyi Liliána Tusup nélkül utazik KínábaForrás: AFP/Alexander Nemenov

A szupererős hármasfogattal az „előrehozott magyar bajnokságon" az orosz Szvetlana Csimrova igyekszik majd tartani a tempót, akiről tudni kell, hogy két éve a glasgow-i Európa-bajnokságon 100 és 200 pillangón is ezüstérmet nyert, a hosszabbik távon mindössze 20 századmásodperccel lemaradva a hatalmasat hajrázó Kapás mögött.

Kenderesi újjáépíti magát

A Hosszú Katinka nevével fémjelzett ISL versenysorozattal egyelőre még lépést tartó Bajnokok Ligájának kínai állomásaira az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás is meghívást kapott, aki közel fél éven át távol maradni kényszerült a nemzetközi versenyekről.

Kenderesi Tamás Kínában újra az elittel versenyezhetFotó: Szabó Gábor - Origo

„Drukk és kíváncsiság is van bennem, előbbit igyekszem leküzdeni, utóbbira viszont csak akkor kapok érdemi választ, ha majd a célba érek, remélhetően 1:55-1:56 körüli idővel" – nyilatkozta a tavaly nehéz hónapokat megélt pécsi úszó az SzPress Hírszolgálatnak.

Számomra ezúttal az is dicsőség, hogy meghívást kaptam. Tisztában vagyok azzal, hogy a japánok felspannolva már most az olimpiai csapattagságért fognak harcolni, miközben jómagam az „alapozó műhelyből" érkezem, rákészülés nélkül igyekszem tartani a lépést az ellenfeleimmel. Húzós lesz a verseny már Sencsenben is, mert meghívták Maszato Szakait, aki mögött 22 századdal bronzérmes lettem négy éve az olimpiai döntőben. Pekingben aztán „megkapom" Daija Szetot is, a tavalyi vb 200 és 400 vegyes győztesét, a 200 pillangó második helyezettjét. Lesz egy ukrán és egy amerikai vetélytársaim is, mindketten belevaló versenyzők, de nem bánom, mert élesben a versenyrutin visszaszerzése a cél. És persze annak a Kenderesi Tamásnak az újjáépítése, aki Rióban háromszor is a gyerekkori példaképe mellett úszhatott. Engem ugyanis éveken át Phelps motivált, és most nagyon furcsa, hogy már nincs közöttünk a versenyeken. Ráadásul Milák Kristóf személyében kaptam helyette egy olyan magyar „földönkívülit", akit még nála is nehezebben lehet megszorítani, ha majd szintet lépve újra csúcsformában leszek" – mondta befejezésül Kenderesi Tamás, aki a kínai versenyek után Tari Imrével, az edzőjével együtt háromhetes thaiföldi edzőtáborba utazik.