Társoldalunk:

Se Farah, se Bekele nem fut Kipchoge ellen a London Maratonon

2020.01.15. 17:23

Kenenisa Bekele és Mo Farah sem lesz ott minden idők leggyorsabb maratoni futójának ellenfelei között a 2020-as London Maratonon. Ötödik győzelméért fut áprilisban az angol fővárosban Eliud Kipchoge.

2015, 2016, 2018 és 2019 után ötödik alkalommal nyerheti meg a London Maratont április 26-án Eliud Kipchoge. Újabb győzelmével a kenyai futó az egyik legrangosabb utcai futóverseny első ötszörös győztese lehet - négy győzelme van a norvég Ingrid Kristiansennek.

Örülök, hogy visszatérek a Londonba jövőre. Szeretek ott futni, mert a szurkoló tömeg támogatása mindig sokat ad. Miután sikerült a két órán belüli idő elérése Bécsben, bebizonyosodott, hogy nincsennek emberi korlátok és ez egy olyan meggyőződés, amely továbbra is arra késztet, hogy új célokat tűzzek ki – mondta a legenda.

Eliud Kipchoge a maratoni futás királyaForrás: AFP/Herbert Neubauer

Miután sem Mo Farah, sem Kenenisa Bekele nem indul Londonban, Kipchoge legnagyobb ellenfelei a 2019-es dobogósok, Mosinet Geremew és Mule Wasihun lesznek.

A 27 éves Geremew rendelkezik az ötödik leggyorsabb maratoni idővel (2:02:55) - amit pont ezen a versenyen futott egy éve -, illetve a dohai világbajnokságon ezüstérmes lett. A szintén etióp Wasihun tavaly 2.03.16-ot futott Londonban, ezzel a harmadik helyet szerezte meg és minden idők 11. leggyorsabb maratoni idejét futotta.

A 35 éves legenda a valaha volt leggyorsabb eredménnyel rendelkezik a 42 195 méteres távon, miután októberben az INEOS 1:59 Challenge nevű bécsi eseményen ő lett az első ember, aki - mesterséges körülmények között - két órán belül teljesítette az ősi távot (1:59:40). Pont ezek miatt a laboratóriumi körülmények miatt nem lehet hivatalos világrekordnak tekinteni ezt a futást. Szemben 2018-as berlini idejével (2:01:39), ami máig a nemzetközi szövetség által is elismert világcsúcsnak számít.

Kipchogét nem véletlenül választották meg 2018 után 2019 után is az év atlétájának. Eddigi 12 maratonijából 11-et megnyert, ami páratlan teljesítmény a maratoni futás történetében. Az atléta a tervek szerint London mellett az augusztus 9-i olimpiai versenyen áll majd rajthoz. Utóbbin már ott lesz Farah és Bekele is.